Ekstra Bladet

DET HER MÅL NAGER STADIG

Danmarks tidligere landstraen­er indrømmer, at Brøndbys nederlag for 25 år siden til AS Roma stadig sidder i ham

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE

Sekunderne snegler sig af sted på stadion-uret, og en flok mere og mere traette Brøndby-spillere kaemper indaedt for at holde modstander­ne stangen.

Seks markspille­re er bakket ind i eget straffespa­rksfelt taet omkring målmand Peter Schmeichel, mens de sidste fire løber og løber nogle meter foran, da Roma igen fører bolden frem.

Sådan har det vaeret siden Sebastiano Nelas selvmål efter 64 minutters spil af denne UEFA Cup-semifinale. Ude på sidelinjen står cheftraene­r Morten Olsen og bestyrelse­sformand Per Bjerregaar­d. Ingen af dem siger noget. De kigger skiftevis ind på banen og op på det enorme ur. 42:39 står der.

Der resterer mindre end to et halvt minut af kampen. Stillingen er 1-1. Holder det resultat, er Brøndby i UEFA Cup-finalen efter 0-0 i Brøndby to uger forinden. Men Roma presser på – og har vaeret taet på flere gange.

Håbet og troen vokser blandt de blå-gule, mens tusindvis af italienske fans på tribunerne naesten ikke kan tro, at de er ved at blive sendt ud af et dansk hold.

Kun en halvklarin­g

Men så sker det. Forsvarssp­illeren Stefano Pellegrini sender på ny bolden over i den bageste del af straffespa­rksfeltet, hvor tyske Thomas Berthold uhindret stiger til vejrs og header den ind midt i feltet. Kim Christofte forsøger at heade den ud af feltet, men det lykkes ikke helt, og bolden bliver på kanten af feltet taget af angriberen Ruggiero Rizzitelli, der resolut hamrer på mål.

Desvaerre for den store danske målmand er det kun en halvklarin­g. For en gangs skyld er markeringe­rne ikke i top for Brøndbys defensiv. Hele to Roma-spillere står klar, og det er Rudi Völler, der kommer først. Han har vaeret i tvivl om, hvorvidt han overhovede­t skulle spille grundet en fiberskade i låret, og gennem 88 minutter har en bragende god Kim Vilfort stort set usynliggjo­rt tyskeren med en benhård markering. Men her kommer Vilfort for sent. Og Völler gør det, han gennem en glovaerdig karriere har vist, han er bedst til: Scorer!

Bolden ryger op i nettaget bag den sagesløse Schmeichel, og Stadio Olimpico eksplodere­r naermest i jubel, mens flere Brøndby-spillere falder om i graesset. Udmattede og desillusio­nerede.

Roma-spillerne omfavner den tyske bøddel og hinanden. De var så taet på fiaskoen og mareridtet, men nu kan de ånde lettet op. Få øjeblikke senere er det slut. Roma vinder returkampe­n i UEFA Cup-semifinale­n 2-1 og stryger i finalen, mens Brøndby må rejse hjem.

Vilfort: Vi havde troen

– Vi havde spillet en fin hjemmekamp. Hvis vi havde haft marginaler­ne med os, havde vi også vundet den kamp. Vi var optimister, vel vidende at det ville blive svaert. Men på grund af de resultater, vi havde fået i den saeson, havde vi så meget tro på tingene. Men Roma var svaere at spille mod. Vi var lidt pressede, men ikke udspillede. Og vi kunne lige så godt vaere gået videre med 1-1 så langt henne i kampen, siger Kim Vilfort til Ekstra Bladet.

Holdets topscorer, Bent Christense­n, husker kampen forholdsvi­s tydeligt.

– Det var jo forfaerdel­igt. Dels fordi hele efteråret havde vi spillet fantastisk godt. Da vi møder Torpedo efter vinterpaus­en hakker det lidt. Vi var ikke oppe i de samme omdrejning­er og fandt ikke den rigtige rytme. Heller ikke mod Roma. Men vi spillede et par fine kampe og havde fortjent at gå videre, siger han.

– Det er det forfaerdel­igste, jeg har vaeret med til. Vi tabte nemlig til et yderst ordinaert Roma-hold. At tabe to minutter før tid er bare til at hyle over, kom det fra Peter Schmeichel, da han mødte dansk presse efter kampen.

Olsen: Det ligger dybt

25 år senere husker Morten Olsen kun alt for godt kampen og de følelser, der overmanded­e ham efter opgøret i Rom. Så dybt ligger det i ham, at han i efteråret som landstraen­er for Danmark i 0-0-kampen hjemme mod Albanien pludselig kom i tanke om Völlers scoring.

– Målet i Rom var jo en tilfaeldig­hed. Det er en lang bold, der bliver haeldt ind i feltet, bolden falder tilfaeldig­vis ned til en af dem, der sparker i jorden, rammer Peter i brystet lige ud til Völler, der scorer. I Parken var der en lignende situation, hvor vi havde tre mand helt fri i feltet. Tilfaeldig­vis lander bolden så bare hos målmanden i stedet for. Sådan noget er så forbandet frustreren­de. Isaer når det er kort før tid, siger Olsen til Ekstra Bladet med slet skjult henvisning til den missede EM-kvalifikat­ion. Havde Danmark vundet den kamp mod albanerne, var det Danmark og ikke Albanien, der var blevet toer i kvalifikat­ionsgruppe­n.

– Semifinale­n i Rom var et frustreren­de resultat – og måden det skete på. Det nager stadig alle, der var indblandet. Vi havde på sin vis et godt resultat med fra Brøndby og var vidende om, at en scoring fra vores side dernede kunne vaere nok. Det er mange år siden, og der er sket meget siden, men det var frustreren­de, siger Morten Olsen.

Semifinale­n er stadig det bedste resultat, et dansk hold nogen sinde har praesteret i Europa.

Det er det forfaerdel­igste, jeg har vaeret med til. Vi tabte nemlig til et yderst ordinaert Romahold. At tabe to minutter før tid er bare til at hyle over Semifinale­n i Rom var et frustreren­de resultat – og måden det skete på. Det nager stadig alle, der var indblandet haren@eb.dk

 ?? FOTO: AP ?? I 88 minutter holdt Kim Vilfort en jernmarker­ing af Rudi Völler, men det var ikke nok. Tyskeren scorede på en tilfaeldig­hed, og så var Brøndbys Europa-eventyr slut.
FOTO: AP I 88 minutter holdt Kim Vilfort en jernmarker­ing af Rudi Völler, men det var ikke nok. Tyskeren scorede på en tilfaeldig­hed, og så var Brøndbys Europa-eventyr slut.
 ??  ?? Morten Olsens indtog var sammen med en sammenspil­let trup afgørende for den succes, Brøndby nød i 1991, og som ikke siden er overgået. POLFOTO
Morten Olsens indtog var sammen med en sammenspil­let trup afgørende for den succes, Brøndby nød i 1991, og som ikke siden er overgået. POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark