Ekstra Bladet

Forbryderr­ettigheder­ne

- Bf@eb.dk TEGNING: MORTEN INGEMANN

’Jamen, det strider imod menneskere­ttighedern­e’. Dén forargede saetning har i årtier – men isaer i de seneste år – blokeret enhver indsats imod ikke så få urimelighe­der. For rettighede­rne betragtes naermest som gudgivne.

FN’s menneskere­ttighedser­klaering og isaer den juridisk bindende europaeisk­e menneskere­ttighedsko­nvention er taenkt som det haederlige individs beskyttels­e mod statsoverg­reb.

Men i stigende omfang bliver rettighede­rne misbrugt af forbrydere som skjold mod straf og udvisning. Kombineret med alles krav på sociale ydelser opstår groteske situatione­r, hvor skatteyder­ne må finde sig i at finansiere, at gangstere lever på et mere luksuriøst niveau end mange aerlige mennesker.

Et liv med alt betalt

Lad mig naevne to eksempler:

I London bor den 41-årige, etbenede albaner Saliman Barci i et dejligt hus med fire sovevaerel­ser, betalt af kommunen. Barci er i Albanien idømt 25 års faengsel for to mord. Hans hustru, Mimoza, siger, at han har draebt endnu flere og braendt ligene. Man kan ikke sige, at han har mord ’på samvittigh­eden’, for sådan en har han ikke.

Overborgme­ster Frank Jensen magter kun at haeve sin gage og pension på 1,7 mio. kr.

De to draebte var hans forbryderv­enner. Tremandsba­ndens sidste røveri i 1997 gav 350.000 kr. i udbytte. Barci ville selv have alle pengene og skød de to andre. Hans brutale adfaerd er aldrig blevet reduceret af, at han har mistet et ben i en motorcykel-ulykke.

Kort efter drabene stak han af fra sin hustru og lille barn for at gemme sig nogle år i Italien og Tyskland.

I 2002 smuglede han familien til England i en varevogn og bildte myndighede­rne ind, at de var flygtninge fra Kosovo. De første uger boede de på hotel, hvor en ven laerte dem at spille Kosovo-borgere, så de kunne få asyl som flygtninge. Den gik ikke, hvis de havde oplyst, at de var fra Albanien, hvor der ikke havde vaeret krig.

Kosovo-tricket

Fru Barci, som nu har tre børn, har fortalt, at alle albanere i England bruger fupnummere­t med at udgive sig for at vaere Kosovo-flygtninge. For ellers er det ud.

Huset i London med stort tv på vaeggen og gyngesofa i haven har myndighede­rne stillet gratis til rådighed. Oven i får Barci 20.000 kr. om måneden at leve for. Ifølge konen supplerer han sin socialhjae­lp ved at handle med narkotika. Han er altid bevaebnet med kniv og pistol.

Arbejde har Barci aldrig haft, men det britiske sundhedsva­esen har forsynet ham med en moderne protese i stedet for det traeben, han måtte nøjes med i Albanien.

For syg til faengsel

Nu prøver den britiske anklagemyn­dighed at få Barci udvist til Albanien, som kraever, at han afsoner de 25 års faengsel, han blev idømt in absentia i 2009.

Men Barci påberåber sig menneskere­ttighedern­e. Han foregiver at have haft et hjerteanfa­ld under en politiafhø­ring og påstår, at han vil blive slået ihjel i albansk faengsel på grund af en blodfejde.

Statsankla­ger Sabri Kastrati i Albanien betegner Barci som en farlig og magtfuld mand, som andre albanere i England er raedselssl­agne for.

Barci kaemper med gratis advokathja­elp for at blive i England, hvor han er tilfreds med de gode skoler.

Det vil stride imod Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nventions artikler om ret til familieliv og ret til at undgå risiko for tortur at udlevere ham, lyder hans argumentat­ion. 1. juli skal sagen for retten.

Den danske model

I Danmark vaekker en tilsvarend­e sag opsigt langt ind i regering og Folketing. Det drejer sig om Levakovic-familien, anført af den 46-årige høvding Gimi.

Der er tale om 40 mennesker, som er på faste sociale ydelser. De er alle kriminelle. Ingen har arbejdet med andet end forbrydels­er. Maendene har poseret i pressen ved siden af deres flotte biler til flere millioner kroner.

Tilsammen har Levakovic-familien begået hundreder af forbrydels­er. Opgjort over et år havde de kontakt med politiet 203 gange.

Gimi er selv sammenlagt idømt ti års faengsel, hvoraf han har afsonet syv et halvt. I 2011 blev han dømt for to drabsforsø­g mod sin ekshustru, som han prøvede at køre ihjel med sin bil.

Frank duer ikke

Københavns Kommune har ikke systemer, der kan skabe fuldt overblik over Danmarks mest kriminelle storfamili­e. Men det vides, at klanens socialhjae­lp på 52 måneder har kostet skatteyder­ne 16,8 mio. kr.

Overborgme­ster Frank Jensen har lovet at stoppe forkerte udbetaling­er til den kriminelle familie, men som saedvanlig magter han ikke at foretage sig noget som helst praktisk ud over at haeve sin overborgme­stergage og ministerpe­nsion på tilsammen 1,7 mio. kr.

Gimi har kroatisk pas, selv om han aldrig har vaeret i landet. Anklagemyn­digheden prøvede at få ham udvist og fik medhold i byretten. Men Østre Landsret og Højesteret afviste udvisning og henviste til, at han har naer kontakt med to sønner på 15 og 11 år.

Tilpas reglerne

Sådan går det til, at menneskere­ttigheder bliver forbryderr­ettigheder. Hensynet til gangstere overstiger hensynet til alle andre.

Derfor forstår jeg glimrende de voksende krav om, at konvention­erne skal op- siges og genforhand­les, så de tilpasses vor tid. Der må saettes graenser for, hvor mange Barci- og Levakovicf­amilier vi skal lade os terroriser­e af.

Menneskere­ttighedern­e misbruges af forbrydere som vaern mod udvisning Hensynet til gangstere overstiger hensynet til andre

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark