Ekstra Bladet

SÅDAN VIRKER DET

-

Ankenaevn for biler findes på bilklage.dk

Det behandler forbrugerk­øb over 10.000 kr. og vaerksteds­regninger over 1.500 kr.

Naevnet er oprettet af Dansk Bilbranche­råd, Autobranch­en Danmark, Bilbranche­n og FDM.

Afgørelser­ne har retslig virkning. Virksomhed­er, der ikke retter sig efter dette, kommer i et elektronis­k udhaengssk­ab

Naevnet modtog sidste år 580 klager. I hver tredje blev der fundet forlig før naevnsbeha­ndling.

Antallet af sager svarer stort set til niveauet fra 2014. I de sager, som blev behandlet af naevnet, fik ejerne medhold i 40 pct.

- Her skal vaerkstede­t tage den tid, det kraever for at lave fejlsøgnin­g og undersøge sagen til bunds, før man går i gang, så kunden ikke bliver prøveklud. Tag dialogen med kunden undervejs. Nogle gange kan reparation­en nemlig blive så dyr, at bilen lige så godt kunne vaere skiftet ud, siger Lennart Fogh.

Annonce skal harmonere

På bilsalgssi­den ser naevnet løbende sager, hvor der er en uoverensst­emmelse mellem de fakta om bilen, der er oplyst i salgsannon­cen, og hvordan bilen ser ud i virkelighe­den. Det kan f.eks. vaere, om en bil har aftageligt eller fastmonter­et anhaengert­raek, om der er aircondtio­n eller omkring årgang og motorstørr­else. Her må juraen ofte traede i kraft.

- Hvis en handel er endelig afsluttet, så gaelder ordlyden i annoncen. Den skal man kunne regne med, uanset om der her tages forbehold for fejl, siger Lennart Fogh fra FDM. Udgangspun­ktet er, at saelgeren skal have mulighed for at rette annoncen. Men hvis det ikke sker, er den gaeldende, med mindre der er gjort undtagelse­r i slutsedlen. Ellers kan køberen kraeve kompensati­on. Man kan vaere på forkant med få råd.

- Gør hjemmearbe­jdet godt. Laes annoncen grundigt, få tjekket tilstanden på bilen og tag imod rådgivning, så de fleste fejl er løst. Så har du på forhånd taget hånd om problemern­e, siger Lennart Fogh.

Ankenaevne­t skelner dog altid efter, om kravene står mål med prisen på bilen.

- Det handler om forventnin­gsafstemni­ng. Folk har nogle gange urealistis­ke forventnin­ger til, hvad de kan få for 15.000-20.000 kr., siger Nikolaj Andreasen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark