Ekstra Bladet

OMSORGSSVI­GT: Ofre for overgreb lades i stikken igen

Det er alt for besvaerlig­t for ofre for overgreb at stille myndighede­rne til ansvar, mener Børns Vilkår

- MARIE NØRGAARD KASPER RANDRUP-THOMSEN krt@eb.dk; marien@eb.dk

Selv om en laege, paedagog eller laerer åbenlyst svigter et barn, er det alt for besvaerlig­t at stille myndigheds­personerne til ansvar.

Det mener Børns Vilkår, efter Jeanet Pedersen onsdag stod frem i Ekstra Bladet med sin grufulde historie om en barndom med sexmisbrug, vold og torturlign­ende sexlege med voksne maend.

Jeanet Pedersen forsøgte gentagne gange at råbe både kommune, laege og laerere op, men ingen greb nogen sinde ind. Et helt klart brud på underretni­ngspligten og kommunens ansvar ifølge flere eksperter.

Svigtet igen og igen

– Det er en meget alvorlig sag, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, mens Red Barnet har kaldt det for ’tjenestefo­rsømmelse’ og ’ubegribeli­gt offentligt omsorgssvi­gt’.

I dag er Jeanet Pedersen blevet voksen, 27 år, og kan se tilbage på en barndom, hvor hun er blevet svigtet igen og igen. Alligevel er det så godt som umuligt for hende at stille de personer til ansvar, som ellers åbenlyst og bevisligt har svigtet hende.

Jeanet Pedersens laege, Sonja Henriksen, modtog eksempelvi­s hundredvis af breve med udpenslend­e beskrivels­er af bizart sexmisbrug med voksne maend, men laegen underrette­de aldrig de sociale myndighede­r, som hun er forpligtet til ifølge loven.

Skandaløst

– Det er jeg rigtig skuffet over, siger Jeanet Pedersen i dag om sin laege.

– Jeg troede egentlig, at hun havde brugt mine breve til at underrette myndighede­rne. Men det har hun så ikke. Det kan jeg slet ikke forstå.

Men selv om Jeanet Pedersen føler sig ladt i stikken af onsdag. Bladet Ekstra sin laege, og hun ifølge eksperter har brudt loven om underretni­ngspligt, er det eneste, laegen i virkelighe­den skal vaere bange for, sin egen eventuelt dårlige samvittigh­ed.

Muligheder­ne for at ansvarsfor­følge hende er nemlig alt for besvaerlig­e, mener Rasmus Kjeldahl.

– Der bør gøres et profession­elt ansvar gaeldende for fagpersone­r, der svigter. Men det er desvaerre sådan, at der ikke er nogen ordning, hvor myndigheds­personer stilles til ansvar, selv om de åbenlyst svigter, siger han og tilføjer, at man endnu engang lader børnene i stikken.

– Det er skandaløst. Det er jo et liv, man ødelaegger, hvis man ikke underrette­r om eksempelvi­s seksuelt misbrug. Så det er børn, som er blevet svigtet og ladt i stikken hele livet, og så lader man dem i stikken igen, når de vil have oprejsning.

Uoverskuel­ige muligheder

Det er dog muligt at få erstatning eller stille personer, som har svigtet, til ansvar. Jeanet Pedersen kan eksempelvi­s klage over sin laege til styrelsen for patientsik­kerhed, hun kan anlaegge civile søgsmål eller klage til Folketinge­ts Ombudsmand.

Men det kraever, at man kender reglerne indgående og er god til at navigere i juridiske slagsmål, og det er stort set håbløst for ofrene, mener Børns Vilkår.

– Det kan vaere svaert at overskue at stå med selv. Der skal vaere et meget enklere system, så de her børn kan få noget erstatning, siger Rasmus Kjeldahl.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN FOTO: AP ??
FOTO: LINDA JOHANSEN FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark