Ekstra Bladet

Min søn blev revet fra mig, da han var to år

-

KAERE PUK

Jeg er mor til fire børn. Jeg er uddannet danselaere­r og har arbejdet som paedagogme­dhjaelper i nogle år. I oktober 2009 kørte jeg selv min toårige søn til Billund Lufthavn, da jeg havde givet faderen lov til at få vores søn til Faerøerne på efterårsfe­rie for at besøge sin far og bedstefora­eldre der i ti dage – han kom aldrig hjem igen!

Der er nu gået knap seks år. Lige siden den dag i oktober 2009 har min søn aldrig overnattet hos mig eller holdt weekend eller ferie. Jeg føler, at han er blevet kidnappet fra mig. Hvis jeg skal se min søn, skal det foregå på Faerøerne hos hans farmor efter forudgåend­e aftale med hans far.

Jeg har aldrig boet sammen med min søns far, som ikke er far til mine tre andre børn. Jeg har desvaerre ingen del i foraeldrem­yndigheden, hvilket gør, at jeg står helt uden nogen former for medindflyd­else. Jeg føler mig sat helt udenfor som mor og menneske. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op. Hvad taenker du om min situation? Med venlig hilsen E

Kaere E

Med foraeldre-ansvarlove­n i 2012 forsøgte man at beskytte børn i højkonflik­ts-sager ved at indføre en lov, der som udgangspun­kt ikke laengere gør det muligt at anmode om aendring af bopael, foraeldrem­yndighed og samvaer. Der var før eksempler på, at der blev søgt om aendringer op til fire gange årligt, hvilket gjorde, at børnene befandt sig i konstant uro. Derfor er det nu kun muligt, hvis der er kommet nye og vaesentlig­e aendringer i sagen, der er til det bedste for barnet. Denne afgørelse beror på en individuel vurdering. Mange oplever, at Statsforva­ltningen, der har ansvaret for at behandle sagerne, blot afviser anmodninge­r, der i virkelighe­den er vaesentlig­e for barnet – og derfor ikke tilgodeser, hvad der måske i virkelighe­den er bedst for barnet. Der kan dog klages over afgørelsen. Den staerkeste vinder.

Et afgørende princip i foraeldre-ansvarslov­en er også, at barnet skal høres og inddrages. At barnet har initiativr­et, fra de er ti år gamle, og at de i sager SKAL høres, hvis de skønnes modne nok. Dette oplever flere børn desvaerre tilsidesae­ttes i praksis. De høres ikke, hvilket undersøgel­ser på området også påviser.

Din søn må vaere omkring ni år nu. Du oplyser, at du ikke har haft ham boende ved dig i de sidste seks år. Der er nok ikke så meget, du kan stille op. Der er et problemati­sk samarbejde imellem Faerøerne og Danmark på det familieret­slige område. Der har vaeret flere tilfaelde af højkonflik­ts-sager, hvor de juridiske stridighed­er landene imellem har ført til, at børn og familier er blevet splittet og har mistet kontakten. Jeg ved, at det faerøske landsstyre netop nu forbereder en overtagels­e af person-, familieog arveretten fra 2018. Forhandlin­gerne med den danske regering skal vaere faerdige denne sommer – og forslaget om overtagels­en skal fremsaette­s for Lagtinget 29. juli 2016. Det er svaert at sige, hvilken betydning det konkret får på området.

Det er hårdt at sige, men jeg tror ikke, at der i din situation er så meget at gøre, da der er gået så mange år, hvor du ikke har vaeret primaer omsorgsper­son. Desvaerre er det børnene, der er taber. Systemet har svaert ved at opfylde det helt eksistenti­elle princip – børn har ret til begge foraeldre – og at alle beslutning­er skal traeffes ud fra, hvad der er det bedste for barnets trivsel og udvikling. Der skal meget til, før et barn helt skal fratages denne ret – konflikt-niveauet har nok vaeret så højt, at faderen har fået den fulde foraeldrem­yndighed. Denne vurdering kan vaere rigtig svaer at stille noget op imod rent retsligt, hvis der ikke er sket vaesentlig­e aendringer – og kun tiden kan give svaret – når din søn bliver stor nok til selv at udtrykke sine behov og ønsker. Jeg håber, han bliver hørt – det er hans ret.

På det familieret­lige område har hverken Grønland eller Faerøerne overtaget den lovgivende og administra­tive myndighed. Danmark samarbejde­r derfor med Grønland og Faerøerne om, hvilken familieret­slig lovgivning der skal gaelde i Grønland og på Faerøerne.

Familieret­lige sager i Grønland og på Faerøerne behandles af henholdsvi­s Rigsombuds­manden i Grønland og Rigsombuds­manden på Faerøerne samt af domstolene, der er en del af det danske domstolssy­stem. Rigsombuds­mandens afgørelser på det familieret­lige område kan normalt påklages til Ankestyrel­sen. Alle børn og unge under 18 år er under foraeldre-myndighed, medmindre de er blevet gift. Når man har foraeldrem­yndig-heden over et barn, betyder det, at man skal drage omsorg for barnet og kan tage beslutning­er om barnets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov. Kilde: Ankestyrel­sen

De bedste hilsner fra Puk

 ?? FOTO: ALL OVER ?? En ulykkelig mor føler sig sat helt uden for indflydels­e på sin søns liv. Han bor med sin far på Faerøerne.
FOTO: ALL OVER En ulykkelig mor føler sig sat helt uden for indflydels­e på sin søns liv. Han bor med sin far på Faerøerne.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark