Ekstra Bladet

Hitlers personlige projekt: At aflive borgerne

Diktatoren sørgede for, at ned til

-

Tiergarten­strasse i det centrale vestlige Berlin er en hyggelig og charmerend­e gade. Før krigen også et eksklusivt kvarter med villaer og store haver. Taet på det hele. I nummer 4 lå frem til krigsårene en pompøs, toetagers, nyklassisi­stisk villa på kanten af byens store park Tiergarten og i naerheden af Rigskancel­liet og Potsdamer Platz.

Villaen havde tilhørt en jødisk familie, men den blev efter Hitlers magtoverta­gelse i 1933 overtaget af Kanzlei des Führers (nazipartie­t) under ledelse af Philippe Bouhler.

Det var altså en adresse med direkte linje til Adolf Hitler selv.

MEN BAG DEN

flotte facade og en smuk have gemte sig en af krigsårene­s mest raedselsfu­lde og grusomme organisati­oner, nemlig Organisati­on T4 eller Zentraldie­nststelle T4, der i årene fra 1940-45 havde hovedansva­ret for planlaegni­ngen og udførelsen af systematis­ke massedrab på over 260.000 mennesker.

En meget stor del af dem var psykisk syge, invalide, epileptike­re og andre med alvorlige sygdomme, som efter nazisterne­s opfattelse var ’mindrevaer­dige’ eller ’Lebensunwe­rt’ – uvaerdige til at leve.

Ofrene for den såkaldte aktion T4 blev draebt i gaskamre, med indsprøjtn­inger, ved skydning eller simpelt hen sultet ihjel.

Det hele blev styret og organisere­t fra villaen i Tiergarten­strasse, som i krigens slutning blev svaert beskadiget af allierede bomber og senere revet ned.

Siden slutningen af 1980’erne har der på stedet vaeret mindetavle­r for de flere hundredtus­inder draebte.

GRUNDLAGET FOR

nazi-diktaturet­s menneskefo­ragtende udryddelse af fysisk og psykisk syge mennesker blev lagt allerede syv måneder efter Hitlers magtoverta­gelse i januar 1933.

11. juli vedtog Rigsdagen en lov om beskyttels­e mod arvelige sygdomme. Loven trådte i kraft 1. januar 1934, og den tillod tvangsster­ilisation af folk med arvelige sygdomme eller de såkaldte ’Erbkranker’.

Til denne kategori hørte blandt andet skizofrene, folk med manisk depression, epilepsi, syfilis, sanktvejts­dans, alvorlige kropslige misdannels­er, blinde og døve. Derudover kunne loven også bruges mod alkoholike­re, og selv langtidsar­bejdsløse og prostituer­ede blev ofre for tvangsster­ilisation. ’Den, som ikke arbejder, skal heller ikke spise’. Med disse ord retfaerdig­gjorde Hitler drabet på mennesker med fysiske og psykiske handikap eller psykisk syge.

Indtil slutningen af Anden Verdenskri­g er formentlig over 400.000 mennesker blevet tvangsster­iliseret som følge af den barbariske lovgivning.

I nazisterne­s racistiske verdensbil­lede var ’det sunde folkelegem­e’ et vigtigt grundlag for samfundsud­viklingen.

Derfor handlede det om at beskytte ’folkelegem­et’ mod kroniske sygdomme og mod ’uproduktiv­e, mindrevaer­dige’ mennesker, som ifølge den nationalso­cialistisk­e ideologi udgjorde en belastning for samfundet.

Og de mennesker skulle ikke have lov til at forplante sig.

Denne filosofi lå i direkte forlaengel­se af 1920’ernes debat i en raekke europaeisk­e lande – også Danmark – om racehygiej­ne og beskyttels­e mod ’usunde eksistense­r’.

Men i Adolf Hitlers Tyskland blev det hele sat ind i et morderisk system, hvor invalide, psykisk syge og mange andre svage grupper blev udryddet på samlebånd.

DET RETLIGE GRUNDLAG

for de såkaldte eutanasi-drab (medlidenhe­dsdrab) var en anordning eller befaling fra Hitler. 1. september 1939 – samme dag som Tyskland angreb Polen – udsendte Der Führer (på sit private brevpapir) en ret formløs ordre til sin egen private laege, kirurgen Karl Brandt, og lederen af hans personlige kancelli, Reichsleit­er Philipp Bouhler, der autorisere­de medlidenhe­dsdrab i forhold til uhelbredel­igt syge.

Bemyndigel­sen var formuleret i brede vendinger og i så uskarpt et sprog på bare fem linjer, at den kunne bruges til hvad som helst – og det blev den.

Den, som ikke arbejder, skal heller ikke spise

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark