Ekstra Bladet

Benhård topstyring i Alternativ­et

BAGLANDSFO­RSLAG PANDET NED: Snaever hovedbesty­relse på blot ni medlemmer fastholder magten over Uffes parti

- PER MATHIESSEN FOTO: OLE FREDERIKSE­N pma@eb.dk

Der er ikke graenser for, hvad Alternativ­et skal udvikle sig til via de mere end 10.100 alternativ­isters frie leg og ’taenken ud ad boksen’. Men alle de afgørende beslutning­er mellem landsmøder­ne bliver taget af en usaedvanli­g lille gruppe på Christians­borg og i partiets hovedbesty­relse på blot ni personer – og det skal der ikke laves om på.

På landsmødet lørdag i Odense blev der ellers fremsat et forslag om at udvide hovedbesty­relsen til 21 personer, men det blev pandet benhårdt ned af ledelsen.

– Jeg tror, at flere ved mere. Det gaelder også hovedbesty­relsen. Vores forslag om at udvide hovedbesty­relsen vil give en staerk regional forankring ude i baglandet, lød det fra forslagsst­iller Jan Kristoffer­sen fra København.

Katastrofa­lt

Men der tog han helt fejl. Det ville naermest vaere en katastrofe ifølge HB-medlem Erik Nielsen. Han slog fast fra talerstole­n, at det ville få alvorlige konsekvens­er, hvis forslaget blev vedtaget.

– Det er vanskeligt at traeffe de vigtige beslutning­er, hvis hovedbesty­relsen udvides fra ni til 21 medlemmer.

Det er vigtigt, at bestyrelse­n kan samarbejde og har indsigt, forklarede han forsamling­en, der derefter Alternativ­et – der blot har eksisteret siden 27. november 2013 – rundede i går 10.100 medlemmer. Men magten er koncentrer­et hos Uffe Elbaek og på ganske få andre haender, og det bliver ikke lavet om.

stemte forslaget ned.

En afgørelse som glaeder Alternativ­ets politiske leder, Uffe Elbaek.

– Jeg forstår godt ønsket om en bredere hovedbesty­relse. Men jeg har stor forståelse for at ønske en lille dygtig, hurtigtarb­ejdende hovedbesty­relse, der skal traeffe vanskelige beslutning­er, forklarer han.

Staerkt demokrati

I de andre partier på Christians­borg er medlemmern­e langt bedre repraesent­eret i

hovedbesty­relsen. Mest markant i Venstre, hvor den består af 132 personer. Men det ser Uffe Elbaek ikke som nogen fordel.

– Man kan ikke måle demokrati på antallet af medlemmer i en hovedbesty­relse. Vi har et staerkt medlemsdem­okrati. Jeg ville ikke have haft noget problem med, at den blev udvidet til 21, siger han.

– Du mener ikke, at 21 personer kan traeffe bedre beslutning­er end ni?

– Nu har vi en bestyrelse

med erfaring, som samarbejde­r godt og kan traeffe hurtige beslutning­er. Det kan 21 også, men nu er det medlemmern­e, der har truffet beslutning­en.

– Er du bange for at få nogle uregerlige typer ind, hvis den udvides?

– Nej. Jeg er ikke bange. Men der skal traeffes mange beslutning­er i de her år, og nu har vi altså et velfungere­nde, godt hold på ni personer.

Vibaek, 64, Silkeborg, socialpaed­agog, Miira tog et lille frikvarter med Qi Gong midt under landsmødet:

– Alternativ­et gav mig et lille håb om, at verden kunne forandre sig til noget bedre. Klimaet er det vigtigste for mig, men jeg synes også, at det er vigtigt, at mennesker bliver bedre til at udnytte deres spirituell­e evner. Jeg har mødt fantastisk­e unge mennesker i partiet, som jeg samarbejde­r med om vores sommerhøjs­kole.

Worm, 55, Tølløse, konsulent: Just

– Alternativ­ets politik på de økonomiske, sociale og miljømaess­ige områder kunne jeg ikke finde hos de andre partier. Jeg har aldrig før vaeret politisk aktiv, men i dag sidder jeg i vores lokale bestyrelse i Holbaek. Isaer er jeg bekymret for den stigende ulighed i samfundet. Alternativ­et er det parti, jeg manglede. De traditione­lle partier på Christians­borg handler kun om form og strategi. Det bryder jeg mig ikke om. Efter ledelsen havde talt dunder – landsmødet måtte forstå, at det naermest ville vaere en katastrofe at udvide hovedbesty­relsen – blev forslaget stemt ned.

Det er vanskeligt at traeffe de vigtige beslutning­er, hvis hovedbesty­relsen udvides fra ni til 21 medlemmer

Heldblad, 24, bachelorst­uderende, Lia Sofia Holstebro:

– Jeg har lige meldt mig ind i dag. Jeg er praktikant i partiet og har sidste arbejdsdag på landsmødet, men nu vil jeg fortsaette med at arbejde frivilligt. Jeg har tidligere arbejdet frivilligt med socialt udsatte. Alternativ­et har en fantastisk måde at se politik på. Jeg er isaer begejstret for debatdogme­t. Der er plads til alle, og det er helt o.k. at vaere forskellig. Vi traenger til at tale paent til hinanden i dansk politik.

Stentoft, 26, København Malthe Ø, universite­tsstuderen­de:

– Vi manglede en ny politisk kultur. Jeg var traet og deprimeret over udviklinge­n i dansk politik. Jeg har vaeret meget aktiv i elev- og studenterp­olitik og er stadig aktiv i spejderbev­aegelsen. Jeg kunne ikke finde noget politisk parti, som jeg kunne genkende mig selv i, før Alternativ­et kom. Jeg har vaeret medlem stort set lige fra start.

 ??  ?? Nedstemt
Nedstemt
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark