Ekstra Bladet

FARVEL OG FORGYLDT

FEDE FRATRAEDEL­SER I RIGSREVISI­ONEN: Statens vagthund har givet en raekke medarbejde­re ordninger, som er helt usaedvanli­ge i det offentlige

- JANUS ØSTERGAARD PER MATHIESSEN

For at slippe af med en raekke medarbejde­re har Rigsrevisi­onen – statens økonomiske vagthund – punget ud med lukrative fratraedel­sesordning­er. En aktindsigt viser, at revisionen siden 2012 i flere tilfaelde har skippet medarbejde­re af sted med betydeligt mere end et års løn samt en betingelse­sløs fritstilli­ng med i bagagen.

De gunstige fratraedel­ser i Rigsrevisi­onen får flere fagforbund for offentligt ansatte til at spaerre øjnene op. Deres medlemmer må kigge i vejviseren efter sådanne ordninger.

To år med fuld løn

Blandt de i alt 13 aftaler, som Rigsrevisi­onen har indgået, er der eksempler på øjeblikkel­ige fratraedel­ser med både

17 og 24 måneders fuld løn – selv om den almindelig­e opsigelse blot lyder på løn i mellem seks og ni måneder. I gennemsnit har Rigsrevisi­onen givet, hvad der svarer til 13,5 måneders løn i forbindels­e med fratraedel­sesordning­erne.

I flere tilfaelde har Rigsrevisi­onen desuden afholdt udgifter på typisk op til 40.000 kroner til at betale konsulente­r og rekrutteri­ngsekspert­er

i forbindels­e med såkaldte ’outplaceme­nt-forløb’ til medarbejde­ren.

Anderledes vilkår

Andetsteds i den offentlige sektor – hos de kommunalt ansatte – ville sådanne ordningern­e fuldstaend­ig spraenge den økonomiske ramme for fratraedel­ser. Her må en fratraedel­sesordning maksimalt lyde på et beløb svarende til 12 måneders løn.

Det fremgår af vejledning­en fra Kommunerne­s Landsforen­ing i forbindels­e med ’fratraedel­sesordning­er i vanskelige afskedigel­sessager’

Rigsreviso­r Lone Strøm forklarer, at man har indgået

Den slags findes kun i de højere luftlag og tilsynelad­ende også hos visse institutio­ner inden for staten

David Gibson, naestforma­nd i 3F’s offentlige gruppe

de pågaeldend­e fratraedel­sesaftaler med ’medarbejde­re, hvor vi har vurderet, at de ikke laengere praesterer tilstraekk­eligt godt til, at der er et rimeligt udbytte af deres arbejdsind­sats i forhold til

den løn, vi betaler’.

I følgerigsr­evisorer f rat raed elses ordningern­e blandt andet trådt i stedet foren såkaldt afprøvning­s periode, der skalbruges til at dokumenter­e, at en afskedigel­se er berettiget.

Utaenkelig­e ordninger

Ikke desto mindre slår flere fagforbund fast, at f rat raed elses ordninger af den kaliber, mans eri Rigsrevisi­onen, er fuldstaend­ig utaenkelig­e for deres medlemmer.

– Vores medlemmer får maksimalt seks måneders opsigelses­varsel også eventuelt tremåneder­s f rat raed elses godtgørels­e efter funktionae­r lovens §2 a. Faer dig slut, siger faglig chef i HK Stat Tina Green, der i sin tid i HK Stat aldrig har oplevet medlemmer, der har fået en f rat raed elses aftale på mere end et år.

HK Stat har blandt andet har stats ansat teit-medarbejde­re og kontorfunk­tion aerer på medlemslis­ten.

Højere luftlag

Hos både 3F og FOA er meldingen også, at man ikke er bekendt med f rat raed elses aftaleride­n størrelses­orden, som Rigsrevisi­onen har givet.

– Jeg mindes ikke at vaere stødt på så gunstige aftaler for vores medlemmer, siger chefjurist i FOA Ettie Trier Petersen.

Naestforma­nd i 3F’s offentlige gruppe David Gibson slår desuden fast, a ten såkaldt afprøvning­s periode ikke er noget, man opererer med.

– Den slags findes kun i de højere luftlag og tilsynelad­ende også hos visse institutio­ner inden for staten, siger David Gibson.

jao@eb.dk; pma@eb.dk

 ?? FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO ?? Rigsrevisi­onens er Her fratraedel­sesordning­er. Dyrt, men nødvendigt Det er dyrt at komme af med folk på Djøf-overenskom­st. Rigsreviso­r Lone Strøm har stået i spidsen for 13 fratraedel­sesordning­er, som i gennemsnit har givet medarbejde­rne 13,5 måneders fuld løn og fuld fritstilli­ng.
FOTO: JENS DRESLING/POLFOTO Rigsrevisi­onens er Her fratraedel­sesordning­er. Dyrt, men nødvendigt Det er dyrt at komme af med folk på Djøf-overenskom­st. Rigsreviso­r Lone Strøm har stået i spidsen for 13 fratraedel­sesordning­er, som i gennemsnit har givet medarbejde­rne 13,5 måneders fuld løn og fuld fritstilli­ng.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark