Ekstra Bladet

Passionen er at bygge skateparke­r verden over

-

Albert Hatchwell til venstre i billedet med hvid klud om hovedet under opbygninge­n af en skatepark i Etiopien. Nok har Albert Hatchwell Nielsen ikke lyst til at tale saerlig meget om, at verdensstj­ernen Lukas Graham ynder at optraede i hans tøjmaerke Alis, men når det kommer til hans passion for at bygge skateparke­r rundt i verdens fattige lande, åbner han gerne op.

Christiani­a kom først

Den første skatepark, han byggede var Wonderland på Christiani­a, og siden har han vaeret rundt i hele verden for at starte projekter. I dag sker det i samarbejde med den tyske organisati­on Make Life Skate Life.

– Jeg har bygget Wonderland tilbage i 1998 eller sådan noget. Siden blev der behov for, at der kom tag på, så laerte vi det.

Pengeindsa­mlinger

– Efterfølge­nde har jeg vaeret i Indien, hvor jeg ikke kunne sidde stille; så byggede jeg også en der. Efterfølge­nde har jeg vaeret i Bolivia, Jordan, Myanmar og senest i Etiopien. Det er frivillige fra hele verden. Vi var 60 fra 20 forskellig­e lande, siger Albert Hatchwell Nielsen.

Pengene kommer blandt andet gennem indsamling­er

– Vi har crowdfunde­d, holdt fester på Wonderland og haft en indsamling­sbøtte stående i butikken, og så samler man penge ind til betonen. Vi gør det kun på steder, hvor der er skatere i forvejen.

Det er dog ikke alle lande, som får besøg af rulle-byggerne:

– Vi gør det kun steder, hvor der er en kultur i forvejen; der skal vaere nogen til at holde liv i ilden, når vi er smuttet.

Gang i skovlen

Det er imidlertid også en god ide at have noget knofedt med; maskiner er ofte en by i Rusland.

– Nogle kommuner siger: I får en maskine, en generator, og så får man ikke halvdelen, når man kommer frem. Så er det bare at gå i gang med skovlen. Men man kan også rykke meget jord, når man er 60 mennesker, – Hvor er den naeste? – Vi har ikke rigtig noget. Vi har talt lidt om Indien, og så har vi fået en mail fra Cuba. Men der kan godt gå noget tid, inden tingene bliver virkelighe­d. Det skal vaere gratis, og det skal vaere et sted, hvor vi kan blive lovet et område. I mange af de fattige lande har de ikke byplanlaeg­ning. De kender ikke til parker i det offentlige rum, så man skal vise dem de andre projekter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark