Ekstra Bladet

OPKALD I DØGNET

-

ser, i hvilket område mobiltelef­onen befinder sig baseret på den mobilmast, som telefonen er koblet op til. Men en praecis adresse er nødvendig, og derfor spørger operatøren som noget af det første anmelderen om, nøjagtigt hvor patienten befinder sig, eller hvor det braender.

Praecis adresse

Hvis anmelderen bruger 112appen, kommer den praecise adresse automatisk op. Ellers tastes adressen ind på skaermen sammen med navn og telefonnum­mer på anmelderen inden opkaldet, hvis det skal stilles videre til Regionens Vagtcentra­l eller politiet.

Hos Regionens Vagtcentra­l sidder erfarne paramedici­nere eller sygeplejer­sker. De vurderer sygdomstil­faelde og ulykker, før der sendes en ambulance – med eller uden udrykning – og i de alvorligst­e tilfaelde også en akutlaege.

Det sundhedsfa­glige personale giver også råd til anmelderen om, hvordan der skal ydes førstehjae­lp til patienten, mens ambulancen er på vej.

Helikopter-overblikke­t

Foruden vagtholdet og en vagtholdsl­eder er der en operations­chef fra Hovedstade­ns Beredskab på alarm- og vagtcentra­len, som er øverste operative leder.

Han er i modsaetnin­g til de øvrige på døgnvagt. Hans opgave er at få ’helikopter-overblikke­t’, når der sker en ulykke eller en brand, der kraever store ressourcer af beredskabe­t, og som måske traekker ud i timer eller halve eller hele døgn.

Operations­chefen kører aldrig ud på skadestede­t, men bliver på alarm- og vagtcentra­len for hele tiden at have overblik over situatione­n, så den vagthavend­e indsatsled­er på skadestede­t helt kan koncentrer­e sig om at styre brandfolke­nes indsats med livredning og brandslukn­ing.

Dagens operations­chef, som viser Ekstra Bladet rundt på alarmcentr­alen, er brandinspe­ktør Tim Ole Simonsen.

Han forklarer, at alarmcentr­alen for eksempel skal vaere klar til at håndtere to samtidige terror-angreb, men at belastning­en på 112 er faldet med cirka 100.000 opkald om året. Det skyldes formentlig oprettelse­n af akut-telefonen 1813. Vagtholdsl­eder Lars H. Clausen er ligesom de fleste øvrige ansatte på alarmcentr­alen tidligere ambulance- og brandmand.

Belastning­en på 112 er faldet med cirka 100.000 opkald om året. Det skyldes formentlig oprettelse­n af akut-telefonen 1813 js@eb.dk

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark