Ekstra Bladet

Ikke DF’s kop te DF er sur: Men hellere Løkke end Jensen eller Gade

-

Lars Løkke har sine fejl og mangler, synes Dansk Folkeparti. Men partiet er bestemt ikke begejstret for, at Kristian Jensen kan blive Venstres ny partiforma­nd.

sine store fejl og mangler, LARS LØKKE HAR synes Dansk Folkeparti. I flygtninge­politikken handler han for langsomt og svagt. I forhold til DF’s maerkesage­r er han alt for lidt hensyntage­nde, og han sørger ikke for, at ministrene bliver holdt til ilden. For mange af dem sløver den rundt omkring i ministerie­rne og tager slet ikke deres parlamenta­riske grundlag alvorligt nok. Der sker simpelt hen for lidt.

Senest Bertel Haarders evighedssn­akkeklub om antiradika­lisering. Mange ord, mange møder, mange notater, men ingen beslutning­er eller konkrete forslag. Og hvad har regeringen taenkt sig, hvis flygtninge­tallet i de kommende måneder eksplodere­r? Intet svar ud over nye fremskrivn­inger om, hvor mange ekstra milliarder det vil koste skatteyder­ne. Graensen er stadig åben, og hjemsendel­sen af afviste asylsøgere foregår stadig i sneglefart. Så DF er faktisk ret grundsur.

Løkke er slap i koderne, MEN SELV OM foretraekk­er Dansk Folkeparti alligevel ham foran de to sandsynlig­e kandidater til at afløse den nuvaerende V-formand: nemlig udenrigsmi­nister Kristian Jensen eller gruppeform­and Søren Gade. Skal DF vaelge, foretraekk­er partiet Søren Gade. Han ligger laengere til højre, traekker flere vaelgere og sender på mange områder på samme frekvens som DF. Kristian Jensen ligger laengere fra DF. Og så er han en hårdere banan end Gade.

Med Søren Gade er det lettere, selv om vurderinge­n trods alt er, at han vil blive en svagere V-leder end både Løkke og Kristian Jensen. Dygtig billetsael­ger, men svag i den politiske substans. Men det vil kun gøre DF’s indflydels­e større. Også hvis de to partier inden for de kommende år skal i regering sammen med Gade som statsminis­ter og Thulesen Dahl som finansmini­ster, er DF’erne helt rolige ved, hvem der kommer til at køre med klatten. Thulesen Dahl som en ny Margrethe Vestager.

Inger Støjberg lå FLYGTNINGE­MINISTER tidligere højt på DF’s favoritlis­te. Man talte om hende som Løkkes afløser. DF’erne følte, at Inger Støjberg lå helt på linje med deres prioriteri­nger.

Men begejstrin­gsbølgen er afblaest. Gennem de seneste måneder har Støjberg i stigende grad taendt DF af – både Thulesen Dahl, Peter Skaarup og ordfører Martin Henriksen.

DF synes, at der snakkes for meget og handles for lidt. Støjberg leverer ikke hurtige og positive svar på de meldinger, DF kommer med. Hun siger et inde ved mødebordet og noget andet udadtil. Hun kommer ikke igennem med sine ting i regeringen. Det virker, som om Inger Støjberg ikke kan saette sig igennem over for Løkke og Claus Hjort, synes DF’erne.

Kort sagt: Inger Støjbergs stjernesta­tus i DF er falmet. Konsekvens­en er, at ordfører Martin Henriksen forhandler stadig flere aftaler på flygtninge­området igennem med flertal uden om regeringen bl.a. aendringer i Greencard-ordningen og den såkaldte beløbsordn­ing, som DF kører igennem uden om regeringen.

’Vi er løbet tør for forståelse. Regeringen foretager sig ikke noget på udlaending­eområdet. Det virker til, at regeringen har et princip om at vaere bagud og hele tiden løbe efter udviklinge­n’, sagde Martin Henriksen forleden til DR.

Venstres formand hedder MEN SÅ LAENGE Lars Løkke Rasmussen, kan han regne med DF’s opbakning. Bliver der blåt flertal ved et kommende valg, vil DF fortsat pege på Løkke som statsminis­ter, uanset at der i Thulesen Dahls eget bagland er et stigende pres for, at han selv skal raekke efter magten. Men presset er trods alt begraenset.

Skal der peges på Thulesen Dahl som statsminis­ter, vil det vaere en fordel, at det ikke kun er DF, som gør det. V og LA er udelukket. De konservati­ve formentlig også. Dermed vil DF i en situation med blåt flertal sende bolden videre til Mette Frederikse­n, hvis de blå stemmer bliver splittet.

– som meningsmål­ingerne HVIS DER DERIMOD viser – bliver rødt flertal ved det kommende valg, vil Løkke forlade både statsminis­ter- og formandspo­sten i Venstre med det samme. Dermed vil opgøret komme mellem Kristian Jensen og Søren Gade.

Jensen har allerede meddelt sit kandidatur – han stiller op uanset hvad. Søren Gade lurepasser, men hans folk er saerdeles aktive med at markedsfør­e ham og tale Kristian Jensen ned. Formandska­mpen i Venstre fortsaette­r på fulde omdrejning­er trods regeringsm­agten.

I det forløb er det ikke uvaesentli­gt, hvor DF placerer sig. Det vil styrke en formandska­ndidat i Venstre (laes: Søren Gade), hvis han på forhånd kan sige, han har DF’s opbakning. De to andre blå partier, LA og K, er i den sammenhaen­g mindre interessan­te, for de har ingen valgmuligh­eder ud over at pege på Venstres formand, uanset hvem det bliver.

Støjberg kan ikke saette sig igennem over for Løkke og Hjort

udenrigsmi­nister er DEN NUVAERENDE DF meget lidt begejstret for. Både af politiske og personlige grunde. Han ligger på udlaending­eområdet langt fra DF, og de ser ham ikke som nogen stemmemagn­et eller en V-formand, der vil arbejde for at få DF i regering.

I den situation, hvor Venstre vaelger Kristian Jensen som ny formand, er overvejels­en i DF derfor, om man skal pege på Thulesen Dahl for dermed at markere, at DF ikke pr. automatik støtter Venstre, og at tidspunkte­t er kommet, hvor DF vil køre mere selvstaend­igt.

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ??
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark