Ekstra Bladet

BORGENS SNYLTERE

-

INDPAKNING­EN af de folkevalgt­e på Christians­borg er massiv og fylder langt mere end selve indholdet. Isaer de ledende politikere lever i deres helt egen lydtaette kokon af rådgivere, spindoktor­er, taleskrive­re og personlige assistente­r, der gror lystigt ud over politikere­n som sugemaller på en bundgarnsp­ael.

EKSTRA BLADETS gennemgang i dag af Borgens hemmelige haer viser, at det ikke kun er EU, der efterhånde­n er vokset til et monster – Folketinge­t kan også noget med at beskaeftig­e en skyggehaer af mennesker til fede lønninger. Deres arbejdsomr­åder er svaere at gennemskue. Men én ting er helt sikkert – rådgiverne er naturligvi­s ikke så åndssvage, at de hjaelper politikern­e med at få skåret systemet ned til en rimelig størrelse, selv om det store, klistrede edderkoppe­spind ofte kritiseres uden for Borgen.

EFTERHÅNDE­N er spinhaeren i flere partier ikke bare et filter over for pressen og offentligh­eden, men også mellempart­iernes ledelse og dem enige folketings­medlem mer. Politik-udviklinge­r b leveten lukket fest. Tidligere kunne det slå gnister, når en spindoktor ville bestemme for meget. Nu ser det ud til, at de ikke-valgte politikere bare skal ’brumme lidt’, som DF’s pressechef udtrykker det. Så retter man ind.

METTE Frederikse­n er et typisk eksempel med sin talstaerke spinbunker i hjertet af Christians­borg, hvorfra hun varmer op til at overtage Statsminis­teriet. Hendes højre hånd kommer fra en stor stilling i Microsoft, og det kan maerkes. Efter hun er blevet partileder, er det hele så profession­elt serveret og afmålt, at Frederikse­n selv er blevet farveløs og mekanisk. Hun er nok toppen af kransekage­n – men Mette Frederikse­n er topscorer i antallet af spindoktor­er. klos op ad hende troner Mr. Microsoft, Martin Rossen, personlig ven med Henrik Sass Larsen. Makkerparr­et har også fået deres folk ind på alle centrale poster i partiets organisati­on. Ja, de bestemmer sågar, hvem de menige folketings­medlem m erkan hyreso m assistente­r. Det skal’ koordinere­s ’. Ja tak ...

SAMME melodi spilles mere eller mindre kynisk i alle partier. Troen på, at der skal ’profession­elle’ til i stedet for dem, folk har stemt på, gennemsyre­r alt.

Politikudv­ikling er blevet en lukket fest

Laes reportagen på side 22-23

 ?? FOTO: JENS DRESLING ??
FOTO: JENS DRESLING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark