Ekstra Bladet

Bilfabrikk­erne saetter sejlivede, såkaldt longlife-paerer i nye biler for at undgå reklamatio­ner. Du kan selv gøre noget for at få mere blus på bilen NYE BILER HAR IKKE ALTID DET BEDSTE LYS

- JENS OVERGAARD

Selv om du køber en ny bil, er det ikke sikkert, at den har det optimale lys.

Bilfabrikk­erne saetter normalt såkaldte Longlife Halogen i de nye biler frem for paerer med større effekt. Sådan lyder det fra både FDM og den store lygteprodu­cent Philips.

– Det sker for at sikre, at der ikke bliver reklamatio­ner under garantien, så kunderne ikke kommer tilbage og reklamerer inden for de første to-tre år, siger Anders Grønbech, business developmen­t manager hos Philips.

– Det er ikke det mest optimale lys, men det opfylder lovens krav, siger han.

Samme melding lyder fra FDM.

Biler til hele verden

– Det er stort set alle bilproduce­nterne, som gør det. De bygger biler til hele verden, og det er ikke ret mange steder, at lys har samme bevågenhed som i Danmark, hvor det er mørkt en stor del af året, siger Søren W. Rasmussen, redaktør for FDM’s blad Motor.

Han anbefaler at geare op med godkendte højeffekts­paerer, der typisk giver dobbelt lysmaengde og lyser 30 pct. laengere. Ellers kan man overveje xenon- eller LEDlys, som er faldet i pris. På paerefront­en har vi tidligere omtalt bl.a. Osram Nightbreak­er og Philips Xtreme Vision, der giver meget lys.

– Vi kan klart anbefale at få kraftigere paerer, men man skal også holde sig for øje, at levetiden er kortere, siger Søren W. Rasmussen.

Løft niveauet fra starten

Mens levetiden på longlifepa­erer kan vaere op til 100.000 km eller to-tre år, er den typisk et enkelt år for paerer med større effekt. Og mens mikrobiler typisk har forlygter med H4-paerer, hvor naer-, fjern- og kørelys er samlet i én paere, har de lidt større biler mere avancerede lygter med en H7-paere til naerlys og en H1-paere til fjernlys, mens kørelyset er i en tredje paere. Det sparer på H7-paererne, som får laengere levetid. Rådet fra Philips lyder at få det mest optimale lys fra begyndelse­n.

– Det kan gøres for 300-500 kr. Det er en forholdsvi­st billig måde at få mere lys, og det er ikke det store beløb i det samlede billede, siger Anders Grønbech.

Stor udvikling

Det er ikke det mest optimale lys, men det opfylder lovens krav.

Der sker dog pt. en stor udvikling inden for forlygter. Således er der flere premium-maerker, som i stigende grad som standard monterer såkaldte Baby-xenon-lys frem for halogenpae­rer, hvorefter kunden får muligheden for at opgradere til fuldt LED-lys.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark