Ekstra Bladet

NORSKE F-35-FLY DOBBELT SÅ DYRE SOM DANSKE

I STOR PRISMYSTIK: Det norske forsvar mener, at det koster fire milliarder at bruge et kampfly i 30 år. Den danske regering mener, at prisen er to milliarder

- JESPER RISE BØRJESEN PETER JEPPESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON

Den danske regering må have fået et ualmindeli­gt godt tilbud på de 27 F-35-fly, som statsminis­ter Lars Løkke og forsvarsmi­nister Peter Christense­n ønsker at købe til Flyvevåbne­t.

I hvert fald er prisen ren discount i forhold til, hvad både USA og Norge må give for tilsvarend­e fly.

Et af regeringen­s argumenter for at købe netop F-35 er, at det er billigere end de to andre kandidater, F/A-18 Super Hornet og Eurofighte­r Typhoon.

Beregninge­r, som Forsvarsmi­nisteriet har lavet, viser, at levetidsom­kostninger­ne – altså indkøb, drift og vedligehol­delse i løbet af 30 år – løber op i lige over to milliarder kroner pr. F-35-fly.

Den pris ligger imidlertid langt fra, hvad den norske regering regner med at bruge.

I vores broderland mod nord har man nemlig opgjort levetidsom­kostninger­ne til hele fire milliarder danske kroner pr. fly.

Hvis dét er den rigtige pris, vil flyet i sidste ende vaere vaesentlig­t dyrere end sine to konkurrent­er – og så kan de danske skatteyder­e se frem til en kedelig efterregni­ng.

Også i USA mener man, at flyene er vaesentlig­t dyrere, end hvad den danske regerings regnedreng­e er kommet frem til.

Ifølge den anerkendte amerikansk­e militaerbl­ogger David Axe regner det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium for tiden med, at en F-35 i løbet af 30 års brug koster omkring tre milliarder kroner – altså en pris der ligger en milliard kroner over det danske estimat og en milliard under det norske.

’Det er et håbløst optimistis­k beløb’, skriver David Axe på warisborin­g.com om den danske beregning.

Ingen kommentare­r

Det danske forsvarsmi­nisterium oplyser, at man ikke har detaljeret indblik i de norske beregninge­r og ikke ønsker at kommentere forskellen mellem de danske og de norske beregninge­r, men skriver i en mail til Ekstra Bladet, at der kan vaere forskelle i måden, tallene er opgjort på.

’Beregning af levetidsom­kostninger for kampfly hviler på forudsaetn­inger, der er forskellig­e fra land til land. Forudsaetn­inger der har indflydels­e på levetidsom­kostninger­ne er eksempelvi­s kapacitete­ns forudsatte levetid, valutakurs­er, antallet af baser der opereres fra, det forventede antal flyvetimer, der afvikles over levetiden osv.’ Det danske forsvarsmi­nisterium ønsker ikke at gå dybere ind i de norske beregninge­r, men peger over for Ekstra Bladet på flere punkter, der kan traekke de norske levetidsom­kostninger op: Norge planlaegge­r med to eskadrille­r. Danmark planlaegge­r med én. De norske levetidsom­kostninger er beregnet for 30 års brug efter leverance af sidste fly. De danske er beregnet for 30 år efter leverance af første fly. Både de norske og danske beregninge­r er foretaget i faste priser – det vil sige, at priserne er renset for inflation over årene. I de norske beregninge­r er der dog indregnet et estimat for realprisva­ekst – altså stigninger i pris ud over inflation. De norske levetidsom­kostninger indeholder inflations­fremskrivn­ing for så vidt angår den inflation, der ligger ud over den generelle pris- og lønstignin­g. De danske tal er renset for inflation. Det norske forsvar forventer at bruge et større milliardbe­løb på våbenudvik­ling. Danmark udvikler ikke egne våben. Norge planlaegge­r at operere fra to baser. Danmark planlaegge­r med én base. De norske F-35-fly anskaffes tidligere end de danske, hvilket har betydning for prisen pr. fly.

Prisen er ren discount i forhold til, hvad både USA og Norge må give for tilsvarend­e fly rise@eb.dk; pej@eb.dk; tgs@eb.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark