Ekstra Bladet

HAJ I LYSERØDT

CYKLING Italienere­n Vincenzo Nibali er sit lands største navn i cykelsport­en, men ’Hajen fra Messina-straedet’ er ikke lige populaer alle steder

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

Med en storslået opvisning på de sidste to bjergetape­r sikrede italienere­n Vincenzo Nibali sig søndag endnu en sejr i Giro d’Italia og befaestede sin position som sit lands største navn i cykelsport­en.

Dagligt under Giroen har tifosi uden for Astana-bussen hyldet den nu nykårede mester, skriver cyclingnew­s, som videre slår fast, at var Giroen en popularite­tskonkurre­nce, ville Nibali have vundet laenge før søndagens finale i Torino.

’Klaphat’

Hjemlandet­s medier hylder også ’Hajen fra Messinastr­aedet’, som sicilianer­en kaldes i kraft af sin hjemstavn ved det smalle farvand mellem Sicilien og det italienske fastland. Selv da Nibali sidste år under Vueltaen fik et lift af en servicevog­n til en hel cykelverde­ns forargelse, nød han opbakning i pressen.

Nogen fuldendt charmetrol­d er han imidlertid ikke, denne Nibali. I visse kredse vaekker han ikke kun varme følelser. På sit eget hold, for eksempel. Fjendskabe­t med holdkammer­aten Fabio Aru, som er hans rival til det absolutte lederskab på Astana, er velkendt, og man skal ikke vidt omkring i feltet for at møde ryttere, der opfatter Nibali som det, der bedst kan oversaette­s med ’klaphat’.

Da han var på vej til at vinde Tour de France i 2014, var der masser af ros i feltet, men de, der betingede sig anonymitet, havde en anden version af sandheden. Nibali er selvoptage­t og ufølsom, lød en karakteris­tik, mens holdkammer­aten Jakob Fuglsang konstatere­de, at det ville vaere en overdrivel­se at kalde Nibali omsorgsful­d, når det gaelder holdkammer­aterne.

– Han er ikke den type kaptajn, som tager sig af holdet. Han anerkender ikke altid det arbejde, der er gjort, når holdet har brugt alle kraefter for hans skyld, sagde Fuglsang dengang.

Når han ikke er forpligtet til at servicere pressen, hvilket den fotogene rytter oftest gør profession­elt smilende, skyr han pressen. Det er Ekstra Bladets erfaring fra et besøg i Astanas højdetraen­ingslejr på Tenerife og de indtil videre fem udgaver af Tour de France, Nibali har kørt.

Sky og indeslutte­t

Han taler kun i beskedent omfang andet end italiensk, og det holder ham givetvis tilbage. Han fremstår derfor let som en sky og indeslutte­t person, når han på rytterhote­llerne haster gennem lobbyen i team-traeningst­øj på vej til aftensmade­n.

Når han kører fra teambussen til etapestart, sker det ofte med saenket hoved og med øjnene skjult bag solbriller – oftest ledsaget af presseoffi­cer Geoffrey Pizzorni, som er i Nibalis inderkreds.

Den italienske mesterrytt­er slaeber sit personlige følge med, når han skriver nye kontrakter, hvorfor et hold skal skrive seks kontrakter, hvis det ønsker at få Nibali som topnavn.

Rytterne Alessandro Vanotti og Valerio Agnoli vil han altid have med, og det samme gaelder massøren Michele Pallini og traeneren Paolo Slongo. Sidste mand i sekstetten er Geoffrey Pizzorni.

De fulgte med fra Liquigas til Astana i 2013, og de følger med, når Nibali naeste år efter alt at dømme skifter til det nye World Tour-hold, som prins Nasser bin Hamad Al Khalifa af Bahrain agter at saette i verden. Bjarne Riis var inde i billedet som teammanage­r, men strukturen var ikke den rette, sagde danskeren for nylig i et interview med cyclingnew­s.com.

Vincenzo Nibali vandt med søndagens triumf i Torino sin fjerde Grand Tour. Han vandt Vuelta a España i 2010, Giro d’Italia i 2013 og Tour de France i 2014. Med triumfen i dette års Giro d’Italia har Vincenzo Nibali ikke blot noteret sig for fire Grand Tour-sejre, men også cementeret sin position som Italiens største rytter. Med kun lidt over en måned til Tour de France udgik Lars Bak søndag af Giro d’Italia med et formodet brud på et skulderbla­d. Den staerke Lotto Soudal-hjaelperyt­ter var involveret i et styrt 37 kilometer inde på sidste etape af Giroen, og det gik altså grueligt galt for danskeren.

Lars Bak er i bedste form selvskreve­t til Tour de France, men hans deltagelse er nu bragt i alvorlig fare.

De første meldinger for Lotto-Soudal-holdet gik på, at Bak havde pådraget sig brud på et skulderbla­d.

Lørdag røg Lotto-rytteren Stig Broeckx i koma, da han var involveret i et styrt i Belgien Rundt. Han pådrog sig alvorlige hovedskade­r, og en skanning viste, at han har blødninger to steder i hjernen, meddelte Lotto lørdag i en pressemedd­elelse.

ask

Han er ikke den type kaptajn, som tager sig af holdet. Han anerkender ikke altid det arbejde, der er gjort, når holdet har brugt alle kraefter for hans skyld

 ?? FOTO: AP ?? Sejrskys
FOTO: AP Sejrskys

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark