Ekstra Bladet

HER FÅR DE 1200 NØD

- JAN SØGAARD FOTO: KENNETH MEYER

Her er akutbereds­kabet hurtigt nået frem til et solouheld på tilkørslen til Motorring 3, hvor en person er slynget ud af bilen. ’Alarmcentr­alen.’

Hvert minut døgnet rundt lyder det sådan, når operatører­ne på Danmarks største alarmcentr­al 112 i København tager telefonen for at hjaelpe borgere i nød.

Der kommer mellem 1200 og 1500 alarmopkal­d i døgnet. En del er fejlopkald eller ren chikane, og de bliver straks sorteret fra, mens resten er alvor, hvor anmelderne har brug for politi, ambulance eller brandvaese­n.

Kun tre centraler

Tidligere var der syv alarmcentr­aler, som daekkede hele Danmark. Nu er der kun tre: Aarhus, Slagelse og København.

Politiet betjener alarmcentr­alerne i Aarhus og Slagelse, mens Hovedstade­ns Beredskab, tidligere blandt andet Københavns Brandvaese­n, bemander alarmcentr­alen i København, der også er vagtcentra­l for beredskabe­rne i hovedstads­området og en stor del af det østlige Sjaelland.

For et par uger siden flyttede alarmcentr­alen i Storkøbenh­avn fra Hovedbrand­stationen på H.C. Andersens Boulevard til en diskret og top-sikret tidligere industriby­gning i Valby. Her er indrettet en ny high-tech-alarmcentr­al, hvor personalet døgnet rundt sidder klar til at modtage alarmopkal­d fra over en million borgere i hovedstads­området og det østlige Sjaelland samt Bornholm.

Bag om ’ingen adgang’

Vi inviterer her inden for murene på den nye alarmcentr­al, hvor der normalt er ’ingen adgang’, isaer fordi operatører­ne får kendskab til dybt personlige oplysninge­r om nødstedte borgere, der ringer 112, og hvor navne, adresser og telefonnum­re på anmelderne popper op på skaermene, når alarm-opkaldet bliver besvaret.

Cirka en tredjedel af opkaldene på 112 er om sygdom eller tilskadeko­mst. Når alarmcentr­alen har sikret sig oplysninge­r om anmelder,

Selv om foraeldren­e har pillet simkortet ud af telefonen, kan der altid ringes 1-1-2

adresse, og hvad der er sket, stilles 112-opkaldet straks videre til Regionens Vagtcentra­l i Ballerup, der vurderer og disponerer alle anmodninge­r om ambulance og akutlaege.

Det er altså ikke alarmcentr­alen, men regionen, der styrer ambulancek­ørslen i området, uanset om det er Falck eller Hovedstade­ns Beredskab, der kører.

En anden tredjedel af 112opkalde­ne stilles om fra alarmcentr­alen på direkte linjer til politiet, der så vurderer, om politiet skal rykke ud til anmeldelse­n.

Den sidste tredjedel af opkaldene til 112 behandler alarmcentr­alen selv, hvis de handler om brand og redning, eller hvis de blot skal sorteres fra som fejlopkald.

’Lommeopkal­d’ og legende børn

Det kan vaere ’lommeopkal­d’, hvor en mobil ligger i en lomme eller taske og ved en fejl selv ringer op til 112. Det kan også vaere fra børn, som har fået en gammel mobiltelef­on at lege med. Selv om foraeldren­e har pillet simkortet ud af telefonen, kan der altid ringes 112.

Alarmcentr­alen råder over 14 indgående linjer, hvor hver linje kan have fire anmeldere i kø. Men alligevel kan chikane-opkald i vaerste fald koste liv, fordi de blokerer for livsvigtig­e opringning­er. Derfor må alarmcentr­alen indimellem skride ind og stoppe chikaneren­de anmeldere.

Når et 112-opkald kommer ind, lyder en tone, og røde lamper blinker, indtil opkaldet bliver besvaret. 112-operatøren har fire skaerme foran sig. På to af skaermene kommer der straks et elektronis­k kort og et luftfoto op af det område, der bliver ringet fra.

De fleste 112-opkald kommer i dag fra mobiltelef­oner. På kortet ses en cirkel, der vi-

 ??  ?? Hurtig indsats
Hurtig indsats

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark