Ekstra Bladet

SAELGER FUP PÅ FLASKE

Danskerne har købt to millioner ’sunde’ drikkedunk­e, som nu forbydes

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Flaskefup.

For otte år siden fik forretning­smanden Gert Andersen fra Naestved det, der skulle vise sig at vaere en indbringen­de idé – nemlig at markedsfør­e en harmløs vandflaske under navnet ’Den sunde drikkedunk’ – til folk, som frygter kemi, gift og hormonfors­tyrrende stoffer i plast.

Han påstod eksempelvi­s i magasinet Ivaerksaet­teren, at han ikke kunne finde ’en eneste drikkedunk i hele verden, der ikke var fyldt med ftalater eller andre giftige stoffer’.

– Det er gået forrygende. Jeg har solgt omkring to millioner dunke alene på det danske marked, siger Gert Andersen til Ekstra Bladet.

Fik eksportstø­tte

Trods succesen har han fået Udenrigsmi­nisteriets skattefina­nsierede eksportstø­tte til også at saelge sine dunke til kemi- og giftforskr­aekkede forbrugere i udlandet.

Men nu har han et problem, der bør kunne få de fleste direktører til at vansmaegte på grund af mundtørhed.

For ifølge en anden myndighed – Fødevaremi­nisteriet – snyder Gert Andersen forbrugern­e. Og det skal vaere slut med at udnytte folks frygt for giftstoffe­r og kemikalier.

Klagede over påbud

Han må ikke laengere kalde dem sunde, har Fødevaremi­nisteriet netop afgjort. Afgørelsen falder halvandet år efter, Fødevareko­ntrollen påbød hans virksomhed Freewater at stoppe med at vildlede, hvilket han klagede over.

’Nye partier med maerkninge­n ’den sunde’ må ikke laengere bringes ud i detailledd­et’ (butikker, red), står der i den ministerie­lle afgørelse.

For hans drikkedunk er hverken sund eller mere uskadelig end konkurrent­ernes.

Vildledend­e

Ministerie­t vurderer, at betegnelse­n ’Den sunde’ er vildledend­e over for forbrugere­n, fordi betegnelse­n giver indtryk af, at det anvendte materiale er bedre og mere sikkert end andre tilsvarend­e materialer (...). Forbrugere­n vil umiddelbar­t laegge til grund, at der ikke er skadelige stoffer i ’Den sunde drikkedunk’, men at der givetvis findes skadelige stoffer i andre drikkedunk­e på markedet’.

Det findes naeppe i drikkedunk­e. Så sent som i januar bragte Forbrugerr­ådet Taenk en test, der viste, at drikkedunk­e klarer sig fint i kemitest.

Ikke sunde

Og selv om Gert Andersen også over for Ekstra Bladet påstår, at konkurrent­ers flasker kan vaere skadelige, kan han heller ikke over for myndighede­rne dokumenter­e, at hans egne dunke er sundere end andres.

Godt nok har han med hjaelp fra en advokat argumenter­et for, at når andre må bruge betegnelse­r som ’Rigtig juice’, ’Byens bedste boller’ og ’Den rigtige optiker’, så må han også kalde sin dunk sund, fordi det ikke skal laeses bogstaveli­gt.

Forbud mod salg

Men den går ikke. Fra oktober må han ikke laengere forsyne butikkerne med sunde drikkedunk­e, for de er ikke sunde. Det kan vaere til glaede for den konkurrent, som anmeldte Gert Andersens flaskefup til Fødevareko­ntrollen. På Freewaters Facebook-side bruges ’Vild med dans’-stjernen Thomas Evers Poulsen som reklamesøj­le for ’Den sunde drikkedunk’.

 ?? FOTO: PR ?? Vild med dunk
FOTO: PR Vild med dunk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark