Ekstra Bladet

Fjernede 300 tons strandsand

Mens de lokale på Møn er i oprør, afviser Peter Scavenius klagerne

- JAKOB ROHDE-BRØNDUM FOTO: PER RASMUSSEN jro@eb.dk

Borgerne omkring Klintholm Gods på Møn er i oprør, efter godsejer Carl Gustav Scavenius i denne uge fjernede mellem 300 og 500 tons sand fra stranden ved Klintholm Havn.

Sandet er fjernet i 30-40 centimeter­s dybde over en straekning på omkring 100 meter.

Sandet skulle bl.a. bruges til at fylde en gammel swimmingpo­ol på Møns Klint Resort, som ejes af Carl Gustav Scavenius, men ingen myndighede­r blev orienteret om bortfjerne­lsen, og Østmøn Naturforen­ing har derfor nu anmeldt sagen til Vordingbor­g Kommune. Sandet er bl.a. blevet brugt til at daekke en gammel swimmingpo­ol med og ved en legeplads på Møns Klint Resort.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få et kommentar fra Carl Gustav Scavenius, men hans far, den tidligere godsejer og nuvaerende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius, oplyser over for TV2, at han ikke ser nogen problemer i, at sønnen har fjernet over 300 tons

sand fra stranden.

– Jeg har fået refereret, at stranden ikke har taget skade, siger Peter Scavenius.

Han tager i øvrigt naturforen­ingens anmeldelse med ophøjet ro.

– Den forening er altid ude på at lave rav i den, så det tager jeg helt afslappet. Det

skader ikke stranden og klitterne, og det er noget, jeg tager til eget forbrug, siger Peter Scavenius til TV2.

Hensynsløs­t

Da Ekstra Bladet i går besøgte stranden, var den tom for gaester, men hos Østmøn Naturforen­ing er man rystet over behandling­en af den ellers velbesøgte strand.

– Vi mener, at det er hensynsløs­t over for offentligh­eden at ødelaegge Møns mest velbesøgte strand uden at orientere kommunen, siger formand Margareta Dahlström.

Foreningen vil nu afvente Vordingbor­g Kommunes behandling af sagen.

Jeg har fået at vide, at jeg må tage til eget forbrug

– Vi kender ikke reglerne, så vi afventer nu Kystdirekt­oratets afgørelse, siger Margareta Dahlström.

Klintholm Gods har angiveligt en gammel tilladelse til råstofudvi­nding.

Om den stadig er gyldig, bliver en sag for Region Sjaelland, men spørgsmåle­t er, om en sådan tilladelse er tilstraekk­elig, da bortfjerne­lse af sand på en offentlig strand kolliderer med naturbesky­ttelseslov­en.

– Det kan godt vaere, at den ikke gaelder mere, men det Tidligere godsejer og nuvaerende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius mener, at det er helt i orden, at der er fjernet over 300 tons sand fra en strand ved godset.

skulle de så have meddelt. Jeg har fået at vide, at jeg må tage til eget forbrug, siger Peter Scavenius.

Ifølge Naturstyre­lsens regler skal man rette henvendels­e til kommune, Naturstyre­lsens lokale enhed eller Kystdirekt­oratet, hvis man ønsker at fjerne større maengder sand fra de danske strande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark