Ekstra Bladet

VOLD, AFPRESNING OG FRYGT NARKO SMADRER BOSTEDER – Min egen søn sover med en dolk liggende på natbordet eller under hovedpuden, lyder det fra en pårørende, som slår alarm om forholdene på sociale bosteder i København

- CAMILLA MARIE NIELSEN ANNELISE PEDERSEN

Vivi Nielsen vendte aldrig hjem fra sin arbejdspla­ds på bostedet Lindegårde­n i Roskilde lørdag 26. marts. I stedet blev den 57-årige kvinde draebt af knivstik af en psykisk syg og narkopåvir­ket beboer, som den dag havde naegtet at tage sin medicin. Drabet er det fjerde på bare fire år, og der kan komme flere, lyder advarslen fra en tidligere beboer på et psykiatris­k bosted, en pårørende og en tidligere medarbejde­r som Ekstra Bladet har talt med.

Alle tre oplever københavns­ke bosteder, hvor dagligdage­n ifølge dem i dén grad styres af misbrugere, der skaber utryghed, angst og direkte livsfarlig­e situatione­r for beboere og personale.

Massiv kritik

Pensionere­t skolelaere­r Lisbet Jørgensen har i 15 år besøgt sin søn en eller flere gange om ugen på bocenteret Sundbygård på Amager. Bostedet fik i januar massiv kritik, fordi Socialtils­yn Hovedstade­n kunne konstatere, at stedets misbrugere styrer faellesare­alerne og saelger stoffer. Ifølge Lisbet Jørgensen er der så meget uro, at hendes søn nu naermest forskanser sig på sit vaerelse.

– Misbrugern­e mangler konstant penge. Derfor render de rundt og buldrer på dørene for at platte sig til penge fra de andre beboere, siger Lisbet Jørgensen og peger på, at jagten efter penge til det naeste fix også skaber en intern kriminalit­et på bostederne med afpresning og vold.

Det støttes af en rapport fra september 2014 udarbejdet for Københavns Kommune, som konstatere­r, at der ved beboere med misbrug ofte skabes kriminel adfaerd så som intern narkohande­l og konflikter beboerne imellem.

Sover med kniv

– Min egen søn sover med en dolk liggende på natbordet eller under hovedpuden. Han er meget opmaerksom på, om døren er lukket rigtigt, for han er så bange for, at der skal komme nogen ind i hans lejlighed, fortaeller Lisbet Jørgensen.

Sundbygård på Amager er langtfra det eneste bosted, hvor psykisk syge bor dør om dør med psykisk syge misbrugere. I rapporten fra

Jagten efter penge til det naeste fix skaber en intern kriminalit­et på bostederne med afpresning og vold

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark