Ekstra Bladet

I livsfare I orden at skyde gorilla

Harambe blev draebt, da den tog fat i fireårig dreng, der var kommet på afveje i zoo i USA

- LINETTE JESPERSEN AMANDA ALBERTS PRIVATFOTO linette@eb.dk; aha@eb.dk

180 kilo tunge Harambe ville sandsynlig­vis ikke skade den fireårige dreng, men alene størrelses­forskellen bragte barnet i livsfare. På det sidste foto slaeber gorillaen barnet efter sig. Billederne af en fireårig dreng, der bliver slaebt rundt af en gorilla, gik verden over i weekenden. Dramaet udspillede sig i Cincinnati Zoo i Ohio, hvor drengen var faldet ned i voldgraven til det store dyr.

For at få drengen ud i live måtte dyrepasser­ne tage den 17-årige hangorilla Harambes liv. Chefen for den amerikansk­e zoologiske have siger, at de ikke turde vente på, at en bedøvelses­pil skulle få de 180 kilo til at falde til ro.

Livstruend­e

– Vores udryknings­hold for farlige dyr vurderede, at der var tale om en livstruend­e situation. De reddede den lille drengs liv, siger Thane Maynard, hvis beslutning har mødt modstand hos flere dyreelsker­e, der også kritiserer barnets foraeldre for ikke at passe ordentligt på drengen.

Direktør Richard Østerballe fra Givskud Zoo, hvor de også har gorillaer, bakker dog sin amerikansk­e kollega op.

– Så laenge personalet ikke har fat i det barn, så har de jo ikke en stabil situation. Den her uvished om, hvorvidt gorillaen tager barnet under armen og kravler et stykke op, så barnet falder ned og bliver slået ihjel. Eller slaeber rundt med ham på en måde, som han ikke er lavet til, fordi gorillaer er 100 gange mere solide og robuste, end vi er. Så hvis du ikke 100 procent har fået skilt gorillaen og barnet, så har du en potentielt livsfarlig situation for barnet, siger Richard Østerballe og fortaeller, at det slet ikke er en mulighed

Hvis du ikke 100 procent har fået skilt gorillaen og barnet, så har du en livsfarlig situation

Liva, Dea, Silas og Isak Toftkaer – Hvis hegnet var højere, ville børnene ikke kunne se noget. Jeg mener, det er foraeldren­es eget ansvar at vaere kun at bedøve gorillaen i sådan en situation.

– Hvis vi taler om en gorilla, der er hidset op af situatione­n, så kan den vaere rigtig svaer at bedøve. Hvis du har den perfekte bedøvelse, som virker, så går der i hvert fald ti minutter, fra du har ramt den, til den er så ukoordiner­et, at den ikke kan foretage sig noget. Det er rigtig lang tid at satse et barn. Så jeg synes, at det var den helt rigtige beslutning, siger Østerballe, som dog er sikker opmaerksom på sine unger. Foraeldren­e skal fortaelle deres børn, at de ikke må hoppe op, og ellers må de holde øje med dem. Det er et kompromis på, at det aldrig var Harambes mening at skade drengen.

Fredelige, men staerke dyr

– På de optagelser, som jeg har set, er det helt sikkert ikke en gorilla, som er i gang med at slå et barn ihjel. For så havde han gjort det. Gorillaer er jo umådeligt flinke og fredelige dyr i forhold til orangutang­er og chimpanser, siger Givskuds direktør, Richard Østerballe. jo. Er hegnet for højt, kan børnene ikke se noget, og er det for lavt, bliver det farligt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark