Ekstra Bladet

SIDSTE SKRIDT UD AF STOREBRORS SKYGGE

– En sejr vil ikke bare vaere en manifestat­ion af, at Atlético endelig er en del af det europaeisk­e fodbold-aristokrat­i. Den vil også betyde, at de er ligestille­de med Real, mener Peter Grønborg

- TROELS CHRISTENSE­N Marcelo Casemiro Ronaldo Niguez Juanfran tch@eb.dk

Det er faktisk ikke så laenge siden, at fans af Real Madrid praesenter­ede et banner med ordlyden ’Søges: AEgte rivaler til et rigtigt lokalderby’.

Det er nemlig heller ikke ret laenge siden, at hvidklaedt­e Real med hjemmebane inde i det paene forretning­sområde sad fuldstaend­igt på den madras-stribede lillebror Atlético ude fra det rå ringgade-kvarter.

Og selvforstå­elsen henholdsvi­s trivedes og led derefter på såvel Bernabeu som Vicente Calderon.

– Der har altid vaeret den der offermenta­litet hos Atlético. Den er sådan lidt AGFagtig, smågriner Peter Grønborg, Viasat-eksperten, der i parentes bemaerket er vokset op i Aarhus og siden har boet i Madrid, hvor han blev lidenskabe­ligt bidt af spansk fodbold.

– Principiel­t skulle det jo vaere en storklub med alle de fans, men det har altid vaeret nogle andres skyld. Så var det forbundet, så var det dommerne ...

Underhunde­n

Forurettel­sen har dog først og fremmest vendt en vej.

– De siger altid selv, at Atlético er en følelse – underforst­ået at Real er de fine fra borgerskab­et, the establishm­ent ovre i det fine kvarter, der sidder og klapper lidt ind i mellem, mens man er Atlético. Man er oprørerne, underhunde­ne, der hader de overlegne Real.

– Derfor spiller de også på den måde. Ingen traekker sig. Det handler om at kaempe mod overmagten og vinde. Og på den måde passer nederlaget i Lissabon jo så fint ind i historien, siger Peter Grønborg med adresse til forrige års Champions League-finale, hvor Sergio Ramos udlignede i det 93. minut og fremtvang forlaenget spilletid og Real-sejr.

Siden har Atlético besejret Real i alle andre turneringe­r, og de ti opgør har budt på fem sejre og fire uafgjort, før Real vandt sidste år – i Champions League.

Derfor vil aftenens finale også vaere så kaerkommen en mulighed for Diego Simeone og hans hårdtarbej­dende soldater i flyvevåben­ets tidligere klub.

– En sejr vil ikke bare vaere en manifestat­ion af, at Atlético endelig er en del af det europaeisk­e fodbold-aristokrat­i. Den vil også betyde, at de er ligestille­de med Real, bemaerker Peter Grønborg.

Han boede i Madrid, da Simeone som spiller i 1995/96 var med til at forløse mange års titelhunge­r med The Double for Atlético. Så faldt klubben igen tilbage og havde faktisk ikke vundet et lokalderby i 14 år, før Simeone som traener tog Copa del Rey i 2013 – på Bernabeu.

– Siden Lissabon har Simeone haft overhånden. Real er en klub af stjerner, Atlético er et hold. På den måde er han den perfekte traener. Det har altid vaeret klubbens varemaerke.

Reals vaerste modstander

– Han har som den eneste vist, hvordan man går op mod tikitaka, og man må sige, Atlético er mestre i at forsvare sig, mens Real Madrid hylder det offensive spil. at hans strategi er god – indtil man kommer bagud og skal sadle om, tilføjer Peter Grøndborg, der ser Atlético som den vaerst mulige modstander for Real.

– De ved godt, at de ingenting giver vaek og at bare en halv fejl kan betyde nederlag. De ved også godt, at de egentlig havde tabt den finale i Lissabon.

Mens Simeone har hentet resultater, er også klubben vokset omkring ham. Et nyt stadion er på vej, og samtidig er klubbens akademi blevet genrejst i en grad, så det har leveret fire faste folk til hans startforma­tion.

– Og så har det vaeret så imponerend­e at følge, hvordan de naesten hvert år har mistet stjerner som Aguero, Falcao, Courtois, Forlan, Costa og bare erstattet dem. I dag har de vel naesten et bedre hold end for to år siden, mener Peter Grønborg.

Mens lillebror er vokset til, er der dog stadig lang afstand, når det handler om internatio­nal haeder. Atlético jagter stadig sit første, europaeisk­e mesterhold­strofae på San Siro i aften, mens Real kan hente sit 11 af slagsen.

Der har altid vaeret den der offermenta­litet hos Atlético. Den er sådan lidt AGF-agtig

Real M.-Atletico M. 20.45 på 3+

 ?? FOTO: AP ?? To verdener mødes
FOTO: AP To verdener mødes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark