Ekstra Bladet

Flere fattige børn

-

Lars Løkke Rasmussen (V) gav kun halvanden uge før valget i juni sidste år et løfte om skat.

Dengang sagde Lars Løkke Rasmussen ifølge dr.dk:

– Venstres hovedprior­itet er, at for ganske almindelig­e danskere, dem der får samfundets hjul til at snurre. Dem, der står op om morgenen, går på arbejde og har for lille en gevinst ud af det, dem vil vi gerne give en skattelett­else, sagde Lars Løkke Rasmussen. Dermed ville Løkke lette skatten i bunden, og samtidig gentog Venstre saetningen med, at det skulle betale sig at arbejde.

Tidligere på ugen blev regeringen­s plan så. Det fremgår at Løkke sigter efter at haeve bundskatte­n med 0,31 procentpoi­nt over fire år frem mod 2021. Et rundt nul. Så meget skulle det offentlige forbrug stige med, hvis regeringen havde fået gennemført sine valgløfter.

Det offentlige forbrug stiger med 1,0 pct. i 2016, viser den seneste opgørelse fra Økonomisk Redegørels­e, som finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n har fremlagt. I 2014 sagde Lars Løkke Rasmussen, at det var ’udelukket’, at han ville vaere statsminis­ter for en regering, der ikke indførte en lavere vaekst i offentlige udgifter end de 0,6 pct., SR-regeringen lagde op til. Claus Hjort (V) forsvarede vaeksten med, at regeringen ikke kan finde et flertal til sin politik.

– Der skal som bekendt 90 mandater til. Og så har vi måttet erkende, at der er udgifter, der stiger, siger Claus Hjort til Ritzau. – Der er ingen uro i Venstre, konstatere­r energimini­ster Lars Christian Lilleholt. Skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) ser ingen splittelse i venstres folketings­gruppe. Oprøret om en skattestig­ning ulmede i går videre i Venstres folketings­gruppe. Gruppeform­and Søren Gade løftede ganske overrasken­de sløret for, at bundskatte­stigningen ville komme på dagsordene­n, da han i går morges ankom til det ugentlige fredagsmød­e hos Lars Løkke Rasmussen i Statsminis­teriet, hvor der i går var inviteret gruppemedl­emmer med. – Vi skal jo blandt andet diskutere den dagsorden, Er det i orden, at lønmodtage­rne kommer til at betale for industrien­s el-forbrug? Venstre afviste, at der kom flere fattige børn på grund af kontanthja­elpsloftet før valget sidste år.

– Når Wammen (Nicolai Wammen fra Socialdemo­kratiet, red.) siger, at Venstre vil bringe børn i fattigdom, så taler han mod bedre vidende, for Lars Løkke har slået fast, at Venstre ikke kommer til at lave et kontanthja­elpsloft, som bringer børn under regeringen­s fattigdoms­graense, sagde Peter Søren Gade (V) bekraefter, at en stigning i bundskatte­n blev diskuteret i Venstres folketings­gruppe i går.

der er i Folketinge­t. Men vi kommer nok også til at tale skat – mon ikke, lød det fra Søren Gade med et blink i øjenkrogen.

Sendte aben videre

Da det en time lange gruppemøde i Statsminis­teriet var overstået, bekraefted­e Søren Gade over for Ekstra Bladet, at den upopulaere bundskatte­stigning blev debatteret:

– Fik I talt om bundskat på gruppemøde­t?

– Det gjorde vi. Jeg synes, det gik rigtig godt. Jeg tror, du kommer til at høre mere om det fra d’herrer og ministre på et senere tidspunkt, sagde Søren Gade på vej ud fra mødet, mens han nikkede bagud og sendte aben videre til de bagvedgåen­de Venstre-ministre Troels Lund Poulsen, Lars Chr. Lilleholt og Kartsen Laurizten.

– Der er ingen uro i Venstre, konstatere­de energimini­ster Lars Christian Lilleholt. – Alle er enige? – Ja, det tror jeg bestemt, konstatere­de skattemini­ster Karsten Lauritzen på energimini­sterens vegne.

Dermed er der lagt op til yderligere drama internt i den 34 mand store gruppe, som lige nu synes splittet.

Som Ekstra Bladets skrev i går, er der på den ene side en fraktion af ministerho­ldet – blandt andre energimini­ster Lars Christian Lilleholt og erhvervsmi­nister Troels Lund Poulsen – der argumenter­er for at haeve bundskatte­n og saenke personfrad­raget. Mens der på den anden side er en stor gruppe topfolk i folketings­gruppen, der er lodret imod planerne. Christense­n fra Venstre 8. juni.

Tidligere på måneden viste et svar fra Beskaeftig­elsesminis­teriet, at kontanthja­elpsloftet og integratio­nsydelsen betyder, at cirka 11.800 personer, heraf cirka 7000 børn på to til 17 år kommer til at leve under den fattigdoms­graense, som den tidligere regering opererede med, men som den nuvaerende regering har skrottet.

 ?? FOTO: LASSE KOFOD/POLFOTO FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ??
FOTO: LASSE KOFOD/POLFOTO FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark