Ekstra Bladet

JEG ARBEJDER LANGT OV

I VIL SKABE STØRRE PRODUKTIVI­TET: Står det til Alternativ­et, der i dag holder landsmøde i Odense, skal vi ned på en arbejdsuge på 30 timer. Men politikere, ansatte og frivillige i partiet arbejder i dag meget mere end de normerede 37 timer, erkender Uffe

- HANS CHRISTIAN BLEM

Han har idéerne, han har drømmene, og han tror på, at de kan gå i opfyldelse – for alle andre end ham selv.

Står det til Alternativ­et, skal danskerne kun arbejde 30 timer om ugen, hvor den normerede arbejdsuge i dag er på 37 timer.

Men de 37 timer er i dag langtfra nok til Uffe Elbaek, partiets politikere, ansatte og frivillige.

Det erkender Alternativ­ets politiske leder blankt.

– Hvor meget arbejder du om ugen?

– Mindst 60 timer og ofte meget mere.

– Hvorfor skal dine vaelgere og ansatte i Alternativ­et så tro på, at du kan få indført en 30-timers arbejdsuge?

– Hvorfor ikke? Udviklinge­n på arbejdsmar­kedet har vist, at man er gået fra en arbejdsuge på 48 timer til nu 37 timer. Samtidig er produktivi­teten steget.

– Jeg vil vove den påstand, at det også vil ske, når vi kommer ned på en normeret arbejdsuge på 30 timer.

– Hvornår bliver det en realitet?

– Det skulle gerne ske over de naeste ti år. En kortere arbejdstid vil have stor betydning for børnefamil­ier.

– Der kommer flere i arbejde, når vi deler arbejdet (en slags skraldeman­dsordning, som skraldemae­ndene i Aarhus prøvede at indføre i 1994/ 95 for at fastholde den fulde beskaeftig­else, red.), og folk ville få bedre tid til at vaere sammen med familie og venner, deltage i sports- og fritidsakt­iviteter og lignende.

– Når det nu er så godt, hvordan kan det så vaere, at hverken du eller andre politikere og ansatte i Alternativ­et ikke allerede praktisere­r 30-timers arbejdsuge?

– Jeg kan godt forstå dit spørgsmål, men der er allerede i dag en masse mennesker, der arbejder meget mere end de normerede 37 timer om ugen.

– Jeg står op kl. seks om morgenen og tjekker nyheder og mails, og jeg kommer sjaeldent i seng før over midnat igen.

– Hvordan kan du holde til det?

– Politik er et altaedende dyr. Jeg blander arbejde og fritid sammen, for der er så mange ting, jeg og alle i Alternativ­et gerne vil opnå. Jeg har ikke et tungt fysisk arbejde, men jeg kan da godt blive traet.

– Hvor laenge kan de ansatte i Alternativ­et holde til din arbejdstid og dit tempo?

– Det er noget, vi taler meget om. Vi har en personalec­hef (sekretaria­tsleder Mikkel Nørskov Kjaer, red.), der holder øje med medarbejde­rne.

– Vi er alle så passionere­de, at vi kan klare det i øjeblikket, men det er klart, at det ikke holder i laengden.

– Alternativ­et er blevet beskyldt for at vaere bluff. Partier i såvel blå som rød blok ryster på hovedet over, hvordan I vil finansiere alle jeres ønsker. Hvor laenge tror du, vaelgerne vil støtte jer?

– Vi er kritiske over for de etablerede partier, der er bange for at miste deres magt.

– Der er en selvforstå­else mellem Venstre, Socialdemo­kraterne og til dels de radikale om, at de skal sidde i regering, men den fortaellin­g køber jeg ikke.

– Vi går efter at blive et betydnings­fuldt parti, og vi er ikke bange for at tage et regeringsa­nsvar.

Traet af gamle partier

– Vi prøver at motivere borgerne til at tage deres demokratis­ke rettighede­r og plig- ter alvorligt. Vi lytter til folk, og vi fornemmer, at de er traette af de gamle partier.

– Sådan er udviklinge­n også i Spanien, Skotland, Canada og i store dele af USA, hvor den demokratis­ke praesident­kandidat Bernie Sanders har fået tag i mange unge vaelgere.

– Vi er en del af noget stort, og vigtige beslutning­er tager tid, men jeg tror på vores projekt og den 30-timers arbejdsuge, siger Uffe Elbaek.

Vi er alle så passionere­de, at vi kan klare det i øjeblikket, men det er klart, at det ikke holder i laengden Vi er ikke bange for at tage et regeringsa­nsvar blem@eb.dk

Åh, hvor bliver det dejligt, når Alternativ­et og Uffe Elbaek får indført 30-timers arbejdsuge.

 ?? FOTO: ULRIK HASEMANN/POLFOTO ??
FOTO: ULRIK HASEMANN/POLFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark