Ekstra Bladet

Smid russerne ud af OL

-

Russisk jubel under OL i 2008. Julia Chermoshan­skaja (th.), Julia Gushchina (2. tv.), Evgenija Poljakova (tv.) og Aleksandra Fedoriva (2. th.) har netop vundet guld i kvindernes 4x100 meter stafet. For nylig kom det frem, at Julia Chermoshan­skaja – i lighed med utallige andre russiske atleter – var dopet ved OL i 2008.

sig forfulgt. I fredags var RUSSERNE FØLER det den russiske ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, der langede ud efter os. Vi er antirussis­ke, sagde han klagende til Politiken.

Anledninge­n er, at Danmark vil sende soldater til en faelles Nato-indsats i Baltikum. Den slags tirrer russerne.

beder nu selv om at få os MEN RUSSERNE på nakken, og nu vil jeg holde mig til sportens verden, hvor russerne er ved at smadre alle vaerdier. Og alligevel klynker de. Det seneste halve år har budt på en lang raekke dopingafsl­øringer i russisk idraet.

Doping er desvaerre en del af internatio­nal sport. Vi finder dopingsynd­ere i alle lande og i de fleste idraetsgre­ne. Men det er dog i de faerreste lande, at doping er sat i system af staten.

mod Rusland fra internatio­nale ANKLAGERNE organisati­oner som antidoping­agenturet WADA går på, at den russiske regering har stået bag storstiled­e dopingprog­rammer ikke mindst blandt landets atletikudø­vere.

Det internatio­nale atletikfor­bund er ved at undersøge, hvor grelt det står til, og 17. juni får vi svar på, om de russiske atletikudø­vere får lov til at deltage ved sommerens Olympiske Lege i Rio.

langtfra den eneste dopingskan­dale, MEN DET ER som er ved at blive undersøgt. Senest er den russiske stat og landets efterretni­ngstjenest­e, FSB, blevet beskyldt for at stå bag et vanvittigt dopingproj­ekt ved Vinter-OL i den russiske sortehavsb­y Sochi i 2014. Gennem huller i vaeggen ind til dopinglabo­ratoriet blev de russiske atleters positive dopingprøv­er byttet ud med tidligere indsamlede rene urinprøver.

Manden bag afsløringe­rne er Grigory Rodchenkov. Han var chef for dopinglabo­ratoriet i Sochi og deltog aktivt i svindelnum­meret. Nu har han fået kolde fødder. Han er flygtet til USA, hvor han har fortalt om svineriet, og han har tilbudt WADA al sin hjaelp i forbindels­e med opklarings­arbejdet.

er det voldsomme anklager, vi SAMLET SET taler om. Regeringen i en af verdens maegtigste idraetsnat­ioner står bag et dopingprog­ram i et omfang, som vi ikke har set, siden DDR blev opløst.

Men hvad skal konsekvens­en vaere? Formanden for Danmarks Idraetsfor­bund, Niels Nygaard, siger, at hvis det, der foregår i Rusland, er så groft, som noget indikerer, vil det vaere et naturligt skridt at udelukke dem fra OL.

Det kan dog kun de enkelte forbund. Og derfor hviler verdens øjne på det internatio­nale atletikfor­bund. Har praesident­en Sebastian Coe og den øvrige bestyrelse modet til sende den russiske bjørn ud i kulden.

jeg, men staerke kraefter arbejder DET HÅBER for det modsatte. Praesident­en for Den Internatio­nale Olympiske Komité, Thomas Bach, og praesident­en for Den Europaeisk­e Olympiske Komité, Patrick Hickey, vil begge gå langt for at holde russerne inde i varmen. Doping eller ej.

Tyskeren Bach er naer ven af den russiske praesident, Vladimir Putin, og Bach vil føle det som et enormt prestigeta­b, hvis ikke russerne får lov til at folde sig ud på Rios olympiske stadion.

gadedreng Hickey står der FOR DEN IRSKE meget mere på spil. Han er manden bag De Europaeisk­e Lege, som første gang fandt sted sidste år i Baku i Aserbajdsj­an. Det var ikke nogen stor succes.

Der er da heller ingen lande, som har lagt billet ind på at vaere vaert for de naeste europaeisk­e lege, der efter planen skal finde sted i 2019. Altså bortset fra Rusland, som vil afvikle legene i Kazan og Sochi. Hickeys projekt står og falder altså med, om Rusland forbliver en del af det gode selskab.

skulle de det? Det vaelter MEN HVORFOR stadig ind med afsløringe­r.

Nye metoder har gjort det muligt at genteste gamle dopingprøv­er. Det har IOC gjort i to tilfaelde. Hele 454 prøver fra legene i Beijing i 2008 er blevet gentestet. Heraf viste 31 sig at vaere positive. 14 af dem var russiske.

Fra legene i London i 2012 er 256 prøver blevet testet igen. 23 viste sig at vaere positive. Altså procentvis flere end ved legene i Beijing. Det går skidt med kampen mod doping.

I går kunne den olympiske komite i Rusland så offentligg­øre, at otte af de 23 positive prøver kom fra russiske atleter. Navnene kender vi stadig ikke.

Russerne er ved at smadre alle vaerdier. Og alligevel klynker de

fra Beijing og London, som er DE ATLETER blevet knaldet, får ikke lov til at stille op i Rio. Det er selvfølgel­ig fint. Men når det gaelder Rusland, er det ikke nok. Hvis Putins regering har orkesteret et stats-dopingprog­ram, bør alle de russiske specialfor­bund, som har vaeret en del af det, udelukkes fra Rio.

Alt andet vil vaere hykleri.

 ?? FOTO: AP ?? Naeppe noget gensyn
FOTO: AP Naeppe noget gensyn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark