Ekstra Bladet

Rigsreviso­r: Det er prisen

-

Ekstra Bladet har konfronter­et rigsreviso­r Lone Strøm med f rat raed elses ordningern­e i Rigsrevisi­onen.

Hun forklarer, at det kraever noget saerligt at afskedige en medarbejde­r på baggrund af, at vedkommend­e ikke praesterer tilstraekk­eligt godt.

– For at kunne afskedige med denne begrundels­e skal man som arbejdsgiv­er kunne dokumenter­e dette forhold på en måde, så også personer, der ikke har oplevet medarbejde­ren praestere i det daglige arbejde, kan nå frem til samme konklusion, forklarer rigsreviso­ren.

Skal dokumenter­es

Ifølge Lone Strømskalm­edarbejder­enige n ne men såkaldt afprøvning­s periode, før der er tilstraekk­elig dokumentat­ion for en afskedigel­se.

– Vi har en erfaring med afprøvning­s perioder på mellem otte og 14 måneder. Hvis jeg afskediger en medarbejde­r, skal jeg kunne argumenter­e over for f.eks. Djøf, at denne medarbejde­r ikke på noget tidspunkt kan løfte de sager, som de skal kunne løfte. Og det tager altså lang tid at dokumenter­e.

I stedet fora t skulle igennem afprøvning­s perioderne har Rigsrevisi­onen indgået de pågaeldend­e f rat raed elses aftaler.

– Ville I ikke kunne have sparet penge ved at traede til med en almindelig afskedigel­se?

– Nej, det er vores klare overbevisn­ing, at det ville vi ikke kunne. Vi vurderer hver eneste gang, hvad det vil koste at skulle benytte afskedigel­se, ud fra hvilket forløb vi tror, vi skulle igennem. Hvis vi mener, at det er en reel afskedigel­sessag, så kører vi den.

– I gennemsnit bliver de her mennesker fritstille­t med 13,5 måneders løn. Er over et års løn prisen, hvis Rigsrevisi­onen skal af med en medarbejde­r?

– Det er vores erfaring, at det er prisen, hvis vi skal af med medarbejde­re. Mange af dem har vaeret her i rigtig mange år, så de har typisk krav på seks måneders løn. Og så skal man også køre et forløb, hvor vi skal dokumenter­e, at folk ikke kan løfte opgaven.

– Men vi taler om aftaler på i gennemsnit 13,5 måneder plus i flere tilfaelde engangsbel­øb til kurser og andet. Er det prisen?

– Det er prisen, når vi skal dokumenter­e tingene, som vi skal. Vi skal kunne dokumenter­e, at medarbejde­ren ikke kan løfte opgaven. De er meget nemmere stillet i det private, hvor man ikke behøver at foretage den her dokumentat­ion. Det er vilkårene. Vi kan ikke lave gyldne håndtryk hos os. Det kan og må man ikke.

– Baerer det ikke praeg af et gyldent håndtryk at blive fritstille­t med omkring halvandet års løn?

– Overhovede­t ikke. Det mener jeg ikke.

– Mange af disse medarbejde­re har vaeret ansat i mange år. Har I vaeret for dårlige til at vurdere deres kvalifikat­ioner løbende?

– Nej, men der sker jo ting i folks liv. Man kan blive syg, skal igennem en skilsmisse eller andre ting. Rigsrevisi­onen er også på en rejse, hvor man laver ting anderledes. Det er nogle personer bedre til at håndtere end andre. Vi har skruet op for produktion­en, og det gør jo noget ved folk. Nogle kan bedre følge med end andre.

–I har kritiseret virksomhed­er i staten, der har givet f rat raed elses ordninger, hvoraf t alenvar vaesentlig bedre, end hvis der var foretaget en afskedigel­se. Så det er bedre ordninger, end I har givet?

– Ja, det er det. Det kan vaere, at man sender en af sted med flere års løn.

– Men her sender I vel også medarbejde­rne af sted med flere måneders løn, end de ville have fået med en afskedigel­se? – Nej. –Men i afprøvning­s perioden kan de jo også levere et reelt stykke arbejde. Så I formoder vel kun, at de ikke vil udføre deres

periode? arbejde i denne – Praecis. – Men det er vel ikke givet? – Om det er givet eller ej, er en vurdering.

Men når vi når dertil, hvor vi begynder at saette de her mekanismer i gang, så er der en begrundet overbevisn­ing om, at vi ikke kan løfte den her medarbejde­r, siger Lone Strøm.

Vi har skruet op for produktion­en, og det gør jo noget ved folk. Nogle kan bedre følge med end andre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark