Ekstra Bladet

Det første, jeg mindes fra min barndom, er lyden af en helikopter. Den haenger over en lille lysning i landsbyen, mens rotorblade­ne smaelder i luften

-

DØRE OG BAGSMAEK

er åbne. Ind med den slidte kuffert. Klappen ned. Holder døren. Han smiler bredt. Jeg kigger ham ind i øjnene og aner, at der er mere end sydeuropae­isk kultur i manden. Et anstrøg

JEG GAETTER RIGTIGT i første hug på hans nationalit­et. Et kendt, sydamerika­nsk land med en vild historie. Og så den store dybe regnskov med dens hemmelighe­der. Også de menneskesk­abte og dens bølge af rådden politik og internatio­nal kriminalit­et. – Da jeg er højtuddann­et, tror alle, at det er

DET ER KOKA-BLADENE,

der dyrkes af hans far og de andre bønder, der forsøger at overleve mellem den historisk set ret uskyldige dyrkning af busken med det opkvikkend­e stof – og så Vestens behov for det korte, selvfede drømmetrip på det hvide kokainpulv­er, der kan udvindes af planten. Først handler det om at tilfredsst­ille et stofmarked. Så følger kriminalit­eten – og så vender Vesten og USA sig imod den samme produktion, som den vestlige verden selv har skabt behovet for.

Nu er der også lyden af helikopter­e, som jagter bønderne.

– Vi må gentagne gange flygte laengere og laengere ind i regnskoven, mens spaendinge­rne stiger mellem regeringen og dem, som regeringen kalder terroriste­r. Samtidig finder mine foraeldre ud af, at jeg er temmelig god til det med at gå i skole. Jeg elsker det. Jeg suger det til mig og vil laere meget mere, end der er mulighed for blandt kokabønder­ne og deres evige søgen efter overlevels­e.

I FØRSTE OMGANG

er det en jesuiteror­den og dens undervisni­ng, som giver ham muligheder­ne.

Nu kommer der fremmede sprog, historie og naturviden­skab på skemaet, og der er spraekker i den lukkede regnskov med udsigt til verden udenfor.

– Jo, jeg er god til at gå i skole, men min far og min familie har et problem med det tilbud. Det ligger i luften, at jeg en dag skal vaere katolsk praest, og det vil vi ikke. Pludselig ser det ud, som om min rejse ud af fattigdomm­en alligevel må stoppe.

– Så sker der noget vildt, blot et par år inden Sovjetunio­nen kollapser. Jeg får tilbudt et stipendium til skole og universite­t i Moskva. Jeg må rejse og får en høj akademisk uddannelse, mens Sovjet under mit ophold konvertere­r til Rusland.

OG EN DAG

ender han i Danmark. Foraeldren­e – kokabonden og konen – er for laengst flygtet ud af regnskoven. De lever fortsat i det sydamerika­nske land. Nu i hovedstade­n i en paenere del af slumkvarte­rerne, og nu er det min kunde og hans veluddanne­de søster, der er livsgrundl­aget for de gamle.

Selv arbejder han som professor på et af de københavns­ke universite­ter.

Inden jeg saetter ham af i de våde lys foran terminalen, giver vi hånd og kan ikke lade vaere med at grine over dette pludselige ’topmøde’: Svineavler­ens søn fra Bornholm og koka-bondens søn fra regnskoven.

Den lille og den store verden. God dag, Danmark – bonderøve i alle lande, forén jer!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark