Ekstra Bladet

Ford klar til krig i asfaltjung­len

Ford Edge er stor, rummelig og saerdeles komfortabe­l. Men prisen kan blive et problem

- CHRISTIAN SCHACHT Ekstra Bladet var inviteret til München af Ford

München (Ekstra Bladet): Gør carporten vid og p-båsen bred.

Når den nye, amerikansk producered­e Ford Edge lander herhjemme til sommer, er det lige før, at man skal Hhave hjaelp af de lygtesving­ende maend i lufthavnen, der normalt guider fly på plads ved gaten: Fords nye, store SUV er virkelig stor; faktisk naermer den sig klassen med Audi Q7, BMW X5 og Volvo XC90.

For at udrydde den sidste tvivl om, at dette fartøj kommer fra landet, hvor alt er større, udånder badevaegte­n ved lige under 2.000 kg.

Man skal dog ikke lade sig forskraekk­e af størrelsen, for bilen er faktisk ganske letkørt, og gevinsten er fyrstelige pladsforho­ld og høj komfort. Det viste de første testkørsle­r under den internatio­nale praesentat­ion i München.

Alternativ til Q5 og X3

Ford betragter den nye Edge som et alternativ til Audi Q5, BMW X3 og Mercedes GLC, og det er i dette prisniveau, at den bevaeger sig med en startpris på 660.000 kr. – en pris, der er af akademisk interesse i et segment, hvor 95 pct. af alle biler er erhvervsle­asede. Ford er endnu ikke klar med beskatning­smaessige vaerdier, men vi gaetter på ca. 500.000 kr., hvis bilen skal have en chance herhjemme.

Edge er produceret i USA, men forsynet med Fords europaeisk­e dieselmoto­rer og ganske omfattende sikkerheds­systemer. På vejen opfører Edge sig som en typisk amerikaner; med store armbevaege­lser på den godmodige måde. Isaer med manuelt gear og 180 hk diesel, der vir- ker lidt sen i optraekket. Så er der mere snert i versionen med 210 hk og automatgea­r, der mere har antrit som en

running back i NFL, men også med et dieselforb­rug, der er i overkanten.

Glidende kørsel

Men Edge er jo ingen racerbil. Traed i stedet roligt på speederen, og bilen kvitterer med den afslappede kørestil, som amerikaner­ne mestrer så godt: Smørbløde skift fra automatgea­r og en fremfaerd, der er mere kursstabil end en A.P. Møller-aktie. Edge er skabt til de lange straek med fuld oppakning. Flytter man hellere familien på den fyrige end flydende facon, bør man dog kigge på europaeisk­e konkurrent­er i stedet.

Men der er flere gode argumenter for at vaelge en Edge. Tag f.eks. det støjdaempe­nde lydsystem, der bruger mikrofoner placeret i kabinen til at opfange motorstøj og udsender en modstøj gennem højttalern­e for at få motoren til at lyde bedre.

Komfortabe­l bil

Her er også en affjedring, der holder godt styr på bevaegelse­rne, og den håndfaste indstillin­g til tingene fornemmes tydeligt, idet vognen ikke kraenger som et skib i havsnød, sådan som biltypen ellers har for vane, samtidig med at styrmanden har en fin fornemmels­e for retningen gennem styretøjet.

Vi tester to versioner; en Titanium, der har standardun­dervogn og 18”-faelge, mens Sport kører med 20”faelge.

Her er komforten markant bedre i Titanium, selv om den absolut er godkendt i Sport. Firehjulst­raek er standard på alle Edge-modeller.

I praksis fungerer det glimrende, da vi kører igennem en ekstremt mudret skov under praesentat­ionen.

Som naevnt er den også rummelig, og den matcher naesten de større SUV’er.

Ford Edge fejler bestemt ikke noget, men vi spår, at den får det svaert herhjemme, hvor kunderne i stigende grad vender sig mod premiummae­rker og tilmed også har den helt nye Jaguar F-Pace til omtrent samme pris at vaelge blandt.

Men er man på kig efter en meget stor SUV, og vil man ikke ofre en million kroner på en bil, er Edge en overvejels­e vaerd.

Den danske importørs mål for salget er på beskedne 100 biler i år.

Ford Edge fejler bestemt ikke noget, men vi spår, at den får det svaert herhjemme.

 ??  ?? Ford Edge har et dieselforb­rug, der er i overkanten.
FOTOS: PR
Ford Edge har et dieselforb­rug, der er i overkanten. FOTOS: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark