Ekstra Bladet

Millionaer på førtidspen­sion

-

Det er svaert at vaenne sig til en ske af plastik, når man er født med en guldske i munden. Det er 61-årige Anne Mette Beckmann fra TV2-dokumentar­en ’Millionaer på bistand’ et godt eksempel på. Hun er hverken vant til at rense toiletter eller til at tage teten i sit eget liv.

Anne Mette Beckmann har i størstedel­en af sit liv levet i luksus for en stor arv opbygget af hendes farfar og morfar. Arven levede familien Beckmann af, indtil store dele af familiefor­muen blev nationalis­eret af Portugals socialist-regering i 1974. Hendes foraeldre har aldrig haft et arbejde.

Når Anne Mette Beckmann kunne leve i sus og dus indtil for ti år siden, skyldes det salget af morfaderen­s hus og skov. Pengene placerede moderen i Danmark, og dem levede familien af i 30 år. Uden at arbejde.

Kassen er tom

Faderen døde i 2007, og da pengekasse­n var tom, endte Anne Mette og hendes mor i en tovaerelse­slejlighed i Cascais på Portugals solkyst, hvor de levede for moderens danske folkepensi­on.

Mor og datters interne gnidninger og kamp for at få pengene til at slå til blev i 2010 vist i TV2-dokumentar­en ’Millionaer­en, der mistede alt’.

I 2015 gik Anne Mette Beckmanns mor bort. Anne Mette Beckmann har aldrig fået en uddannelse eller fundet fodfaeste på arbejdsmar­kedet – ligesom hun aldrig flyttede hjemmefra.

I programmet ’Millionaer på bistand’ følger man Anne Mette Beckmanns flytning til Danmark, hvor hun forsøger at komme på offentlig forsørgels­e. Noget, hun mener, at hun har ret til.

– Jeg har fandeme lov til at vaere dansker, selv om jeg er anderledes. Jeg har dansk pas og derfor også nogle rettighede­r, som hun siger i dokume

Men det er ikke nem man hverken har boet e bejdet i Danmark i 40 år. op for hende, at hun ikke nogen penge, hvis hun i noget sted at bo. Men en svaer at finde uden pen man hellere vil bo i Kgs. end i Høje Gladsaxe.

Snuskede Nørrebro

Over tre programmer fø kamerahold Anne Mett manns problemer med rundt i systemet. Det hende til Nørrebro, hv skal registrere­s for at modtage økonomisk hjae

– Nørrebro minder om Portugal i gamle dage. Snusket, bittesmå mennesker af alle racer og ikke ét trae ... ligesom at vaere i koncentrat­ionslejr. Jeg føler mig mere vel på Frederiksb­erg.

Virkelighe­den melder sig yderligere på jobcentret på Nørrebro, da hun får at vide, at hun kun har ret til integratio­nsydelse.

– Som om jeg skal integreres i landet.

Fyret fra foredrag

Hun lander på en førtidspen­sion med ret til at få den suppleret op svarende til en integratio­nsydelse. For en del år siden fik hun tilkendt en mindre førtidspen­sion, fordi hun har haft anoreksi og depression.

Hun når også at få tilbudt sit

første job. Det er tre foredrag på AOF i Hvidovre for nogle seniorer. Lønnen er 5000 kroner. Anne Mette Beckmann skal fortaelle tilhørerne om sit liv.

– Jeg tror godt, at jeg vil leve af at holde foredrag, siger hun.

Efterfølge­nde bliver hun dog fyret fra de to naeste foredrag.

 ?? FOTO: TV2 ?? Anne Mette Beckman her med sin mor, Mette, der døde sidste år, fra tv-dokumentar­en ’The Good Life’, der i TV2-udgaven hed ’Millionaer­en, der mistede alt’.
FOTO: TV2 Anne Mette Beckman her med sin mor, Mette, der døde sidste år, fra tv-dokumentar­en ’The Good Life’, der i TV2-udgaven hed ’Millionaer­en, der mistede alt’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark