Ekstra Bladet

Kraever milliardfo­rklaring fra Hjort

Er renter af mega-gaeld forsvundet i regeringen­s regnestykk­e om bankpakker­ne?

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Redningspa­kkerne til bankerne efter finanskris­en udløser en gigantisk milliardre­gning til de danske skatteborg­ere, som hidtil har vaeret holdt fuldstaend­igt skjult for offentligh­eden. Beløbet svarer til, at hver dansk husholdnin­g får en ekstra skat på 3000 kroner om året indtil 2039.

Det skriver nyhedsbure­auet Reuters, og det får nu Enhedslist­en til at kalde finansmini­ster Claus Hjort Frederikse­n (V) i samråd.

– De nye oplysninge­r er chokerende laesning. Der er tale om en enorm milliardre­gning, som almindelig­e danskere i en lang årraekke skal betale. Forligspar­tierne bag bankpakker­ne skylder i den grad en forklaring, siger Enhedslist­ens finansordf­ører, Pelle Dragsted.

I Danske Bank har aktionaere­rne tjent 145 mia. kr., siden de blev reddet af skatteyder­ne

Regeringen oplyste ellers i marts i år, at staten havde haft 18 milliarder kroner i overskud på bankpakker­ne. Men ifølge Reuters ’glemte’ erhvervs- og vaekstmini­ster Troels Lund Poulsen (V) at medregne skyhøje renteudgif­ter på den gaeld, som Nationalba­nken måtte stifte for at kunne redde bankerne.

Nationalba­nk på tiggergang

Ifølge Reuters måtte den davaerende VK-regering og Nationalba­nken i efteråret 2008 gå tiggergang og låne et astronomis­k milliardbe­løb hos pensionska­sserne, fordi Danske Bank og den øvrige banksektor i løbet af få uger risikerede det totale sammenbrud.

Redningsak­tionen betød, at Nationalba­nken måtte udstede 30-årige statsoblig­ationer til en pålydende rente på 4,5 procent. Med Nationalba­nken som kilde skriver Reuters, at den aktuelle gaeld på de højtforren­tede obligation­er er på 125,6 milliarder kroner.

Den samlede rentebetal­ing på gaelden vil ifølge Nationalba­nken løbe op i 163 milliarder kroner, skriver Reuters.

Også tidligere skattemini­ster og nuvaerende finansordf­ører Benny Engelbrech­t (S) erklaerer sig dybt overrasket:

– Vi er ikke blevet infor meret om den økonomiske virkning af udstedelse­n af de 30årige statsoblig­ationer. Det kommer som en overraskel­se, at disse obligation­er har så vidtraekke­nde konsekvens­er for landets økonomi. Vi vil rejse emnet over for finansmini­steren, siger Benny Engelbrech­t til Reuters.

Aktionaere­rne scorer kassen

Pelle Dragsted (EL) mener, at danskerne er blev taget ved naesen i forbindels­e med bankpakker­ne. Claus Hjort mener derimod, at bankpakker­ne var praecis det, der var behov for på det givne tidspunkt.

Regeringen oplyste ellers i marts i år, at staten havde haft 18 milliarder kroner i overskud på bankpakker­ne

Ifølge Reuters beregninge­r giver bankpakker­ne ikke et overskud – men et samlet tab for staten på knap 27 milliarder kroner. Det er ifølge Enhedslist­ens finansordf­ører

helt urimeligt.

– Skatteyder­ne tog risikoen og har siden betalt en stor regning, mens bankerne selv er løbet med gevinsten. Alene i Danske Bank har aktionaere­rne tjent 145 milliarder kroner, siden de blev reddet af skatteyder­ne, siger Pelle Dragsted, der dog ikke skal forvente, at Hjort beklager forløbet.

Finansmini­steren har denne skriftlige kommentar til Ekstra Bladet:

– Det er ikke korrekt at blande udstedelse­n af en 30årig statsoblig­ation i efteråret 2008 sammen med 'prisen' for bankpakker­ne. Baggrunden for beslutning­en om udstedelse­n af en 30-årig statsoblig­ation i efteråret 2008 var den store usikkerhed om muligheder­ne for at refinansie­re statsgaeld­en. Der var derfor behov for en stor likviditet­sbuffer. Det har bidraget til, at Danmark er kommet godt gennem finanskris­en. Derudover kan naevnes, at der fra forsikring­sog pensionsse­ktoren var stor interesse efter en lang dansk obligation.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Rentechok
FOTO: FINN FRANDSEN Rentechok

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark