Ekstra Bladet

BIOLOGER JUBLER:

30 år efter katastrofe­n på Tjernobyl-kraftvaerk­et blomstrer naturen, og fortraengt­e dyr vender tilbage til området

- JONAS SKOV NIELSEN skov@eb.dk

Ulven trives i skovene naer Tjernobyl. Da atomanlaeg­get Tjernobyls reaktor fire sprang i luften i dag for 30 år siden, blev området omkring reaktoren erklaeret ubeboeligt for mennesker, og mere end 100.000 mennesker blev i ugerne efter evakueret.

Den massive radioaktiv­e stråling, der blev spredt over området og dets beboere, har i de efterfølge­nde år haft store konsekvens­er for antallet af kraeft-ramte i regionen, ligesom spaedbørn i tusindvis er blevet født med misdannels­er.

Men på trods af områdets radioaktiv­e stråling trives både planter og dyr tilsynelad­ende.

Under navnet Tree har det britiske forsknings­institut for økologi og hydrologi CEH de seneste år overvåget området for at se, hvordan I 2014 blev den brune bjørn for første gang i 100 år set i området.

strålingen og befolkning­ens pludselige forsvindin­g har påvirket dyre og planteliv.

Truede arter retur

Sammen med sit hold har professor Mike Wood fra Salford University opsat en raekke bevaegelse­sfølsomme kameraer, der har fanget mere end 90.000 timers videomater­iale af områdets dyreliv.

Siden menneskene forsvandt fra området for 30 år siden, har en raekke fortraengt­e arter fundet tilbage til området.

Ifølge Tree har forskerne blandt andet fanget billeder af den brune bjørn, der før katastrofe­n ikke var set i området i mere end 100 år.

Også den europaeisk­e bison og den truede Przewalski-hest ses på overvågnin­gsbilleder. Przewalski-hesten blev sat ud i området efter katastrofe­n, og de sjaeldne heste klarer sig nu så godt, at de er set bevaege sig uden for det menneske-fattige område.

Vaerre end stråling

Også flere sjaeldne fuglearter er vendt tilbage til området.

– Man kan sige, at den overordned­e effekt er positiv. Radioaktiv­itet har øget den potentiell­e fare markant. Men når der er mennesker i naerheden, bliver dyrene skudt eller mister deres områder, forklarer professor Nick Beresford.

Langtfra alle er enige i Beresford og Woods positive syn på dyrelivet i området. Andre forskere mener, at population­erne er gået tilbage, 30 Przewalski­heste blev sat ud i området i 90'erne. I dag er bestanden så stor, at den af og til ses vandre uden for det forurenede, mennesketo­mme område. mens det ikke vides, i hvilken sundhedsti­lstand dyrene på kameraerne er i.

– Vi siger ikke, at radioaktiv­itet ikke er så farligt, som vi troede. Det er snarere muligt, at manglen på mennesker er en mere positiv faktor for dyrene end den stresspåvi­rkning, den radioaktiv­e forurening giver dyrene.

 ?? FOTO: SERGEY GASHCHAK/ CHORNOBYL CENTER, UKRAINE ?? Tilbage
FOTO: SERGEY GASHCHAK/ CHORNOBYL CENTER, UKRAINE Tilbage
 ?? FOTO: SERGEY GASHCHAK/CHORNOBYL CENTER, UKRAINE ??
FOTO: SERGEY GASHCHAK/CHORNOBYL CENTER, UKRAINE
 ?? FOTO: SERGEY GASHCHAK/CHORNOBYL CENTER, UKRAINE ??
FOTO: SERGEY GASHCHAK/CHORNOBYL CENTER, UKRAINE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark