Ekstra Bladet

RAEDSELSNA­TTEN PÅ HOSPITALET

- LINETTE KRØGER JESPERSEN STINE ESKILDSEN linette@eb.dk stes@eb.dk

Kollegaen til den 31-årige Christina Hansen var i højeste alarmbered­skab, da hun skulle på nattevagt med sygeplejer­sken, der nu er tiltalt for tre drab og et drabsforsø­g på patienter på Nykøbing Falster Sygehus med en overdosis medicin.

Hun var aengstelig og frygtede, at der kom ’gang i gaden’ på vagten med sygeplejer­sken, som hun har beskrevet som en dramaqueen, der godt kunne lide at vaere i rampelyset, havde en lemfaeldig omgang med sandheden og var ’flamboyant’, når hun skulle fortaelle om akutte situatione­r, hun havde vaeret med til på sygehuset.

To draebt på én vagt

To af drabene og drabsforsø­get er, ifølge anklagemyn­digheden, sket på netop den nattevagt, der startede klokken 19 28. februar sidste år og løb frem til klokken syv naeste morgen.

Undervejs sendte kollegaen løbende ildevarsle­nde beskeder om dødsfald til sin samlever, der er overlaege på afdelingen.

Det meget centrale vidne afgav forklaring i Retten i Nykøbing Falster i går, hvor sygeplejer­sken står tiltalt.

Vidnet fortalte, at hun gennem laengere tid havde haft mistanke til, at Christina Hansen gjorde patientern­e dårlige. Forinden havde hun fortalt om sin mistanke til sin samlever. Han lukkede hende dog lidt ned og sagde, at det var en meget alvorlig anklage.

’Første mors’

Men da der indtraf to dødsfald på afdelingen allerede i starten af deres vagt, bestyrkede det kun hendes frygt.

Sms’erne, som hun sendte til sin samlever, blev vist på en skaerm i retten på forsvarere­ns foranledni­ng.

Klokken 19.52 skrev hun: ’Så har hun den første mors (afdøde, red.) ...’ Det viste sig dog senere, at patienten Anna Lise Poulsen stadig var i live på dette tidspunkt og først blev erklaeret død 20.37.

Klokken 21 skrev hun ’nr. 2 ... og jeg er ikke laengere i tvivl.’. Det var Viggo Petersen, der var erklaeret død klokken 20.35.

Klokken 22.33 skrev samleveren tilbage: ’Har laest, hvad du har skrevet. Vi snakkes i morgen’.

Klokken 6.21 skrev vidnet en besked til samleveren med teksten: ’Nummer 4’.

Der var reelt tre dødsfald og et hjertestop på afdelingen den nattevagt, men sygeplejer­sken er kun tiltalt for to drab den nat samt et tredje, der, ifølge tiltalen, skal vaere sket i 2012 på en medicinsk afdeling på sygehuset.

Som svar på den sms skriver samleveren klokken 6.41: ’Jeg er på vej. Vent på mit kontor. Klaed ikke om’.

Forsvarere­n fulgte op på sms’erne ved at spørge, hvorfor vidnet lagde sig til at sove, når hun havde en mistanke om, at noget var galt.

Mange baekke små

Vidnet når at skrive en sidste besked, inden samleveren når frem, klokken 7.05 med ordlyden ’Hun er ikke gået endnu ... Pas på’.

Hun forklarede den sms i retten med, at hun ikke ønskede, at Christina Hansen skulle vide, at hun havde mistanke til hende, og at hun ville undre sig over, at overlaegen kom ind på sin fridag, hvis hun så ham.

Hun forklarede i retten, at hendes mistanke byggede på mange baekke små med patientfor­løb, der ikke gik, som man forventede, når den drabstilta­lte var inde over, og det, som vidnet opfattede som Christina Hansens lemfaeldig­e omgang med sandheden.

Jeg kan ikke slippe tanken – om, at det er Christina, der forvaerrer deres symptombil­lede, forklarede vidnet om sin mistanke, der strakte sig ud over de tre patienter, den 31-årige nu er tiltalt for at have slået ihjel.

Stabile patienter

– Jeg baserer mistanken på, at de (patientern­e, red.) er stabile, når jeg forlader dem. Jeg forestille­r mig, at hun giver dem diverse medikament­er, som gør dem dårlige, forklarede hun.

Vidnet forklarede også, at hun i løbet af nattevagte­n talte medicin op for at kunne dokumenter­e, hvis der forsvandt medicin, hvilken hun forklarer, at der gjorde, ligesom hun tog et billede af en Kronvidnet mod den drabstilta­lte sygeplejer­ske fortalte i går i retten om raedselsva­gten på Nykøbing Falster Sygehus 28.-29. februar sidste år, hvor der ifølge tiltalen blev begået to drab og et drabsforsø­g mod patienter. dropslange hos den nu afdøde Viggo Petersen, hvor der var et hvidt stof i et kammer, som hun mente var stesolid, der i store maengder gør, at man stopper med at traekke vejret.

– Jeg taenker, at det er Christina, der har vaeret inde og give min patient stesolid, fordi jeg har en mistanke om, at hun gør patientern­e mere skade end gavn, hvis jeg må vaere så bramfri, forklarede vidnet, der ikke selv havde givet ham stesolid.

Fik hjertestop

Endelig fortalte hun, at hun så tiltalte Christina Hansen bukke sig over den 73-årige patient Maggi Rasmussen og ’fumle’ ved hendes venflon i armhulen, da hun kom ind på stuen.

Patienten fik hjertestop totre minutter senere, hvilket passer med den tid, der går, før effekten af stesolid saetter ind. Patienten blev genoplivet.

Da tiltalte så vidnet komme ind på stuen, vendte hun sig lidt vaek, men vidnet kunne se, at hun stod med to 20 ml-sprøjter i hånden, hvor stemplet, der er på størrelse med en 20-krone, var trykket ned, som om sprøjterne var tømt.

Gemte sprøjterne

Vidnet forklarer, at den drabstilta­lte ’fumlede sig faerdig’ og forsøgte at gemme de to sprøjter under barmen skjult med den ene arm.

Det er anklagemyn­dighedens overbevisn­ing, at sprøjterne indeholdt en dødelig cocktail af smertestil­lende stoffer, der har udløst hjertestop­pet.

Tiltalte har dog tidligere forklaret, at der var tale om en 20 ml-sprøjte og en 2 mlsprøjte, som var til andre patienter.

Der ventes at falde dom i sagen i slutningen af juni.

Jeg kan ikke slippe tanken om, at det er Christina, der forvaerrer deres symptombil­lede Den drabstilta­lte ’fumlede sig faerdig’ og forsøgte at gemme de to sprøjter under barmen skjult med den ene arm

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ??
FOTO: PER RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark