Ekstra Bladet

Ingen skal bløde i min sofa

PIA K IND I MENSTRUATI­ONS-DEBAT: ’Latterlig, selvfed og ynkelig holdning’, siger Folketinge­ts formand om ny menstruati­onsbog

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D

’At en ung, dansk forfatter kalder sig ’fribløder’, skriver en bog med en veninde og taler om menstruati­onstabuer herhjemme, er latterligt'.

Sådan lyder Folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­ds, dom over bogen ’Gennemblød­t’ i et debatindla­eg i Politiken. Bogen, som udkom forleden, skal gøre op med den skam, mange kvinder ifølge de to forfattere føler, når de har menstruati­on.

Ifølge Kjaersgaar­d er menstruati­on hverken et tabu eller problem for danske kvinder, men snarere et ligeså naturligt og privat anliggende som at forrette sin nødtørft.

’Det er da også de faerreste, der gjalder op om, at nu går de lige på toilettet’, skriver hun.

Forfattere må vaere curlingbør­n

Indlaegget fra den erfarne politiker giver naturligvi­s Ekstra Bladet blod på tanden til at få uddybet Kjaersgaar­ds reflektion­er over menstruati­on.

Gud ved, hvad Brandes og Hørup ville sige til, at man på forsiden af deres avis promovered­e et brugt menstruati­onsbind

– Hej Pia. Du var svaer at få fat på – har du vaeret på toilettet?

– Nej, jeg har siddet i formandsst­olen. Ha, ha.

– Du er selv inde på det – du bliver 70 naeste år – er du ikke bare håbløst gammeldags og ligger under for nogle umoderne normer om, at menstruati­on er noget, vi ikke taler om?

– Nej, tvaertimod mener jeg, at jeg er umådeligt frigjort i denne debat. Jeg mener ikke, at menstruati­on er noget problem og ikke et emne, som unge kvinder oplever som et tabu. De to forfattere, der pludselig gør det til et problem at vaere kvinde og have menstruati­on, må vaere nogle curlingbør­n. Det er utroligt med sådan en debat. Det er på graensen mellem det latterlige og provokeren­de.

– Hvis du mener, det er absurd og latterligt at saette fokus Debatten om menstruati­ons-tabuet er intet andet end ynkeligt navle-pilleri, mener folketinge­ts formand, Pia Kjaersgaar­d. på menstruati­on som tabu, hvorfor blander du dig så i debatten – du bruger endda din titel som Folketinge­ts formand som afsender?

– Fordi det er det, jeg er. Det er jeg jo (formand for Folketinge­t, red.) uanset hvad. Og der skal jo vaere en fornuftig stemme i denne debat i stedet for denne latterlige, selvfede, ynkelige holdning til det her emne.

– Alligevel er det lykkedes forfattern­e at hidse dig op. Hvorfor?

– Jeg er ikke hidset op. Jeg skiftevis griner af det og synes,

det er latterligt og underligt. Nu har jeg ikke laest bogen, men jeg forstår slet ikke, hvordan man kan fylde en hel bog med det emne. Gud ved, hvad Brandes og Hørup ville sige til, at man på forsiden af deres avis promovered­e et brugt menstruati­onsbind.

Curlingbør­n

Det er da også de faerreste, der gjalder op om, at nu går de lige på toilettet

Pia Kjaersgaar­d mener, at de to menstruati­onsforfatt­ere er håbløst gammeldags i deres tankegang.

– De gør det til noget odiøst. De, de gør det til, var noget, der eksistered­e i fordums tid, hvor mødre havde svaert ved at fortaelle deres døtre om menstruati­on. Sådan er det heldigvis ikke dag.

– Det lyder ikke, som om der er nogen, der er velkomne til at komme og bløde i din sofa?

– Absolut ikke. Ikke uden at vaere ordentligt forseglet.

– Her på falderebet – hvad forstår du egentlig ved en Bloody Mary?

– Det er en god drink. Med is i. – Og selleri. – Ja, også det. Forfattern­e bag ’Gennemblød­t’ Sine Cecilie Laub og Maja Nyvang melder via deres forlag, at de ikke har nogen kommentare­r til Pia Kjaersgaar­ds kritik.

 ?? FOTO: KASPAR WENSTRUP/ALL OVER PRESS ?? De må vaere curlingbør­n
FOTO: KASPAR WENSTRUP/ALL OVER PRESS De må vaere curlingbør­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark