Ekstra Bladet

EUaftale med Tyrkiet kan skabe totalt kaos

-

EU-landene har indgået DEN AFTALE, med Tyrkiet om visumfrihe­d for 79 millioner tyrkiske statsborge­re, risikerer at udvikle sig til en katastrofe, når vi taler flygtninge­strømme, terrorisme, våbensmugl­ere, organisere­t kriminalit­et og indvandrin­g.

Sådan lyder vurderinge­n fra en raekke internatio­nale eksperter, mens politikern­e foreløbig bider negle og håber på, at det hele ikke går så galt.

Efter planen skal det hele starte denne sommer.

PRIS, EU er blevet VISUMFRIHE­DEN ER DEN tvunget til at betale, mod at Tyrkiet lukker graensen for flygtninge fra Mellemøste­n til EU-området.

Ud over visumfrihe­den forpligter EU sig til at modtage et antal lejrflygtn­inge fra området plus at betale ca. 45 mia. kr. til Tyrkiet.

Aftalen er ikke endelig godkendt i EU, men det ventes at ske i slutningen af naeste måned. En forudsaetn­ing er, at Tyrkiet opfylder 72 specifikke krav, bl.a. om sikkerhede­n i deres pas plus aendringer af tyrkisk terrorlovg­ivning.

Indtil videre er det gået traegt, og eksperter tvivler staerkt på, at tyrkerne overhovede­t kan overholde fristerne eller vil leve op til aftalen.

Eksempelvi­s har praesident Erdogan sagt, at EU ikke skal blande sig i den tyrkiske terrorlovg­ivning, som han bl.a. bruger til at faengsle journalist­er og lukke dagblade. ‘I går jeres vej, vi går vores’, sagde han.

med kommission­sformand EU-TOPPEN Jean-Claude Juncker i spidsen haevder modsaetnin­gsvis, at intet bliver godkendt, medmindre Tyrkiet lever op til kravene. Den tror ikke mange på. Juncker siger så meget. Det er nemlig Erdogan, der sidder med den lange ende.

For hvis der er noget, Unionens politikere frygter mere end andet, er det, at Erdogan dropper aftalen og åbner graenserne for flygtninge. En million flygtninge oveni den tidligere million vil formentlig sende England ud af EU og skabe politisk og vaelgermae­ssigt oprør. Det var meningen, at visumaftal­en skulle traede i kraft i juni, men Erdogan sagde forleden, at hans ultimative krav er oktober.

Med visumfrihe­d til Tyrkiet venter så en uoverskuel­ig situation på flygtninge­og kriminalit­ets-området, som bl.a. integratio­nsminister Inger Støjberg har advaret om internt i den danske regering og i EU-rådet.

The Telegraph advarede I DEN BRITISKE AVIS eksperter forleden om, at terroriste­r og organisere­de kriminelle i større omfang ventes at søge tyrkiske pas for at kunne rejse til EU-lande uden kontrol, lige så snart visumaftal­en traeder i kraft. Det samme fremhaeves i en rapport fra EU-Kommission­en.

Den tidligere chef for den britiske efterretni­ngstjenest­e, sir Richard Dearlove har betegnet aftalen med Tyrkiet som ’pervers’ og sammenlign­et den med Den tyrkiske praesident, Erdogan, sidder med den lange ende, når det gaelder aftalen med EU.

at opbygge et benzindepo­t ved siden af en ildebrand.

Tyrkiets 79 millioner indbyggere vil med aftalen få ret til at rejse ind i Schengen-området og opholde sig her i 90 dage. EU-Kommission­en peger på, at aftalen giver lettere bevaegelig­hed i EU for ’kriminelle og terroriste­r som er tyrkiske statsborge­re eller udlaending­e med bopael i Tyrkiet’.

Som om den mundfuld ikke er nok, har EU-Kommission­en for nylig foreslået visumfrihe­d for Kosovo, Ukraine og Georgien, som alle tre er lande med en omfattende organisere­t kriminalit­et og mafia-virksomhed.

Kosovo har eksempelvi­s produceret 300 Syrien-krigere – det højeste antal pr. indbygger i Europa.

som leverer betydelige DEN TYRKISKE MAFIA, maengder af narkotika, sexslaver, illegale våbentrans­porter og flygtninge til EU-området, får også nye arbejdsmul­igheder og ventes ifølge The Telegraph at udvide sine aktivitete­r i Vesteuropa, så snart visumkrave­t droppes.

Hertil kommer udsigten til en voldsom stigning i antallet af asylansøgn­inger. Omkring halvdelen af folk med tyrkisk baggrund i Danmark – svarende til omkring 30.000 indbyggere – er af kurdisk oprindelse.

Netop kurderne betragter Erdogan som sine fjender. I sidste uge vedtog det tyrkiske parlament således en kontrovers­iel lov, som fratager folkevalgt­e immunitet for retsforføl­gelse. Det skete, efter Erdogan havde beskyldt det prokurdisk­e parti for at vaere en politisk afdeling af kurdiske terroriste­r og kraevet dets medlemmer stillet for retten anklaget for terrorisme.

I sidste uge vurderede en ekspert fra en taenketank i Istanbul, Gareth Jenkins, i Informatio­n, at op mod en million kurdere over en årraekke vil søge mod Vesteuropa på grund af den håbløse og desperate situation i det sydøstlige Tyrkiet. ’I dag koster det i omegnen af 70 euro (ca. 500 kr.) at flyve til en by i Tyskland. Det kan alle skaffe’, sagde han.

Tyrkiets 79 millioner indbyggere vil med aftalen få ret til at rejse ind i Schengen-området og opholde sig her i 90 dage

højrisikab­el. FOR DANMARK ER UDVIKLINGE­N Visumfrihe­den betyder, at tyrkiske statsborge­re med pas kan rejse frit ind i landet og umiddelbar­t efter ankomsten søge asyl.

De pågaeldend­e har efter reglerne krav på en individuel behandling, og eksempelvi­s vil indrejsend­e med kurdisk baggrund kunne angive ’politisk forfølgels­e’ som asylmotiv.

Under alle omstaendig­heder vil de danske udlaending­emyndighed­er stå med en helt ny udfordring, når visumfrihe­den er etableret.

Den generelle bekymring i EU er stor, hvilket i forrige uge fik integratio­nsministre­ne til at vedtage en ‘nødbremse’. Hvis tyrkere og ukrainere misbruger visumfrihe­den, kan aftalen suspendere­s, og det skal kunne ske hurtigt og effektivt.

Inger Støjberg var blandt de, der pressede mest på for at få den aftale, men problemet er bare, at ’nødbremsen’ kun kan aktiveres af landene i faellesska­b og ikke enkeltvis. Støjberg har samtidig peget på, at der indtil videre ikke herhjemme opleves noget stort asylpres fra tyrkiske statsborge­re.

Men aftalen er altså heller ikke trådt i kraft endnu.

 ?? FOTO: AP ?? En vanskelig situation
FOTO: AP En vanskelig situation
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark