Ekstra Bladet

EN FEJL OG DU ER I

Grandprixe­t i fyrstedømm­et er Kevin Magnussens favoritsto­p hele året

- Jonas Hüttel hut@eb.dk Jan Sommer foto@eb.dk

MONACO (Ekstra Bladet): Nogen kommer til Monaco på grund skatteproc­enten. Andre på grund af damerne, det gode vejr og den mondaene livsstil.

For de fleste Formel 1-kørere er fyrstedømm­et årets yndlingsst­op. Og ikke fordi ånden fra legenderne våger over bybanen, som der har vaeret kørt på siden Formel 1’s fødsel.

Hvor nogle tv-seere klager over, at den er kedelig, fordi det er kropumulig­t at overhale, er oplevelsen fra cockpittet stik modsat.

Monaco stiller større krav til kørerens faerdighed­er og praecision end noget andet stop. Selv de mindste fejl kan ende løbet i en mur.

Derfor er det Kevin Magnussens yndlingsba­ne:

En kanonkugle

– Den er sindssygt spaendende at køre på, fordi den har konsekvens. Hvis du laver en større fejl, så kører du i vaeggen. Der er ikke ret langt fra at vaere helt okay og så til at ramme vaeggen.

– Det er spaendende og fedt at føle, at man balancerer på graensen. Du får meget mere adrenalin i kroppen.

Hans far beskrev banen som at sidde på ryggen af en kanonkugle. Nelson Piquet som at cykle rundt i sin dagligstue ...

– Når du drejer ind i et sving, er det ikke et spørgsmål om at ramme en ’curb’ mere eller mindre. Det er en mur!

– For eksempel når du kommer ud af tunnellen og

bremser der. Når du skal dreje ind, sigter du efter slutningen af en mur! Hvor muren ender, er dit apex (midtpunkte­t af ideallinje­n gennem svinget).

– Jo taettere, du kan komme på der, jo mere plads har du til at komme rundt i naeste sving. Det gaelder om at komme så taet på i venstre, at

du lige nøjagtig snitter, så du er så langt henne til venstre, før du skal dreje til højere.

– Hver eneste omgang kommer du taettere og taettere på. Til sidst ender du med at taenke: ’Uh, nu rammer jeg’. Man slipper alligevel ikke rattet, men holder den og føler naesten, at baghjulet rammer.

– Det gør det bare fedt, at du hele tiden er på. Når du kører i eksempelvi­s Abu Dhabi eller lignende (mange nydesigned­e baner), gider du ikke engang at kigge på dit apex. Du ved, at den går nok, uanset hvor jeg er. Her er du nødt til at vaere praecis. Man kører røven ud af bukserne på instinktet, siger Kevin Magnussen.

Olie, sod, støv

– Det er nok den bane, som aendrer sig mest fra traening til tidtagning og løb. Fordi det er en bybane, som overhovede­t ikke bliver brugt til raes. Til første traening er der intet gummi overhovede­t. Masser af olie, sod, støv. Når det bliver kørt vaek, bliver banen sindssygt meget bedre. Det aendrer, hvad man har brug for, så setuppet bliver anderledes hen over weekenden.

De snaevre gader sender om noget sted mekanikern­e på overarbejd­e. Begge Renault-kørere var i vaeggen under traening, men de var langtfra ene om at køre galt eller kysse vaeggene nok til en tur på vaerkstede­t.

I 2014 lurede en potentiel femteplads for McLaren, før et batteripro­blem og siden Kimi Räikkönen ødelagde løbet. I Formel Renault 3.5 vekslede han to pole positions til en fjerdeplad­s og et udgået løb.

Alligevel elsker Kevin Magnussen Monaco.

– Jeg har altid følt mig rigtig god her, men bare ikke fået det store ud af det. Altid følt en stor margen ned til min teamkammer­at. Og vaeret ret hurtig. Jeg har bare altid fucket op i det ...

 ??  ??
 ??  ?? Kevin Magnussen var inde og kysse muren i torsdagens anden traening.
Kevin Magnussen var inde og kysse muren i torsdagens anden traening.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark