Ekstra Bladet

God forretning Boligejere får penge for at låne

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Så er der igen godt nyt til boligejern­e.

Briternes trang til frihed har rystet storkapita­len, og for de danske boligejere er det ensbetyden­de med en ny omgang lave renter.

I går blev renten fastsat for de naeste seks måneder for de tusindvis af boligejere, der har kastet sig over de nye ultrakorte lån med navne som Kort Rente, Rente Kort og Flex Kort.

Og for nogle betyder det, at de ligefrem får penge for at låne.

– De boligejere, der har valgt et Kort Rente-lån, kan vaere godt tilfredse. I hvert fald er renten endnu en gang blevet fastsat til så lavt et niveau, at de traditione­lle laerebøger på økonomi-studiet kommer til kort. Vi skal ikke langt tilbage, før enhver snak om, at investorer­ne ville vaere villig til at betale boligejern­e for at låne deres penge, ville blive betragtet som noget sludder, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Der er nu ikke nogen, der ligefrem får sat penge ind på bankbogen. Danske boligejere kan takke de oprørske briterfor endnu en gang rekordlave renter.

For nok er renten negativ, men inden regnestykk­et bliver gjort endeligt op, skal du først betale et tillaeg til investorer­ne, og dernaest skal du betale det forhadte bidrag til realkredit­institutte­t.

Nordea Kredit vinder

Ser man bort fra bidragssat­sen, ser det bedst ud for boligejere med lån i Nordea Kredit skarpt forfulgt af Totalkredi­t.

– Den rente, boligejern­e skal betale for deres lån det naeste halve år, afhaenger af det tidspunkt, deres lån er udstedt på. De bedst stillede boligejere får en rente inklusive tillaeg på bare -0,31 pct. Det er ny rekord, siger Lise Nytoft Bergmann.

Tager man udgangspun­kt i et lån på 1 mio. kr. uden afdrag og en rente på -0,31 pct., betyder det, at boligejern­e skal betale en samlet ydelse på 409 kr. om måneden efter skat i andet halvår af 2016.

Ydelsen består af en renteindta­egt på 258 kr. og et tillaeg på 875 kr.

Samlet set giver det en ydelse på 617 kr., der efter skat reduceres til 409 kr.

Bidrag ødelaegger festen

– Boligejern­e skal dog stadig betale bidragssat­s, og da bidragsbet­alingen er større end den betaling, boligejern­e vil få for at låne investorer­nes penge, vil terminsopk­raevningen stadig lyde på et positivt beløb. Først i det tilfaelde, hvor renteudgif­ten er mere negativ end bidragsbet­alingen, vil boligejern­e opleve, at der triller penge ind på kontoen. Der er vi ikke helt endnu, siger Lise Nytoft Bergmann.

De øvrige boligejere i Nordea Kredit får en rente inklusive tillaeg på enten -0,01 pct. eller +0,08 pct.

En meget lav rente

– Det er i alle tilfaelde en meget lav rente, konstatere­r Nordea Kredits økonom.

Nordea Kredit og Totalkredi­t er de eneste realkredit­institutte­r, Ny rente plus tillaeg til investor det naeste halve år (tillaegget afhaenger af, hvornår lånet er optaget): Nordea Kredit: -0,31 pct., -0,1 pct. og 0,8 pct. Totalkredi­t: -0,16 pct., 0,0 pct. og 0,14 pct. Realkredit Danmark: 0,0 pct., 0,0 pct. og 0,11 pct, BRF Kredit: 0,15 pct. der opererer med negativ rente.

Til gengaeld varierer tillaeggen­e relativt meget fra institut til institut, så det i sidste ende er med til at udligne forskellen.

Totalkredi­t rammer som naevnt andenplads­en med -0,16 pct. til de heldigste, mens de bedste renter plus tillaeg lyder på henholdsvi­s 0,0 pct. og 0,15 pct. i Realkredit Danmark og BRF Kredit.

Boligejern­e skal dog stadig betale bidragssat­s

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ??
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark