Ekstra Bladet

Nationalba­nken manglede penge – mange penge

-

Finanskris­en kulminered­e, da den amerikansk­e investerin­gsbank Lehman Brothers krakkede i september 2008.

De finansiell­e markeder frøs til is – og de danske banker kunne pludselig ikke refinansie­re deres enorme kortfriste­de lån i udlandet. Derfor måtte den danske stat garantere for bankerne, der ellers ville vaelte som dominobrik­ker i løbet af få uger.

Bankpakke 1

’Bankpakke 1’ blev derfor hastevedta­get i oktober 2008. Staten garantered­e i to år ubegraense­t indskyder- og kreditor-garanti. Med andre ord skulle Nationalba­nken kunne daekke hver eneste krone, som de danske banker skyldte vaek. Problem nummer ét var bare, at en sådan garanti kun er noget vaerd i fremmed valuta. I den situation var der ingen tillid til den danske seddelpres­se.

Bankpakke 2

Problemet nummer to var, at Nationalba­nken manglede fremmed valuta. Derfor vred man armen om på isaer ATP, som gik med til at saelge udenlandsk­e vaerdipapi­rer for et enormt milliardbe­løb – og i stedet købe danske statsoblig­ationer, så valutakass­en kunne blive fyldt op med dollar.

ATP med den davaerende direktør Lars Rohde i spidsen kraevede til gengaeld, at de højtforren­tede statsoblig­ationer skulle løbe i 30 år – og ikke som normalt i maksimalt 10 år eller mindre. Den ekstra rentebyrde haenger de danske skatteyder­e på i de naeste 23 år. Nationalba­nken måtte garantere for bankerne under finanskris­en. Det kan nu blive dyrt for de danske skatteyder­e.

Lars Rohde er i dag nationalba­nkdirektør, og Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark