Ekstra Bladet

Nu forbyder Mimi rygning Vaertshusm­utter får ikke lov til at lade Højesteret vurdere strid med Arbejdstil­synet

- ULRIK BACHMANN ulba@eb.dk

Der kommer ikke nogen sag i Højesteret.

Vaertshusm­utter Mimi Olsen har kaempet sin kamp for et flertal af sine kunder og har tabt.

Hun må til lommerne og betale den bøde på 10.000 kroner, som først Arbejdstil­synet og siden byret og også landsret har idømt hende for at bryde rygeloven. Også selv om det kun er nogle få kvadratmet­er på vaertshuse­t Munk Stuen i Maribo, som skiller parterne fra hinanden.

Det fortaeller hun til Ekstra Bladet.

– Jeg er chokeret. Det er mine kunder også. Hvor blev det frie Danmark af? spørger hun retorisk.

Ikke principiel nok

Svaret ligger i Procesbevi­llingsnaev­net, som har vurderet en anmodning fra Mimi Olsens advokat, der ville have sagen prøvet i Højesteret, fordi han mener, at Mimi Olsen ikke kunne vide, at et billardbor­d ifølge domstolene hører med til det serverings­areal, der tales om i rygeloven.

– Men naevnet mener ikke, at sagen er principiel nok, siger Mimi Olsen.

Hver gang, Arbejdstil­synet har vaeret på besøg, har vaertshusm­utteren naegtet at betale de bøder, der er fulgt med i kølvandet på visitten.

Hun haevder, at hun som ejer har ret til at bestemme, hvordan Munk Stuens gaesterne må og ikke må te sig.

Men forleden fik Mimi Olsen den nedslående besked. Der er ikke mere at komme efter. Slaget er tabt. Og hun tager konsekvens­en med det samme. Hvis Mimi Olsen bliver ved med at trodse Arbejdstil­synets påbud, kan det blive rigtig dyrt for hende. Men tilsynet kan ikke gøre andet end paent bede hende om at holde sig til reglerne og så give en bøde, når hun overtraede­r dem. Det oplyser Arbejdstil­synets pressetjen­este til Ekstra Bladet. Siden rygeloven blev indført, har det vaeret Arbejdstil­synets opgave at føre tilsyn med restaurant­er og barer. Første gang det konstatere­s, at rygeloven er brudt, koster det 5000 kroner. Anden gang 10.000 kroner. Og i efterfølge­nde sager er bødens størrelse altid 20.000 kroner. I 2014 gav Arbejdstil­synet 121 påbud til restaurant­er

– Jeg frygter, at de kommer på besøg igen i naeste uge. Og så lyder bøden på 20.000 kroner, forklarer Mimi Olsen til Ekstra Bladet, som har fulgt hendes sag siden november.

Mange har bakket hende op og bedt hende kaempe de mange rygende gaesters sag.

Enkelte har sågar tilbudt at hjaelpe med at betale bøderne – blandt andre musikerne og barer, som overtrådte rygeregler­ne. Rygeloven blev august 2007. Formålet med loven er at udbrede røgfri miljøer med henblik på at forebygge sundhedssk­adelige effekter af passiv rygning samt forebygge, at nogen ufrivillig­t kan udsaettes for passiv rygning. Der er nu generelt rygeforbud indendørs på restaurant­er, caféer, barer og diskoteker, der har et offentligt tilgaengel­igt serverings­areal på over 40 kvadratmet­er. Skal der ryges disse steder, skal der ifølge loven indrettes en separat rygeafdeli­ng, hvor der ikke må serveres eller medbringes mad og drikkevare­r. indført 15. Johnny Madsen og Klaus Kjellerup.

Mimi Olsen har nu besluttet, at hun vil saette vaegge op på sit vaertshus, så hun er sikker på, at serverings­arealet kommer under 40 kvadratmet­er.

Men først når arbejdet er overstået, får gaesterne lov til at ryge igen.

Et lille håb

Til august er det niårsdagen for rygelovens indførelse. Her håber Mimi Olsen, at hendes sag kan føre til, at ikke bare hun selv og hendes kunder vil demonstrer­e mod det, hun kalder for ’statens utidige indblandin­g i folks liv’.

Selv om Mimi Olsen nu umiddelbar­t indordner sig, så naerer hun et lille håb for, at hendes advokat kommer og siger, at de to da selvfølgel­ig skal forsøge at få prøvet sagen ved Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol i Strasbourg.

– Jeg er klar til at drage sydpå, hvis min advokat mener, at vi skal prøve, siger hun til Ekstra Bladet.

– Men ellers vil jeg opfordre andre til at tage over her. Jeg synes, at søndag 14. august kunne vaere en fin dag til en kaempe demonstrat­ion. Men jeg har ikke selv energi til mere, fortsaette­r hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark