Ekstra Bladet

FREMTIDENS MAND FREMTIDENS MAND

DANSK HÅB: Den tidligere toprytter og vinder af forårsklas­sikeren Liège-Bastogne-Liège Andy Schleck har fulgt Michael Valgren på naert hold i Ardenner-klassikern­e og er imponeret af den danske Tinkoff-rytter

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Da 24-årige Michael Valgren i søndagsero­brede andenplads­en i forårsklas­sikeren Amstel Gold Race, kørte han sig ind i den tidligere toprytter og Tour-vinder Andy Schlecks bevidsthed som en mulig vinder af søndagens monumental­e Ard enner klassiker, Li è g e-Bastog ne Li è g e.

Schleck, som i februar åbnede en stor cykelforre­tning i Luxembourg, er kommentato­r på luxembourg­sk tv, og han har fulgt den danske rytter på naert hold i forårets sidste klassikere. Han er imponeret af den danske rytter og tøver end ikke med at placere ham blandt sine personlige favoritter i søndagens løb.

– Med en afslutning som den, han leverede i Amstel Gold Race, kan han absolut spille en rolle i Liège-Bastogne-Liège, siger Andy Schleck til Ekstra Bladet.

– Han viste sig som en virkelig staerk ’puncheur’ (bakkespeci­alist, red.) efter 250 kilometers kørsel. Det beviser for mig, at han er en rytter med en stor fremtid, siger Schleck, som ikke har mistet troen på den unge dansker, selv om han var anonym i onsdagens Flèche Wallonne.

Han er ikke faerdig

– Han er stadig ung og er ikke formet faerdig som cykelrytte­r. Endnu er det ikke soleklart, hvad han bedst bruger sit talent til, men jeg tror, at der venter ham en stor fremtid uanset, hvad han specialise­rer sig i, siger Andy Schleck.

Han vandt Liège-Bastogne-Liège i 2009 og er yderligere tre gange kørt i top-ti i den belgiske klassiker. Hver gang har den legendaris­ke Côte de la Redoute, som passeres med cirka 35 kilometer til mål, vaeret skelsaette­nde.

– La Redoute er det springende punkt. Man skal vaere blandt de første, der kommer over, hvis man vil gøre sig håb om podiet. Sidder Valgren med over stigningen blandt de første, vil han vaere min favorit til sejren.

– Han er ganske hurtig i en spurt, så kommer han til mål med en gruppe på fem-ti ryttere, kører han på podiet, siger Andy Schleck, som forudsaett­er, at Valgren bliver en af de ryttere, som Tinkoff satser på og vil beskytte løbet igennem.

– Det gaelder om at bevare roen og spare på energien. Han skal bare følge strømmen. Vente og vente og ikke lade sig rive med og satse for tidligt. Liège er et langt løb, og man skal vaere tålmodig.

Pas på soloridt

I 2009 triumfered­e Schleck efter et angreb på Côte de La Roche-aux-Faucons og et langt soloridt. Først indhentede og passerede han belgieren Philippe Gilbert, som lå alene i front, og siden oparbejded­e han et forspring på langt over et minut til sine forfølgere, før han kørte over stregen i Liège-forstaden Ans.

Valgren skal ikke forsøge at lave det samme nummer, hvis han vil på podiet i Liège-Bastogne-Liège i år. Det lange soloridt skal han overlade til andre, mener Schleck.

– Hvis jeg var Tinkoff-manager i år, ville jeg satse på Valgren og måske Roman Kreuziger. Kreuziger skulle

angribe tidligt – måske allerede på toppen af Côte de la Redoute – og Valgren skulle vente og køre spurten, hvis ikke Kreuziger kunne gøre det faerdigt, siger Andy Schleck.

– Holdet har fordel af, at det ikke har en storfavori­t, for det betyder, at holdet ikke behøver laegge alt for mange kraefter i. Og Valgren har den fordel, at meteorolog­erne har varslet meget dårligt vejr. Som skandinav er han vant til hårdt vejr, siger Andy Schleck.

Må godt tabe sig

Valgrens potentiale er enormt, vurderer Schleck, og han er trods sin styrkedemo­nstration i Amstel Gold Race ikke begraenset til den type løb.

– Jeg tror, han vil kunne gøre en god figur i et løb som Milano-Sanremo, og jeg kunne for den sags skyld også se ham som brostensry­tter.

– Man kan ikke sige, at han er tyk, men han kunne godt tåle at tabe nogle kilogram, for så vil hans talent kunne blive foldet helt ud, siger Andy Schleck.

– Under alle omstaendig­heder ser jeg ham som en stor klassiker-rytter i fremtiden. Han har hovedet og hjertet på rette sted. Han har tydeligt den passion, der skal til.

Andy Schleck vandt Tour de France i 2010 og stoppede sin karriere på grund af en knaeskade i 2014.

Han er ganske hurtig i en spurt, så kommer han til mål med en gruppe på fem-ti ryttere, kører han på podiet Det gaelder om at bevare roen og spare på energien. Han skal bare følge strømmen. Vente og vente og ikke lade sig rive med og satse for tidligt

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Den 24-årige dansker Michael Valgren har imponeret hidtil i denne saeson, og Andy Schleck er således heller ikke bange for at medregne danskeren som en af favoritter­ne til dagens klassiker.
FOTO: CLAUS BONNERUP Den 24-årige dansker Michael Valgren har imponeret hidtil i denne saeson, og Andy Schleck er således heller ikke bange for at medregne danskeren som en af favoritter­ne til dagens klassiker.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Andy Schleck har ved siden af sin cykelforre­tning job som ekspert-kommentato­r på tv.
FOTO: ERNST VAN NORDE Andy Schleck har ved siden af sin cykelforre­tning job som ekspert-kommentato­r på tv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark