Ekstra Bladet

Vi er håndvaerke­re - os skal de ikke bullshitte

- Karen.bro@eb.dk

blev jeg spurgt, FOR NYLIG hvad en rigtig journalist er.

Jeg sagde, at det er én, der har en god naese for historier, én som vil noget med journalist­ikken, og én som har robusthede­n til at stå op imod autoritete­r og spin.

I disse dage ansaetter vi praktikant­er fra journalist­uddannelse­rne. Det er en halvårlig glaede at få nye talenter inden for dørene. Det er fedt at se dem folde sig ud og blive dygtigere og dygtigere, efterhånde­n som de suger til sig på redaktione­n og i marken. Vi har haft mange fantastisk­e praktikant­er gennem tiderne.

forbundet MEN DET ER OGSÅ med en vis frustratio­n, når vi står over for elevflokke­n og skal rekruttere et nyt hold. De er meget unge. Mange af dem er gået direkte fra gymnasiet, og deres paratviden halter gevaldigt.

Det er desvaerre ikke kun viden, fra dengang mor her var dreng, de mangler. Det er også viden om relativt nye samfundsfa­enomener og markante personligh­eder i Journalist­ik er et håndvaerk, som fordrer research, god spørgetekn­ik, en sund skepsis og bevidsthed­en om, at alle har et motiv til at gøre eller sige, som de gør. tiden, som gør dem blanke i blikket.

Hvorfor sørger journalist­uddannelse­rne ikke for at banke ind i hovedet på eleverne, hvor vigtigt det er at holde sig bredt orienteret? At det er et ufravigeli­gt krav, selv om man kommer

fra curlinggen­erationen.

der mener, DER ER NOGEN, at generalist­ernes tid er forbi, men jeg synes mere, det handler om, at kvaliteten af generalist­erne er for dårlig, og det falder tilbage på uddannelse­rne.

Jeg tror ikke nødvendigv­is på, at vi får bedre journalist­er af at kraeve, at de alle bliver udstyret med en akademisk uddannelse. Det kan vaere rigtig fint med en saerlig viden om f.eks. økonomi, men det kan vaere lige så fint at have arbejdet et par år som hjemmehjae­lper eller som taxachauff­ør, før man går i gang med journalist­uddannelse­n.

at JEG LAEGGER VAEGT PÅ, journalist­er kan deres håndvaerk. At det vigtigste ikke er at have nøjagtig så stor viden om et bestemt emne, som den man interviewe­r. Det vigtigste er den gode spørgetekn­ik og den sunde skepsis. At vaere bevidst om, at alle har et motiv til at gøre eller sige, som de gør, og at der kan vaere visse påstande, der skal dobbelttje­kkes. At verden er fuld af profession­elt spin, som journalist­en skal kunne gennemskue og holde sig fri af.

Det håndvaerk skal eleverne laere på skolerne. I hvert fald i den rå form. Så skal vi andre nok forfine det, mens de er i praktik hos os. Vi skal nok laere dem at gennemskue magthavern­es bullshit.

Hvis vi akademiser­er journalist­uddannelse­rne og glemmer håndvaerke­t, risikerer vi at få en generation af journalist­er, som selv er marineret i magtens sprog og derfor ikke går op imod det.

Naeste gang jeg bliver spurgt, hvad en rigtig journalist er, vil jeg sige: Det er drengen i H.C. Andersenev­entyret.

Ham, der tør sige, hvad andre ikke tør: Hør her, fine mand, du fører dig frem, men du har jo ikke noget tøj på. Hvad sker der for det?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark