Ekstra Bladet

Ved aldrig hvad der kommer til at ske

-

På alarmcentr­alen ønsker personalet, at alle, der har en smartphone, henter 112-appen. Brug den til at ringe 112, fordi appen bruger telefonens indbyggede gps til at give alarmcentr­alen en praecis placering af anmelderen.

– 112-appen er stor hjaelp for os. Den giver os en position med få meters nøjagtighe­d, siger operations­chef Tim Ole Simonsen.

Seks operatører

I dagtimerne er alarmcentr­alen bemandet med seks operatører – om natten fire. Vagtholdet arbejder i toskift. Efter en samlet døgnvagt over to arbejdsdag­e har man tre fridage.

Operatører­ne skifter mellem at sidde ved 112-bordene og på Hovedstade­ns Beredskabs vagtcentra­l, fordi ingen kan holde til at sidde og tage nødopkald 11-13 timer i traek.

Daekker hinanden ind

Men alarmcentr­alen og vagtcentra­len er i samme rum, og operatører­ne kan tale sammen hen over bordene. Hvis der er spidsbelas­tning, kan folkene fra vagtcentra­len på sekunder gå hen til 112-bordene og hjaelpe til og omvendt.

Hos politiet overvejer man nu at ansatte civile til at bemande de to alarmcentr­aler i Aarhus og Slagelse i stedet for politifolk, men det sker ikke på alarmcentr­alen i Storkøbenh­avn:

– Alle herinde har en beredskabs­faglig baggrund. De fleste har kørt ambulancer og brand i mange år, og det giver en helt anden baggrund for at sidde på 112, fordi vi kan stille nogle spørgsmål til anmelderne, som andre ikke kan, og det giver ofte vigtige oplysninge­r, siger vagtholdsl­eder Lars H. Clausen

Vi nørder

– Vi kan ’nørde’ lidt og spørge til detaljer om for eksempel en brand som farven på røgen og andre ting, der kan vaere vigtige, siger Lars H. Clausen, der har kørt ambulance i seks år og til brand også i seks år.

Hver eneste vagt er en udfordring, siger vagtholdsl­ederen:

– Vi ved aldrig, hvad der kommer til at ske, siger Lars H. Clausen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark