Ekstra Bladet

En norsk F-16-jager åbnede ild mod sine officerer under en øvelse

- KIM VANGKILDE kv@eb.dk

Tre norske officerer fik sig et chok, da en norsk F-16 Fighting Falcon pludselig sendte en regn af kugler mod deres kontroltår­n på øgruppen Tarva ved den norske vestkyst. F-16-jagerens M61 Vulcan-kanoner er i stand til at affyre op mod 100 skud i sekundet.

De tre officerer slap med livet i behold, hvilket det norske forsvar beskriver som 'rent held'.

– Undersøgel­seskommiss­ionen må afklare detaljerne. Men det er klart, at det her var taet på, siger kommunikat­ionschef i det norske luftforsva­r Stian Roen til det norske medie VG.

Uheldet fandt sted lige omkring midnat natten til 13. april, hvor F-16-jageren deltog i et øvelsesang­reb. Adskillige kugler fra flyets 20 millimeter maskingeva­er ramte kontroltår­net, som blev delvist ødelagt.

Det norske luftforsva­r har siden 1982 haft et større øvelsesomr­åde på den østlige side af øen. Nu har luftforsva­ret dog øjeblikket stoppet alle øvelser med brug af skydevåben i området oven på episoden.

Vaek fra målet

I øvelsen skulle to norske F-16-jagere angribe mål, som blev udpeget af officerer. Men i stedet for at gå efter det udpegede mål gik F-16-piloten til angreb på kontroltår­net, hvor tre officerer befandt sig.

– De øvede sammen med landstyrke­r i at traeffe simulerede mål i skydefelte­t. Kontroltår­net ligger et godt stykke vaek fra målet, som de skulle ramme, siger Stian Roen til VG.

F-16-jageren skød med kolde projektile­r, hvilket vil sige, at de ikke havde spraenglad­ninger. På trods af det er de stadig dødbringen­de.

Skydefelte­t på Tarva bruges internatio­nalt af jagerfly fra andre lande, men ingen kampfly har altså tilladelse til skydeøvels­e i området foreløbigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark