Ekstra Bladet

Der findes seks steder i USA, hvor man i detaljer studerer døden

- CARINA BERGFELDT, AFTONBLADE­T (TEKST OG FOTO)

HUNTSVILLE: Det to meter høje hegn med pigtråd øverst er en højrisiko-institutio­n vaerdigt. Det samme gaelder overvågnin­gs-kameraerne. Alt sammen for at beskytte de 57 kroppe, som ligger spredt på marken.

Stedets nøjagtige placering må under ingen omstaendig­heder afsløres.

– Skriv, at det ligger et eller andet sted i Sam Houston Nationalpa­rk. Så er der 660.000 kvadratkil­ometer at tage fat på, siger Kevin Derr, der er laboratori­e-ansvarlig på Southeast Texas Applied Forensic Science Facility (Stafs) – eller som den kaldes i folkemunde: The Body Farm.

Inspirerer forfatter

Navnet har inspireret Patricia Cornwall til detektivhi­storien fra 1995 af samme navn, og der findes i dag seks af denne type steder i verden. Alle i USA. Et syvende skal etableres i Australien.

– Men det havde vaeret fantastisk at have en til i for eksempel Nordsverig­e. Taenk, hvilke studier man så kunne gøre af, hvad et vinterland­skab gør ved en krop, siger Kevin Derr.

Han laener sig op ad en blank, klinisk ren stålplade, hvor en midaldrend­e mand bare nogle timer tidligere lå – den seneste tilføjelse til samlingen.

Manden, som stammer fra området, er en af 22 døde kroppe, som nu holdes i køleog fryserum, indtil de skal placeres ude på ligfarmen.

– Størstedel­en af kroppene er praecis som den her mand – hvid mand i den ’øvre midalder’. De står nok for 35 procent af vores donationer. Det foregår helt simpelt på den måde, at en person dør, og familien ringer så til os og fortaeller, at den døde har udtrykt ønske om at havne her. Vi tager ud for at hente kroppen og placerer den så her.

Øjenhuler som Ray Bans

Han traeder ind i bygningens største rum, hvor 20 elever har fået hver sit skelet tildelt. Tanken er, at de studerende ved at undersøge knoglerne skal kunne fastslå køn, alder og etnisk oprindelse.

– Forenklet kan man sige, at europaeere­s øjenhuler ofte er formede som klassiske Ray Ban-pilotbrill­er, fortaeller Kevin Derr og løfter op i et kranium for at illustrere.

– Asiater har oftere rundere øjenhuler, mens sorte har mere rektangula­ere. Men verden er jo ikke sort-hvid laengere. Vores database udbygges hele tiden. Hvordan ser kraniet for eksempel ud, Rundt om fødder og haender på de to lig, der er placeret i hver sit bur, er der blå netposer. – Menneskekr­oppen har så mange små ben i haender og fødder, og vi vil forhindre, at de forsvinder, når kroppen falder fra hinanden, siger Kevin Derr.

hvis man tager en svensk blond kvinde, som har fået et barn med en latinameri­kaner? Jo flere kroppe og forskellig­e etnicitete­r vi får ind, desto bedre bliver vores database, som vi senere kan bruge til at hjaelpe med at identifice­re kroppe, som måske er nedbrudt til ukendeligh­ed.

Bøger er gode, men ...

Formålet med ligfarmene er både enkelt og komplicere­t:

At se hvad der sker med en krop, når den udsaettes for forskellig­e former for nedbør, temperatur og luftfugtig­hed. Koldt vejr saenker en krops nedbrydnin­gsproces. Varme, direkte sollys og høj luftfugtig­hed fremskynde­r den. En nedgravet krop ’holder’ som regel laengere end en krop oven på jorden – hvis jorden da ikke er sur, så den nedbryder kroppen hurtigere.

– Bøger er fantastisk­e,

men intet slår jo den rigtige vare. Det er derfor, at forskere, politifolk og kriminolog­istuderend­e fra hele USA kommer hertil, siger Derr.

Seks body farms

Rundvisnin­gen i bygningern­e er forbi. Det er tid til at gå ud. Til kroppene. Til The Body Farm. Avisens udsendte får informatio­ner om lugte, kvalme, og hvor man kan kaste op – og hvor man absolut ikke må kaste op.

Kevin Derr låser den massive haengelås på porten op. Et kamera bevaeger sig.

– Vi har faktisk aldrig haft nogen galninge, som har forsøgt at få adgang, bemaerker han.

Få mennesker har nok lyst til at vide, praecis hvad der sker med deres krop efter døden. Her på stedet ser man hver en lille detalje.

Lugten er staerk, men det er ikke den stank, man måske havde forventet af 57 lig i forskellig­e stadier af forrådnels­e. Nogle kroppe ligger i bur for at beskytte dem mod specifikke elementer. Andre ligger helt frit – for at de skal udsaettes for netop disse elementer.

Profession: Følger døden

En mand, som bare har ligget her nogle få dage, har fået enkelte dele af kroppen spist af maddiker.

– Ja, de plejer at begynde

med kønsorgane­t, fortaeller Kevin Derr.

– Meget blødt vaev, tilføjer han.

Siden de første to kroppe blev placeret her på Stafs, har de otte forskere inden for forskellig­e områder regelmaess­igt kunnet berette om nye fakta i forhold til kroppe og forrådnels­e – baseret på deres studier på farmen.

Deres job er at følge døden. Dag et. Dag to. Dag tre. Dag 150. Dag 400 ...

At måle, studere, fotografer­e, arkivere. På den måde skal videnskabe­n vaere større, naeste gang en krop findes under lignende omstaendig­heder.

Det foregår helt simpelt på den måde, at en person dør, og familien ringer så til os og fortaeller, at den døde har udtrykt ønske om at havne her

 ??  ?? Poser til små ben
Poser til små ben

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark