Ekstra Bladet

Landkrabbe­n En mindre til at vinke

Dronning Margrethe skal alene på kongeskibe­ts sommertogt­er i år

- KIM KASTRUP MARIA LÜTZEN kka@eb.dk; malu@eb.dk

Et kongeskib uden Kong Henrik er som en flaske rødvin uden vin.

Men i år skal den nyligt pensionere­de kong Henrik ikke med på sommertogt med kongeskibe­t Dannebrog. Og det danske folk kan blot konstatere: En sømand er gået i land.

Allerede i dag kl. 12 finder den officielle ombord-stigning på kongeskibe­t sted ved Bøje 1 i Københavns Havn med salut fra Batteri Sixtus. Kong Henrik vinker her til folket fra kongeskibe­t sammen med dronning Margrethe. Det kommer han ikke til at gøre i år. Det er en årlig ceremoni, der altid finder sted et par måneder før selve sommertogt­et rundt i det ganske land i juli måned.

Fra kongehuset­s kommunikat­ionsafdeli­ng bekraefter Kirsten Baltzer pr. mail til Ekstra Bladet, at Kong Henrik ikke er med i dag.

– H.K.H. Prins Henrik deltager ikke i ombordstig­ningen på kongeskibe­t Dannebrog i morgen (i dag, red.), skriver Kirsten Baltzer i den kryptiske besked, der dog ikke fortaeller, om kong Henrik senere på året vil deltage i selve sommertogt­erne.

Men Kirsten Baltzer oplyser lidt senere på telefon, at kong Henrik heller ikke skal med på selve sommertogt­erne.

Turen går mod Helsingør

Efter ombordstig­ningen i Københavns Havn er der afsejling til Helsingør kl. 12.30 med salut fra Kronborg Slot kl. 15. Skibet Dannebrog anløber Helsingør Havn med ankomst kl. 15.30.

Kongeskibe­t benyttes ifølge Kongehuset­s hjemmeside hver sommer til togter til forskellig­e danske byer. I 2016 gennemføre­r H.M. Dronningen to sommertogt­er i Danmark samt besøg på Faerøerne med skibet.

De årlige sommertogt­er er en forlaengel­se af en efterhånde­n lang tradition, som går tilbage til Christian 10., der som den første konge gjorde årlige togter i de danske farvande til en fast del af sit program.

Taget i brug i 1932

Sejladsen med det nuvaerende kongeskib, som blev taget i brug i maj 1932, har således i 80 år vaeret en stående del af den kongelige families aktivitete­r i sommerhalv­året.

Den eneste afbrydelse har vaeret de fem år under den tyske besaettels­e 1940-45, hvor skibet var lagt op i Københavns Havn.

Med Kong Henriks afbud til sommertogt­erne har han givet sig selv en ny titel: Landkrabbe­n.

Men hvad landkrabbe­n skal lave, mens hans kone i juli måned sejler rundt i sin egen sø, er endnu uvist.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Naboerne skyndte sig at ringe 112, da de søndag aften fandt en 56-årig mand, der lå forslået og bevidstløs foran sin bolig i Ringe på Fyn.
Hans hoved og knae isaer var blevet udsat for massive skader. Skader så voldsomme, at de truede med at tage...
FOTO: PHILIP DAVALI Naboerne skyndte sig at ringe 112, da de søndag aften fandt en 56-årig mand, der lå forslået og bevidstløs foran sin bolig i Ringe på Fyn. Hans hoved og knae isaer var blevet udsat for massive skader. Skader så voldsomme, at de truede med at tage...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark