Ekstra Bladet

Egypten vil foraere to øer vaek

Politiet har brugt tåregas, og 50 demonstran­ter er anholdt

-

Siden den egyptiske praesident, Abdel Fattah al-Sisi, i sidste uge annoncered­e, at han ville overdrage to ubeboede øer til Saudi-Arabien, har der vaeret massive protester.

Tusinder af demonstran­ter har vaeret på gaden i hovedstade­n, Kairo, og kraevet regeringen­s afgang.

– Folket ønsker regimets undergang, råbte demonstran­terne.

Ordene stammer fra den signatursa­ng, som demonstran­terne også brugte i 2011, da der var oprør mod den tidligere praesident Hosni Mubarak, der endte med at traede af.

Omkring 50 demonstran­ter er blevet anholdt efter demonstrat­ionerne, og der er blevet brugt tåregås mod demonstran­terne, fortaeller en 19-årig demonstran­t officiel sikkerheds­kilde.

Ifølge saudiske og egyptiske embedsmaen­d tilhører de to øer, Tiran og Sanafir i Det Røde Hav, Saudi-Arabien. Øerne var kun under egyptisk kontrol, fordi Saudi-Arabien i 1950 bad egypterne om at beskytte dem.

Saudi-Arabien og andre rige golfstater har overøst Egypten med milliarder af dollars i bistand og tilskud, efter tidligere praesident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab blev afsat af Abdel Fattah al-Sisi i 2013 i kølvandet på massive protester.

Kan støtten vare ved?

Fald i oliepriser­ne og uenighed om krigen i Yemen har dog rejst en raekke spørgsmål om, hvorvidt den massive støtte fra golfstater­ne kan vare ved.

Egypterne er ivrige efter at få økonomisk genoplivni­ng efter år med en politisk ustabil situation. Men sagen om de to øer har tilsynelad­ende ramt egypterne på deres nationale stolthed og fået tusinder i gaderne. Egyptere i tusindvis er blevet rasende over, at regeringen vil overdrage to øer i Det Røde Hav til Saudi-Arabien.

Vi oplever fascisme og et diktatur, som man ikke har set før

– Vi ønsker regimets undergang. De unge fra revolution­en er her stadig. Vi oplever fascisme og et diktatur, som man ikke har set før.

Sådan siger 19-årige Abdelrahma­n Abdellatif, der

demonstrer­er i Kairo.

Praesident Abdel Fattah al-Sisis kritikere siger, at regeringen har handlet forkert i en raekke sager.

Det gaelder blandt andet efterforsk­ningen af mordet på

den italienske kandidatst­uderende Giulio Regeni og sagen om et russisk fly, der styrtede ned i Sinai-ørkenen i oktober på grund af en bombe. Ritzau

 ?? FOTO: AP/AMR NABIL ?? Gå af
FOTO: AP/AMR NABIL Gå af
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark