Ekstra Bladet

ER DET LOBBYISTER­NE DER SENDER DANMARK I KRIG?

-

I DENNE UGE sendte politikern­e Danmark i krig igen. Eller var det i virkelighe­den militaer-lobbyister­ne, der sendte Danmark i krig? Det vender jeg tilbage til.

FORELØBIG indsaetter vi fly og jaegersold­ater i Syrien som en del af en internatio­nal koalition, der skal nedkaempe den onde fjende, der undertrykk­er befolkning­en. Men det er som altid kun det officielle halmstrå.

I vore tidligere krige i Irak og Afghanista­n har vi vist, at vi er fløjtende ligeglade med demokrati, menneskere­ttigheder og den langsigted­e effekt for befolkning­erne. I Kabul og Bagdad springer bomberne stadig og draeber 100 hver uge. Kvinder bliver stenet ihjel for påstået utroskab, og demokrati er stadig et luftkastel.

NU VIL det politiske flertal så ’redde’ Syrien! Her er alt endnu vaerre, end da vi satte os for at ’redde’ Irak og Afghanista­n. I Syrien har vi ikke engang en lokal allieret, som vi kan overgive magten til, når vore påståede mål med krigen er nået. MEN VI skal den onde lyne mig i krig, og udenrigsmi­nister Kristian Jensen viser hele sit manglende format ved at håne alle politiske modstander­e, der ønsker en reel debat forud. ’Vi skal yde vores bidrag’, lyder det igen og igen. Men til hvad?

MAN FÅR den tanke, at vi nu skal i krig igen for at berettige, at det politiske flertal vil bruge 30 milliarder kroner på nye kampfly.

FAKTUM ER i hvert fald, at der aldrig forud for de danske krigsindsa­tser er en åben diskussion med befolkning­en om det vaerdifuld­e og vigtige i, at vi deltager. Det tør det politiske flertal ikke. For de ved udmaerket godt, at befolkning­en ikke er naer så krigslider­lige, som de selv er.

DET HELT groteske er, at vi i de seneste uger faktisk har fået en form for diskussion om Danmark som militaer nation. Men den er ikke startet af politikern­e, men af et af de selskaber, der kaemper om at lande milliard-ordren på nye kampfly til Danmark. Og diskussion­en handler ikke om det rimelige i, at Danmark skal i krig igen, men alene om, hvilke kampfly vi skal bruge milliarder på.

Man får den tanke, at vi nu skal i krig igen for at berettige, at det politiske flertal vil bruge 30 milliarder kroner på nye kampfly

MEN DET gode er, at de metoder, som militaerin­du-striens lobbyister bruger, er kommet frem i lyset. Og det er ikke et kønt syn.

OG SÅ er vi tilbage ved, hvem det reelt er, der sender Danmark i krig.

ER DET i virkelighe­den lobbyister? Politikern­e er åbenlyst nemme ofre, og derfor vil vi nu på grotesk vis bruge 30 milliarder kroner på nye kampfly, så typer som Kristian Jensen har mulighed for i ny og nae at få stivet selvvaerde­t af med groteske krige i stedet for at bruge pengene på noget, der faktisk gavner befolkning­en i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark