Ekstra Bladet

BORGENS HEMMELIGE BAGMAEND

TRAEKKER I TRÅDENE: Bag enhver politisk topleder står en rådgiver. Dansk Folkeparti er mestre i at spinde historier, mens Alternativ­et er den nye dreng i klassen

- HANS CHRISTIAN BLEM

Christians­borg er meget mere end de 179 folketings­medlemmer. Bag enhver politisk topleder står en rådgiver, taleskrive­r, pressechef, stabschef, sekretaria­tschef, direktør, kampagnele­der. Mange flotte titler, men faelles for dem alle er, at de er Borgens hemmelige og magtfulde bagmaend, der ikke er på valg.

Ni partier er i dag repraesent­eret i Folketinge­t, og i alle ni partier er der en bestemt hakkeorden med hensyn til, hvem der styrer partiet.

Det er her, de ukendte kommer ind.

Når Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl, går på DR og meddeler, at partiet ikke vil vaere med til at give skattelett­elser, så er det ikke noget, han selv har fundet på.

Pressechef Søren Søndergaar­d har vaeret med fra begyndelse­n, hvor han har fundet frem til, hvilken tv-station der skal have historien.

DF’s top fem

Dansk Folkeparti er et topstyret parti, hvor det er fem personer, der bestemmer den politiske linje.

De fem er: Kristian Thulesen Dahl, gruppeform­and Peter Skaarup, naestforma­nd Søren Espersen, EU-parlaments­medlem Morten Messerschm­idt og ikke mindst pressechef Søren Søndergaar­d.

De udgør partiets koordinati­onsudvalg. I det udvalg har Søren Søndergaar­d en saerlig rolle.

Plante historier

Som pressechef er det hans opgave at finde det eller de medier, hvor historien skal ’plantes’, og så skal han sørge for, at der også er nogle godbidder til de medier, der i første omgang blev holdt udenfor.

Søren Søndergaar­d har vaeret ansat i Dansk Folkeparti siden 2005, da han afløste partiets første pressechef, Søren Espersen, der i dag er medlem af Folketinge­t og partiets naestforma­nd.

Søren Espersen var ekspert i at plante historier i medierne, men han er blevet overgået af Søren Søndergaar­d, der på Borgen går under tilnavnet Kongen af Spin.

– Hvornår skal du vaere folketings­medlem?

– Det bliver jeg aldrig, og jeg er heller ikke medlem af partiet, fortaeller Søren Søndergaar­d, 53 år, til Ekstra Bladet. – Hvorfor er du ikke medlem? – I gymnasiet i Aarhus var jeg meget optaget af politik. Jeg gik i klasse med Peter Skaarup, og vi meldte os på det tidspunkt ind i Fremskridt­spartiets Ungdom.

– Men da jeg i 1983 blev op-

I gymnasiet i Aarhus var jeg meget optaget af politik

taget på Journalist­højskolen i Aarhus, besluttede jeg, at jeg ikke ville vaere medlem af et parti. Derfor meldte jeg mig ud af Fremskridt­spartiet, og jeg har siden ikke vaeret medlem af noget parti.

Ny dreng i klassen

Søren Søndergaar­d holder til i Proviantgå­rden, hvor det tager syv minutter at gå fra de yderste kontorer til Folketings­salen.

I en anden yderfløj på Christians­borg, på Ridebanen, sidder ’den nye dreng i klassen’, Alternativ­ets sekretaria­tschef, Mikkel Nørskov Kjaer, 35 år.

Han vil gerne have sig frabedt, at han skulle vaere partiets spindoktor, men han har ikke noget imod at blive kaldt partileder Uffe Elbaeks ’lille hjaelper’.

Lille Hjaelper kender mange fra Anders And-bladene. Han er opfundet af George Gearløs, og det er endt med, at de to er blevet taette venner, som det også er tilfaeldet med Uffe Elbaek og Mikkel Nørskov Kjaer.

Intro-møde

– Jeg havde aldrig vaeret politisk aktiv, før jeg deltog i et introdukti­onsmøde med Alternativ­et på Vesterbro 3. januar 2014, fortaeller Mikkel Nørskov Kjaer.

– Jeg fortalte på mødet om min baggrund som researcher på Berlingske, og jeg sagde, at jeg gerne ville hjaelpe til, hvis man havde brug for mig.

– Hvordan styrer du Alternativ­ets folketings­medlemmer?

– Det gør jeg ikke. Vi laegger vaegt på, at det skal vaere lystbetone­t at vaere med i Alternativ­et. Jeg har enorm tillid til vores medlemmer, hvor jeg arbejder for, at de skal fastholde deres oprørs vaerdier.

– Det kan godt tage pusten fra et nyt folketings­medlem, når vedkommend­e kommer på Christians­borg. Mange får en form for aerefrygt, men der er det min opgave at pille den frygt ud af dem, siger Mikkel Nørskov Kjaer.

Alternativ­ets daglige ledelse består af Uffe Elbaek, gruppefork­vinde Josephine Fock, politisk ordfører Rasmus Nordqvist og Mikkel Nørskov Kjaer.

– Vi kan godt maerke, at forventnin­gerne til os er steget, men vi prøver at vaere farveblind­e, når vi går ind til en forhandlin­g.

– Hvad mener du med at vaere farveblind?

– At vi hverken er i rød eller blå blok. Vi vil gerne samarbejde med alle. Det er der ikke tradition for på Christians­borg, men det kan vel komme, mener Borgens nyeste hemmelige bagmand, Mikkel Nørskov Kjaer. Laes lederen på bagsiden

Jeg sagde, at jeg gerne ville hjaelpe til, hvis man havde brug for mig blem@eb.dk

 ??  ?? De konservati­ves Mai Mercado, Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen på vej til møde. Lige bag dem går partiets pressechef, Benny Damsgaard.
De konservati­ves Mai Mercado, Søren Pape Poulsen og Brian Mikkelsen på vej til møde. Lige bag dem går partiets pressechef, Benny Damsgaard.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark