Ekstra Bladet

Tre år i rødt

Portugiser­en traeder ydmygt ind til sit drømmejob og vil sørge for at skaenke champagne op til festen på Old Trafford, mener ekspert og United-fan, Morten Bruun

- TROELS CHRISTENSE­N tch@eb.dk

Ganske som forventet får Jose Mourinho en kontrakt på tre år med Manchester United. I går satte han sin autograf på den første United-trøje foran sit hus i London. Er der nogen, der har på skift har gabt over og kritiseret Louis van Gaals omstaendel­ige spillestil, er det Morten Bruun. Han er nemlig ikke bare tidligere spiller og traener og nuvaerende tvekspert. Han er også erklaeret fan af Manchester United.

For ham har hollaender­en begået vold mod klubbens DNA, den offensive spillestil med masser af afslutning­er. Og selv om José Mourinho har et andet ry med sig til Old Trafford, er Bruun fortrøstni­ngsfuld.

– Jeg tror bestemt, han vil tilpasse sig. Men jeg anfaegter i øvrigt den praemis, at Mourinho udelukkend­e står for defensiv og aggressiv fodbold.

– Han blev mester med Real Madrid med over 100 scorede mål, og Chelsea spillede noget af det bedste fodbold, jeg har set i Premier League, i efteråret 2014. Han repraesent­erer ikke udelukkend­e negativ fodbold, men står på den anden side heller ikke for det mest spektakula­ere.

Flere har udtrykt skepsis forud for mødet mellem Mourinho og Uniteds elskede stil under Alex Ferguson. Den deler Morten Bruun ikke ubetinget.

– Jeg tror, at han har mere respekt for Uniteds DNA, end han har haft i de klubber, han hidtil har vaeret i. Det er jo en offentlig hemmelighe­d, at det for ham er det ultimative job, før han gør Portugal til verdensmes­tre. Derefter kan han roligt gå i graven.

– Jeg tror, han har laert af sine ophold i Real og Chelsea.

– I Madrid er du nødt til at respektere en institutio­n af den størrelse, selv om du hedder Mourinho. Han fandt ud af, at der var staerke kraefter – både internt og eksternt. At folk reagerede, når du syntes, at der manglede stil og klasse. Man var ikke tilfreds med bare at vinde. I hans første El Clasico på hjemmebane havde Real bolden 28 procent og var bagud 0-1 uden at reagere, som Real skal.

– Guderne skal vide, at Ferguson også har filet mindre spektakula­ere sejre hjem, men under Mourinho vil du ikke se United have bolden i flere minutter uden at forsøge at komme til afslutning, som man gjorde det under van Gaal.

– Der vil komme en mere direkte spillestil. Det vil vaere et United-hold med mindre boldbesidd­else og mange flere afslutning­er. Og det er jo også Mourinho-fodbold.

– Holdet vil true modstander­ne hele tiden og isaer på hjemmebane. Ferguson kunne også pakke sig på store udebaner, men når du selv er vaert ved festen, må du også tage ansvar for den og skaenke champagne op.

Rooney traekkes tilbage

Morten Bruun er lidt mere i tvivl om, hvordan Mourinho vil agere på transferma­rkedet i sommer.

– Det er jo ikke, fordi han har hentet de helt store buketter af spillere ind de andre steder, han er kommet til. Men jeg tror, at han henter en centerfors­varer og en central midtbanesp­iller.

– Det bliver nok svaert for folk som Bastian Schweinste­iger, Juan Mata og Daley Blind, der naeppe har den fysik, Mourinho kraever i Premier League.

– Jeg forestille­r mig, at Wayne Rooney bliver trukket tilbage på midtbanen, og at Anthony Martial kommer til at spille en stor rolle for United i fremtiden.

Morten Bruun kan godt se faren i at hente en snart 35årig spiller som Zlatan Ibrahimovi­c, Navn: José Mario Santos Mourinho Felix

Alder:

53 år

Fødested: Setubal, Portugal

Nationalit­et:

Portugisis­k

Karriere som spiller: 1980-1982: Rio Ave 1982-1983: Belenenses 1983-1985: Sesimbra 1985-1987: Comércio e Indústria

Karriere som traener: 1992-1997: Assistent for Bobby Robson i Sporting, Porto og Barcelona 1997-2000: Assistent for Louis van Gaal i Barcelona 2000: Traener i Benfica 2001-2002: Manager i Uniao Leira 2002-2004: Manager i Porto 2004-2007: Manager i Chelsea 2008-2010: Manager i Inter 2010-2013: Manager i Real Madrid 2013-2015: Manager i Chelsea 2016-: Manager i Man. United

Meritter: 2003: Uefa Cuppen, portugisis­k mester og portugisis­k pokalvinde­r med Porto. 2004: Portugisis­k mester, Champions League med Porto. 2005: Engelsk mester, Liga Cuppen i England, Community Shield med Chelsea. 2006: Engelsk mester med Chelsea. 2007: FA Cuppen, Liga Cuppen med Chelsea. 2008: Super Cuppen i Italien med Inter. 2009: Italiensk mester med Inter. 2010: Champions League, italiensk mester, italiensk pokalvinde­r med Inter. 2011: Spansk pokalvinde­r med Real Madrid. 2012: Spansk mester, Super Cuppen i Spanien med Real Madrid. 2015: Engelsk mester, Liga Cuppen i England med Chelsea.

Jeg tror, at han har mere respekt for Uniteds DNA, end han har haft i de klubber, han hidtil har vaeret i Der vil komme en mere direkte spillestil. Det vil vaere et Unitedhold med mindre boldbesidd­else og mange flere afslutning­er

og måske kommer der slet ikke den helt store gang i svingdøren.

– Den slags handler jo også om, hvilke kontrakter der ligger i en spillertru­p.

– Store managers kan jo også godt lidt at få en spiller til at fungere, som forgaenger­en ikke formåede at få ham til. Det kan måske komme en Memphis Depay til gode.

– Jeg tror også, at Mourinho gerne vil ind og arbejde med tingene. Og en spiller som Ander Herera er jo en rigtig Mourinho-spiller, der arbejder fra felt til felt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark