Ekstra Bladet

NED PÅ MAVEN

-

DER ER godt nok mange milliarder kroner i omløb i den offentlige debat for tiden. Flyfabrikk­en Boeings annoncer har eksempelvi­s genrejst debatten om nye krigsfly til 30 milliarder plus et ukendt milliardbe­løb til drift.

SAMTIDIG viser nye afsløringe­r, hvor impotent staten praesterer, når det gaelder inddrivels­e af de penge, borgerne skylder det offentlige.

AF DE nyeste beregninge­r fremgår ifølge Politiken, at borgernes gaeld i form af skat, bøder, for meget udbetalt boligstøtt­e, studielån osv. i december var nået op på svimlende 82,7 milliarder kr.

DE ENORME restancer skyldes, at statens centrale inddrivels­es-system, EFI, der for 11 år siden overtog al håndtering af gaeld til det offentlige, er blevet skrottet. Det vil vaere forkert at skrive, at systemet er braendt sammen. For det har aldrig fungeret.

DERFOR mangler kommunerne i omegnen af 3,5 milliarder kr., der kunne vaere brugt på aeldre, børn og unge osv. V-REGERINGEN har nu langt om laenge lagt sig fladt ned på maven og lavet en krise-aftale med kommunerne, så de igen får ansvaret for at kradse en del af pengene hjem.

AFTALE eller ej. På bundlinjen står, at det offentlige samlet kommer til at miste et uhyrligt milliard-beløb på grund af det fejlslagne inddrivels­es-system.

SKANDALEN er endnu et eksempel på, hvordan Venstre også misrøgtede sit ansvar, sidst partiet sad i regering og skaltede og valtede med skattekron­erne. Lars Løkke ’musklede’ et ubrugeligt system igennem. DAVAERENDE indenrigsm­inister Lars Løkke Rasmussen og skattemini­ster Kristian Jensen ’musklede’ systemet igennem i 2005. De blaeste på alle advarsler. Siden lod andre skattemini­stre fra Venstre systemet sejle videre.

SR-REGERINGEN indså, at makvaerket ikke stod til at redde. Men ved skaebnens ironi blev det nuvaerende skattemini­ster Karsten Lauritzen (V), der i sommer begravede systemet.

Kommunerne mangler i omegnen af 3,5 mia. kr.

TILBAGE står, at en stribe fremtraede­nde Venstre-ministre med Lars Løkke i spidsen baerer hovedansva­ret for, at stat og kommuner har tabt et gigantisk milliard-beløb på gaeld, der ikke har kunnet inddrives.

DET AENDRER krise-aftalen med kommunerne ikke ved. Men Løkke og co. vil gøre alt for også at åle sig uden om det ansvar.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark