Ekstra Bladet

KORT OM VALGET

Der afholdes praesident­valg i USA for 58. gang 8. november 2016.

-

Man får ikke som i Danmark automatisk tilsendt valgkort, men skal melde sig til først som stemmebere­ttiget. Dette skaber masser af forvirring ved valgsteder­ne, fordi betingelse­rne ikke altid er de samme fra by til by eller fra stat til stat. Historisk set har sorte medborgere fået underkendt stemmerett­en, fordi valgsteder­ne enten lå for langt fra deres bolig, eller fordi man ikke godtog deres id. Dette er desvaerre ofte stadig tilfaeldet.

Alle USA’s 50 delstater har vidt forskellig­e regler for, hvornår der afholdes såkaldte primaerval­g, der hvor demokrater­ne og republikan­erne vaelger deres kandidat, undervejs til november. Der er forskellig­t, hvordan stemmerne taelles op, og hvordan de bliver fordelt mellem kandidater­ne. Det er ikke som i Danmark, hvor hver stemme taeller lige meget. Her er der valgkommis­sioner, hvis udpegede delegerede er dem, man stemmer på. Dette gammeldags system skaber tit unøjagtigh­ed frem til målstregen, og anklager om valgsvinde­l er almindelig­t. Husker du valget i 2000, der endte med, at George Bush blev praesident, efter man sad i baglokaler og talte valgsedler op? Tjek Google. Det illustrere­r systemets skavanker meget godt.

Hos republikan­erne er rigmanden Donald Trump havkatten i hyttefadet, der allerede sidder med de fleste delegerede, mens den evangelisk­konservati­ve Ted Cru z eri ha elene på ham. Ved et normalt valg ville Cruz ellers blive set som en højreekstr­em outsider. Men det her er ikke noget almindelig­t valg. Mange konservati­ve håber på en tredje kandidat. Men det hele skal først afgøres ved partiets konvent 18.-21. juli.

Hos demokrater­ne håber veteranen Hillary Clinton og den iltre socialdemo­krat Bernie Sanders på at kunne afløse Barack Obama. Clinton er foran i delegerede, men Sanders har skabt en folkelig bevaegelse, der ikke ser ud til at slippe grebet foreløbig. Ved demokrater­nes konvent 25.-28. juli skal en af dem kåres som p r ae siden t kandidat.

Hovedtemae­rne i valget er ulovlig indvandrin­g, terror be k ae m pelse, arbejdsløs­hed, sundhedssy­stemet, økonomi, og undervisni­ng – ret ens i de fleste vestlige lande. Men med Sanders sker det anderledes end før: Han mener simpelt hen, at det skal vaere gratis at gå på universite­tet, hvilket det ikke er i USA. At skatten skal op. Og at klimaet skal på dagsordene­n. De tre ting er aldrig blevet sagt før herovre af nogen, som er nået så langt.

 ?? FOTO: AP ?? Bernie Sanders stiller her op til et stort vaelgermød­e på Penn State University i Pennsylvan­ia.
FOTO: AP Bernie Sanders stiller her op til et stort vaelgermød­e på Penn State University i Pennsylvan­ia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark