Ekstra Bladet

FLOPKONGEN­S ENLIGE SVALE 1 DAG TIL FCK-BRØNDBY

NEW FIRM 1: – Brøndby-tiden var bare stolpe NEW FIRM 1: – Brøndby-tiden var bare stolpe ud for mig. Derfor var jeg også så glad for at score mod FCK, fortaeller Hans Christiaen­s

- TROELS CHRISTENSE­N

Ethvert derby mellem Brøndby og FC København føder sin egen historie om skurke og helte. Og indimellem vokser de lidt alene i kraft af de kampes størrelse.

Således også med det første af slagsen, 6. september 1992, hvor nystiftede FCK kom på besøg på et solbeskinn­et Brøndby Stadion, hvor en hel del af de 8845 tilskuere allerede havde laert at huje ’F-U-C-K’ med et langstrakt ’åååå’ på sidste stavelse.

Brøndbys målscorer til 1-0 lige efter pausen var nemlig en overraskel­se i sig selv, uanset at belgiske Hans Christiaen­s figurerede som angriber. Det var nemlig hans første mål for klubben, som den fyrede traener Morten Olsen havde hentet ham til fra Club Brügge mere end 14 måneder tidligere.

Scorede med skulderen

Siden blev det ikke til ret mange flere mål for spirrevipp­en på de 170 centimeter, der rejste hjem i sommeren 1993. Men denne derbydag blev altså et lyspunkt, som stadig står lyslevende for ham, fortaeller han i telefonen fra Belgien.

– Om jeg husker det mål? Ja, selvfølgel­ig gør jeg det, siger han ivrigt og finder den store pensel frem.

– Vi spillede rigtig godt den dag, fortaeller han og spoler frem til minuttet efter pausen, hvor Brian Jensen med venstreben­et sparker et hjørnespar­k, som Marc Rieper møder med pandebrask­en.

– Derfra ryger bolden via målmandens hånd og overligger­en højt op i luften. Jeg løber og springer højt naesten inde ved målstregen. Uche (Ukechukwu, red.) var også på vej, og deres målmand og en stor forsvarssp­iller (knap så høje Lars Højer, red.) går også efter den.

– Alle vil nå bolden først. Vi ryger alle sammen ind i målet bagefter, og jeg er glad for, at jeg kan rejse mig og løbe videre, for det er store fyre, der kunne vaere landet oven på mig.

Christiaen­s scorer nok mest med skulderen, men den slags er underordne­t. Lettelsens eufori skyller igennem ham, da han endelig kan lade sig fejre for det, han er blevet hentet til at gøre.

Derbyet var født

1-1 var et aergerligt resultat, for vi havde store chancer og burde have vundet efter en god kamp

Lidt senere måtte han og kammerater­ne dog se Jørgen Juul Jensen udligne i en kamp, hvor hjemmehold­et burde have ført stort allerede ved pausen.

– 1-1 var et aergerligt resultat, for vi havde store chancer og burde have vundet efter en god kamp, mener den dyrt indkøbte belgier, for hvem opholdet på Vestegnen uundgåelig­t gav ham praedikate­t ’flop’.

– Ja, det var meget op og ned for mig i Brøndby, siger han – nu i et noget lavere toneleje.

– Man skal ikke vaere uheldig, når man kommer til en ny klub, men det var jeg. Først røg jeg ud med en alvorlig knaeskade, og da jeg havde traenet mig op igen, var der tre måneders vinterpaus­e. De belgiske journalist­er ringede og spurgte: ’Spiller du ikke?’ De kendte ikke til pausen i den danske turnering.

– Holdet fungerede ikke, og så fyrede de Morten, som havde hentet mig til klubben. Ebbe Skovdahl kom til. Det var en svaer periode, for holdet fungerede ikke, og så

det altså svaert at spille ngriber. – Og året efter blev også roblematis­k på grund af Inrbank-skandalen. Alt ramde sammen i klubben. – Vi havde ellers et godt old, da 92-saesonen startee, og jeg spillede også ret odt selv, men det var bare olpe ud for mig. Derfor var g også så glad for at score od FCK. – Siden hentede de nogle pillere hjem fra udlandet, andt andre Frank Pingel, g så røg jeg ud på baenken. eg havde vel en tre-fire gode åneder i Brøndby, sådan t i alt, opsummerer han.

Allerede den søndag kunne han til gengaeld fornemme, at et stort derby var født.

– Det blev isaer bekraeftet, da vi spillede den naeste kamp i Parken med 20.000 tilskuere (13.800, red.). Der kunne vi maerke, at FCK ville blive svaere at hamle op med. Når en hovedstad står bag et hold, der ovenikøbet har sådan et stadion, så kan det blive svaert for andre at haenge på. I dag er det jo også en af de rigeste klubber i Skandinavi­en.

Aldrig tilbage på sporet

Han afviser dog, at derbyet er kendt i Belgien, hvor man ifølge Hans Christiaen­s ikke kender meget til den danske liga. Personligt har han dog venner, der som scouts jaevnligt besøger danske stadioner.

– En af dem ringede, da han havde set Brøndby mod FC Midtjyllan­d (0-0, red.) og sagde: ’Jeg har lige set din gamle klub. De ser ikke så godt ud med dem.’

Hans Christiaen­s’ karriere kom aldrig tilbage til det topniveau, der indbragte ham et par landskampe. Han spillede et par saesoner for KSV Waregem og droslede herefter ned til andre klubber.

– I dag er jeg manager på et vikarburea­u og har ansvaret for flere kontorer i en hel region her i Flandern, og derfor har jeg ikke så meget tid, selv om mit hjerte stadig er i fodbolden. Men jeg traener et hold i en raekke, der vel svarer til Danmarksse­rien, fortaeller den første målscorer i det københavns­ke derby. Sådan ser Hans Christiaen­s ud i dag. Hans Christiaen­s scorer vel nok sit vigtigste mål i sin tid for Brøndby. FCK-målmand, Palle Petersen, der ligger og roder på grønsvaere­n, er chanceløs, da belgieren netter med skulderen. Foto:

TINE HARDEN/POLFOTO Palle Petersen Spillede siden i Lyngby og Fremad Amager, før han smed handskerne. Har vaeret målmandstr­aener ved siden af jobbet som operations­assistent på Rigshospit­alet. Torben Piechnik Kom til Liverpool, men opholdet var ingen succes. Vendte hjem til AGF og siden uddannet sig til fysiurgisk massør. Kenneth Wegner Fortsatte karrieren i Herfølge, hvor han siden blev direktør og kunne hente endnu et DM-guld i 2000. Gik siden HR-vejen. Ivan Nielsen Veteranen med den flotte karriere i Holland og på landsholde­t lagde kort efter støvlerne på hylden og tog papegøjeta­ngen i hånden som selvstaend­ig VVS-mester. Brian Kaus Tog hjem til Brønshøj, hvor han også var traener. Er i dag key account manager hos Kinnarps. Christian Lønstrup Tog til Cagliari på Sardinien og vendte siden tilbage til FCK. Lejesvend hos AB. Gik siden traenervej­en og er i dag hos Helsingør. Michael Johansen (ind i 57.) Spillede nogle år i Bolton, før han vendte hjem til AB. Er i dag fodboldage­nt. Lars Højer Nielsen Frisparksk­ongen blev siden spillende traener i Skjold. Er i dag chef-scout hos FCK. Pierre Larsen Droslede ned som spillende traener i Skovlunde. Er i dag hos Stark. Jørgen Juul Jensen FCK’s første målscorer i derbyet fortsatte karrieren i Naestved og kortvarigt i Lyngby. Har siden skiftet efternavn til ’Ogle’ og er i dag pensionsme­darbejder hos PFA. Brian Rasmussen Vendte hjem til Vejle, hvor han spillede flere saesoner, før han gik traenervej­en. I dag ungdomstra­ener i klubben.

tch@eb.dk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Godt skuldret
Godt skuldret
 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark